Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Riga IFF izrādīs restaurēto Vima Vendersa ceļa filmu Parīze, Teksasa

Rīgas Starptautiskajā kino festivāla (Riga IFF, 17.–27. oktobris) pirmajā nedēļas nogalē gaidāms unikāls seanss – tā apmeklētāji būs starp pirmajiem pasaulē, kas uz lielā ekrāna pieredzēs nule digitāli restaurēto režisora Vima Vendersa darbu Parīze, Teksasa (Paris, Texas, 1984), informēja festivāla rīkotāji

Ar ceļa filmas apakšžanra zelta etalona seansu 19. oktobrī tiks atklāta sadaļa Zeitgeist Deutschland, kas veidota sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā. 

"Šodien tā ir cita filma, lai gan nekas nav mainījies. Es tagad to redzu citādi. Un man patīk tas, ko redzu. Bet tā noteikti atšķiras no filmas, ko redzēju 1984. gadā. Mēs nekad līdz šim vēl neesam bijuši tik tuvu uz lentes notvertajam."

Tā intervijā ar Vima Vendersa fondu režisors apraksta filmu Parīze, Teksasa, kas savu pirmizrādi piedzīvoja Kannu kinofestivāla galvenajā konkursā 1984. gadā. Saņēmusi vairākas prestižas kino pasaules godalgas, tostarp Zelta palmas zaru, Britu Kino un televīzijas mākslas akadēmijas kino balvu (BAFTA) un citas, Parīze, Teksasa uzskatāma par Vendersa pazīstamāko, atzītāko un visvairāk citēto kinodarbu. Šajā pavasarī, 40 gadus pēc pirmizrādes, kvintesenciālā ceļa filma, kas iemantojusi kulta statusu kino skatītāju aprindās, atgriezās Kannās jaunā 4K digitālās restaurācijas gaismā.

Venderss, viens no spilgtākajiem jaunā vācu kino kustības pārstāvjiem, karjeras sākotnē aizraujoties ar Amerikas mitoloģiju un kino veidošanas tradīcijām, ar šo cilvēka pašapzināšanās odiseju sasniedz māksliniecisko un emocionālo pilnbriedu. Mijoties vizuāli iespaidīgajiem, operatora Robija Millera radītajiem kadriem un hipnotiskajam Raja Kūdera slaidģitāras skanējumam, atklājas dramaturga Sema Šeparda scenārijs par pārmaiņu, vārdu un klusuma nozīmi. Savukārt galvenajās – Trevisa un Džeinas – lomās satiekas filigrānais, Linča iecienītais aktieris Harijs Dīns Stentons un magnetizējošā Nastasja Kinski, kuras tēls rozā angoras džemperī ir kļuvis par veselu kino citējumu.

Līdzās Parīzei, Teksasai sadaļas Zeitgeist Deutschland programmā iekļauts arī īpašs Vendersa īsfilmu seanss. Četras izmeklētas miniatūras aptver laiku no 1967. līdz 1982. gadam, kad Vendersa darbi bija šķietami par neordināru lielajam ekrānam un par vērienīgu laikmetīgās mākslas altāriem. Ļaujot tuvāk iepazīt autora ticību eksperimentiem un uzburot nepieradināta mākslinieka portretu jaunībā, attēlu alterācijas un to attiecības ar krāsu un laiku mijas ar pārdomām par kino veidošanas sāpēm un šī mākslas veida nākotni.

Ar filmas Parīze, Teksasa seansu 19. oktobrī, plkst. 18.00 k/t Splendid Palace Lielajā zālē tiks atklāta vācvalodīgajam kino veltītā sadaļa Zeitgeist Deutschland, kas tiek veidota sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā. Savukārt Vendersa īsfilmu seanss iesildīs sadaļu jau 18. oktobrī plkst. 21.10 k/t Splendid Palace Mazajā zālē.

Biļetes uz šiem un citiem festivāla programmas seansiem pieejamas mājaslapā rigaiff.lv un Biļešu servisa tirdzniecības vietās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja