Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

Dāvja Sīmaņa spēlfilma Marijas klusums tiek izrādīta vairākos pasaules kinofestivālos

Dāvja Sīmaņa spēlfilma Marijas klusums, kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja 74. Starptautiskajā filmu festivālā Berlīnē, turpina savu ceļu pasaulē un jūlijā tiks izrādīta Odesas Starptautiskajā filmu festivālā Ukrainā; filma iekļauta festivāla sadaļā Festival of Festivals, kurā tiek izrādītas labākās filmas no visas pasaules.

Šonedēļ, 19. jūnijā, filma piedzīvoja pirmizrādi Ukrainas kinofestivālā Mykolaichuk OPEN, pēc seansa tiešsaistē tiekoties ar režisoru Dāvi Sīmani. Jau nākamnedēļ filma tiks izrādīta Slovākijas kinofestivālā Art Film Fest, kā arī citos nozīmīgos festivālos.

Filma Marijas klusums tika iekļauta 74. Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla Foruma programmā, kuras veidotāji izcēla filmu kā vēsturiski precīzu un vienlaikus politiski aktuālu filmu, sava veida brīdinājuma šāviens tam, kādas sekas var izraisīt autoritāro režīmu terors. Festivālā filma izsauca plašu mediju un festivāla apmeklētāju, starptautisko kritiķu atzinību un saņēma arī prestižo Ekumēniskās žūrijas balvu.

Filmas scenārijs balstīts reālos vēsturiskos notikumos, atspoguļojot Staļina realizētās nacionālās operācijas Krievijā, kas vērsās pret dažādu tautību cilvēkiem, nogalinot līdz pat miljonam cilvēku. Galvenās varones prototips - Marija Leiko, kura 30. gadu vidū nonāca Maskavā un sāka strādāt latviešu teātrī Skatuve, bija viena no zināmākajām vācu mēmā kino aktrisēm, kas filmējusies vairāk nekā 30 filmās un 20. un 30. gados strādājusi slavenajā Maksa Reinharta teātra trupā Vācijā.

Latvijā filmu sāka demonstrēt šī gada 4. aprīlī, un tā ieguva atzinīgu vērtējumu gan skatītāju, gan kino kritikas vidū, izraisot sarunas par Staļina noziegumiem, to noklusēšanas tendencēm mūsdienu Krievijā, kino nozīmi mūsdienu politikas ietekmēšanā. Šobrīd filmu iespējams noskatīties īpašos seansos vasarā, kā arī drīzumā tā būs pieejama straumēšanas platformās TET TV+ un LMT Viedtelevīzijā.

"Olga Šepicka-Slapjuma ar savu sniegumu demonstrē apbrīnojamu plastiskumu, kas, pirmkārt, ideāli iederas retrofaktūrā, otrkārt, ļoti precīzi sabalsojas ar Leiko aktiertalanta dziļumu un mākslinieciskās dvēseles plašumu, treškārt, izpilda tos uzstādījumus, kas vispirmām kārtām svarīgi režisoram,“ pēc filmas pirmizrādes Latvijā rakstīja Dmitrijs Rancevs portālā Arterritory. “Melnbaltajās faktūrās lolotā drāma Marijas klusums ir Sīmaņa spēlfilmu kontekstā neraksturīgs pagrieziens. Tajā jaušams cits briedums un režijas intensitāte. Tā iet atšķirīgu, ļoti skaidru un nepārprotamu vēstījuma ceļu," rakstīja kinokritiķe Dārta Ceriņa laikrakstā Diena.

Galvenās lomas filmā atveido Olga Šepicka, Artūrs Skrastiņš, Ģirts Ķesteris, Inese Kučinska un Vilis Daudziņš, filmas radošā komanda – režisors Dāvis Sīmanis, operators Andrejs Rudzāts, scenārija autori Dāvis Sīmanis, Magali Negroni un Tabita Rudzāte, māksliniece Kristīne Jurjāne, grima māksliniece Beate Rjabovska, komponisti Pauļus Kilbausks (Paulius Kilbauskas) un Justs Štars (Justas Štaras), montāžas režisore Ieva Veiverīte, izpildproducente Ilze Krūmiņliepa un producenti Gints Grūbe un Inese Boka-Grūbe. Kinolente veidota Latvijas filmu studijā Mistrus Media kopprodukcijā ar Lietuvas kompāniju Broom Films. Filmas izveidi atbalstīja Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Lietuvas kino centrs, Creative Europe Media programma, Latvijas Televīzija, Tet un LMT.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas notiek

Būs nepatikšanas, taču zvaigznes iesaka tās neņemt tuvu pie sirds!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja