Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Atsākas RSU projekta Kino laboratorija seansi

Četrās marta un aprīļa pirmdienās Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) ikviens kino cienītājs aicināts uz izglītojošā projekta Kino laboratorija seansiem, kur šopavasar gan caur dokumentālo kino, gan spēlfilmām tiks tverti ASV politiskie notikumi, modes industrijas aizkulises un mediju vide.

Pirmie četri Kino laboratorijas vakari ar ASV vēstniecības un nodibinājuma Kinoskola atbalstu noritēja pērn rudenī, un pasākumos pulcējās ne vien dažādu augstskolu studenti un mācībspēki, bet arī citi interesenti. Kino laboratorija ir iespēja darbdienu noslēgt, baudot labu kino, kas bagātināts ar ekspertu komentāru. Pavasara seansos pasākuma aizsācējai, kino teorētiķei un RSU Komunikācijas studiju katedras docētājai Ditai Rietumai pievienosies ārpolitikas pētnieks Mārtiņš Daugulis, žurnāla Pastaiga bijusī redaktore Inese Saulīte-Zandere, dramaturgs Lauris Gundars un RSU Komunikācijas fakultātes dekāne profesore Anda Rožukalne. Ieeja bez maksas.

 

2. martā plkst. 17.30 9/11 pēc Fārenheita (Fahrenheit 9/11, 2004)

Pasaulslavenā, skandalozā dokumentālā kino režisora Maikla Mūra (Michael Moore) filma 9/11 pēc Fārenheita ir viens no zīmīgākajiem 21. gs. dokumentālā kino darbiem. Filma atklāj pretrunīgi vērtējamu mediju un arī augstākās valsts varas pārstāvju rīcību notikumos, kas risinājās pēc 2001. gada 11. septembra uzbrukumiem ASV. Filma ir ieguvusi nozīmīgu balvu – Kannu kinofestivāla Zelta palmas zaru (Palme d'Or). Pirms filmas – Ditas Rietumas saruna ar politologu un ārpolitikas pētnieku Mārtiņu Dauguli (RSU Politikas zinātnes katedra).

 

23. martā plkst. 17.30 Septembra numurs (The September Issue, 2009)

Līdz ar dokumentālo filmu Septembra numurs (rež. R. Dž. Katlers / R. J. Cutler) turpināsim iepazīt ASV dokumentālā kino valodu un mediju atspoguļojumu kino. Šoreiz fokusā modes industrija un viens no tās mediju flagmaņiem – žurnāls Vogue un tā ilggadējā redaktore Anna Vintūra, kuras ietekmes zona sniedzas krietni ārpus žurnāla redakcijas robežām. Pirms filmas – Ditas Rietumas saruna ar modes vēsturnieci, žurnālisti un žurnāla Pastaiga bijušo redaktori Inesi Saulīti-Zanderi.

 

30. martā plkst. 17.30 Nakts reportieris (Nightcrawler, 2014)

Šīs amerikāņu spēlfilmas (rež. Dens Gilrojs / Dan Gilroy) galvenais varonis ir jauns vīrietis Luijs Blūms (lomā – Džeiks Gilenhols), kurš sāk darboties kā ārštata žurnālists, veidojot reportāžas no traģēdiju vietām. No iesācēja viņš ātri vien kļūst par cinisku un ietekmīgu spēlētāju mediju biznesā, manipulējot un nemitīgi pārkāpjot "sarkanās līnijas". Šoreiz eksperta komentārs paredzēts gan pirms filmas (Dita Rietuma par šo darbu un tā neo noir estētiku), gan pēc tās (dramaturgs Lauris Gundars par filmas uzbūves mehānismu un veidu, kā tajā tiek komunicēts vēstījums).

 

20. aprīlī plkst. 17.30 Ar labu nakti un visu labu (Good Night, and Good Luck, 2005)

Ar labu nakti un visu labu ir viens no Džordža Klūnija labākajiem režijas darbiem, kas bijis nominēts sešām ASV Kinoakadēmijas balvām Oskars. Šīs vēsturiskās drāmas darbība norisinās 20. gs. 50. gados mediju kompānijā un tās galvenais varonis ir reāla personība – leģendārs amerikāņu žurnālists Eduards. R. Murovs (lomā – Deivids  Stratheirns), kura uzticība patiesībai un žurnālista ētikai kļūst par iemeslu viņa konfliktam ar varas pārstāvjiem, konkrēti – ASV senatoru Džozefu Makārtiju un tā īstenoto politiku. Pirms seansa – Ditas Rietumas un prof. Andas Rožukalnes komentārs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja