Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Annas Začas topošā animācijas filma Dzīvoklis īsiem cilvēkiem iekļuvusi European Short Pitch izlasē

Šonedēļ sākas Eiropas kopražojuma īsfilmu scenāriju darbnīca European Short Pitch, kurā starp 12 žūrijas atlasītajiem projektiem vienīgā no Baltijas izvēlēta Latvijas režisores Annas Začas topošā filma Dzīvoklis īsiem cilvēkiem /Penthouse for Short People, informēja NKC pārstāve Zane Kauliņa.

European Short Pitch (ESP) ir iniciatīva, kas paredzēta Eiropas īsfilmu kopproducēšanai, šī programma jau trīspadsmito reizi darbosies jauno filmu veidotāju atbalstam, palīdzot izstrādāt īsfilmu projektus un atbalstot to kopražošanu un izplatīšanu.

Programma sastāv no scenāriju attīstīšanas darbnīcas un kopražojumu foruma, kas apvieno scenāriju autorus, režisorus un industrijas profesionāļus no visas Eiropas. Šī gada septembrī notiek scenāriju attīstīšanas darbnīca, kur intensīvā darba nedēļā  scenāriju konsultanti rediģēs, komentēs, apspriedīs dalībnieku scenārijus gan grupas sesijās, gan individuālās sarunās. Tālāk sekos individuāls darbs pie scenārija līdz novembrim, kad norisināsies Kopražojumu forums (12.-15. novembrī) un izstrādātās scenāriju idejas tiks prezentētas producentiem un industrijas profesionāļiem no visas Eiropas, tādējādi piesaistot projektiem iespējamos kopproducentus. Kopš 2007. gada European Short Pitch ietvaros ir izstrādāti 287 scenāriji un pabeigtas 135 īsfilmas, kas vēlāk daudziem režisoriem palīdzējušas uzsākt veiksmīgu starptautisku karjeru.

Programmai European Short Pitch 2020. gads ir īpašs, jo izdevies pat pārsniegt uzstādīto mērķi, kas paredz vismaz pusi vietu autorēm sievietēm, - šoreiz tādu ir 60%, septiņas no divpadsmit atlasīto projektu veidotājiem. Līdzās dzimumu līdztiesībai ESP misija ir programmā iekļaut dalībniekus no iespējami dažādiem Eiropas reģioniem; šogad labāko projektu izlasi veido jauno autoru pieteikumi no Latvijas, Vācijas, Francijas, Itālijas, Beļģijas, Grieķijas, Somijas, Ukrainas, Maķedonijas, Horvātijas un Ungārijas. Programmas īstenošanu atbalsta Bretaņas reģions (Francija) un AVEK jeb Audiovizuālās kultūras popularizēšanas centrs (Somija).

Dalībai programmā atlasīti divpadsmit projekti par aktuālām tēmām, desmit no tiem ir spēles īsfilmas, divi – animācijas projekti. Animācijā top arī režisores Annas Začas projekts Dzīvoklis īsiem cilvēkiem – 10 minūtes gara leļļu un 3D animācijas filma pieaugušajiem.

Stāsta galvenā varone ir 30 gadus veca māksliniece Indra, kas gaida pirmo bērnu un meklē jaunu mājokli. Ir atradies viņas sapņu iemiesojums – mansards pašā Rīgas centrā, bet dzīvokļa apskates laikā skaidri redzams, ka dzīvoklis Indrai nav piemērots. Caur amizantiem un absurdiem dzīvokļa pārbūves un apdzīvošanas risinājumiem Indras iztēlē skatītājs kopīgi ar galveno varoni piedzīvo pieņemšanas un padošanās procesu, kas pasniegts ar vieglu pašironijas devu.

Anna Zača Latvijas filmu nozarē darbojas jau vairāk nekā desmit gadus, pazīstama kā īsfilmu programmu kuratore un animācijas speciāliste, šobrīd arī Rīgas starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) programmas Short Riga kuratore.

Pie animācijas filmu veidošanas atgriezusies 2019. gadā, kopā ar Nilu Skapānu izveidojot īsfilmu Visi mani draugi miruši, šobrīd paralēli strādā pie diviem projektiem – Gluten Morgen un Dzīvoklis īsiem cilvēkiem, ar kuru piedalījās īsfilmu projektu prezentācijā Baltic Pitching Forum, iegūstot vienu no galvenajām balvām – dalību European Short Pitch 2020.

 

 


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja