Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Splendid Palace notiks kinorežisores Ilonas Brūveres radošais vakars

Kinoteātrī Splendid Palace, 10. septembrī, plkst. 18 Latvijas Kinematogrāfistu savienība aicina uz kinorežisores un žurnālistes Ilonas Brūveres radošo vakaru, kuru vadīs kino teorētiķis un režisors Dāvis Sīmanis, informēja pasākuma rīkotāji.

Vakara programmā paredzēti fragmenti no režisores filmām, televīzijas raidījumiem un krāšņajām Rīgas svētku ceremonijām. Vakara viesis būs mūziķis Goran Gora.

Ilona Brūvere sāk strādāt  Rīgas kinostudijā 1972. gadā kā režisora un montāžas  asistente. Divus gadus vēlāk  viņa jau uzņem savu pirmo dokumentālo filmu Ir jāiet, to producē Rīgas kinostudijas Jauno kinematogrāfistu klubs. Otro jaunās kinorežisores filmu Jaunie noliek plauktā 1979. gadā, kad Brūvere personīgu iemeslu dēļ emigrē uz Vācijas Federatīvo Republiku (VFR).

Ilona Brūvere aizsāk Latvijā dokumentālās spēlfilmas žanru, izmantojot  savās filmās ne tikai spēles elementus, bet arī veidojot  dramaturģiju, kas pastāv dokumentālā materiāla un spēles  sintēzē. Režisores pirmā dokumentālā spēlfilma Applausordnung / Karognesēji un bruņinieku, lūdzu uz skatuvi! pabeigta 1982. gadā. Filma ir par vācu teātra Ernst Deutsch Theater aizkulisēm Hamburgā. Tā tika izrādīta VFR centrālajā televīzijā ARD 1983. gadā, bet  nākamā filma V20. Eine ungenaue Erinnerung an eine Urkunde, divus gadus vēlāk un tika iekļauta Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla programmā.

1990. gadā režisore atgriežas Rīgā un atsāk darbu Rīgas kinostudijā, bet kopā ar Atmodas šurnālistu Ilmāru Latkovski, dibina jaunu izklaides izdevumu, avīzi Nakts.

Brūveres kontā ir vairāk nekā 200 televīzijas raidījumu Latvijas Televīzijā 1(LTV1) un 20 kinofilmas, režisores tēlainā ekrāna valoda televīzijas  raidījumos desmit gadus rosinājusi skatītājus un kolēģus televīziju uztvert ne tikai kā aktuālu, bet arī vizuāli piepildītu informatīvo lauku. Gleznieciska  tēlainība piemīt arī režisores  veidotajām Rīgas svētku ceremonijām un valsts svētku videomateriāliem.

2012. gadā Ilona Brūvere par  dokumentālo pilnmetrāžas spēlfilmu Versija Vera saņem Lielo Kristapu pilnmetrāžas dokumentālo filmu režijā, bet Nacionālais Kino centrs savā Lavijas simtgades programmā iekļauj režisores pilnmetrāžas dokumentālo spēlfilmu Ievainotais jātnieks par Brīvības pieminekļa celtniecību un tā autoru tēlnieku Kārli Zāli.

Šogad režisore pabeigusi darbu pie scenārija un aktieru provēm spēlfilmai Dzīves vilcienā. Savukārt 26. augustā pirmizrādi LTV1 piedzīvos Brūveres  jaunākā pilnmetrāžas dokumentālā filma Konstrukcijas, kas stāsta par dzejnieka Ulda Bērziņa dzimtas namu, par dzejnieka ikdienu un svētkiem, par viņam tuviem, tāliem un par dzejoļiem.

Kinorežisores Ilonas Brūveres Latvijā producētās filmas skatāmas Nacionāla kinocentra vietnē www.filmas.lv un www.kants.lv

Televīzijas raidījumi un portretu cikls Dominante glabājas LTV arhīvā. Kinofilmas pieejamas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvā.  

Top komentāri

Tā vien gribas
T
teikt - štrunts vien ir:)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja