Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ditas Rietumas kino izlase: 25. IV - 2. V

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas

Nurijevs. Baltais krauklis

@@@@

Režisors Reifs Fainss. Lomās Oļegs Ivenko, Reifs Fainss u. c.

Britu aktiera Reifa Fainsa režisēta filma, kurai patlaban Latvijā ir īpaši labvēlīgs, aktuāls konteksts (čekas maisi, padomju iekārtas represīvā kultūras darbinieku uzraudzība u. c.). Baltais krauklis balstās dejotāja Rūdolfa Nurijeva biogrāfijā: viņš 1961. gadā aizbēga no Padomju Savienības, atrodoties ārzemju viesizrādēs Parīzē. Izcila ir filmas kulminācijas epizode – bēgšanas aina lidostā un čekistu paniskā, haotiskā rīcība, lai nobremzētu šo padomju valsts prestižam katastrofālo faktu. Vērtīgākais repertuāra jaunums Eiropas kino cienītājiem.

 

Miljards

@@

Režisors Romāns Prigunovs. Lomās Vladimirs Maškovs, Aleksandra Bortiča u. c.

Jestra izklaide no Krievijas kino komerciālā segmenta – filma piedāvā precīzi izkalkulētu elementu komplektu, kurā ietilpst gan Krievijas megazvaigzne aktieris Vladimirs Maškovs, gan bankas aplaupīšanas sižeta motīvs, turklāt šajā gadījumā aplaupītājiem – izbijušam miljardierim un viņa daudzajiem ārlaulības bērniem – ir pat "leģitīmas" tiesības iet uz visu banku, plosoties Francijas Vidusjūras kūrortos. Tieši šeit atrodas seifs, kurā slēpjas vienīgais apliecinājums tam, ka miljardierim ir tiesības uz savu bagātību.

 

Telma un Luīze

@@@@@

Režisors Ridlijs Skots. Lomās Džīna Deivisa, Sūzana Sarandona

Viena no izcilākajām 90. gadu filmām. Oficiantes Luīzes un mājsaimnieces Telmas brīvdienu ceļojums pārtop ekstremālā pieredzē, kas attāli atgādina Bonijas un Klaida piedzīvojumus. Atšķirībā no viņiem Telma un Luīze ir likumpārkāpējas pret pašu gribu, par tādām viņas kļūst, reaģējot uz mačisma un brutālas vīrišķības piepildīto pasauli 90. gadu ASV. Aktrises Džīna Deivisa un Sūzana Sarandona, pateicoties filmai, ir jau ierakstītas kinovēsturē. Vienā no lomām – jauniņais Breds Pits. Pirms filmas – saruna ar teātra režisori Lauru Grozu-Ķiberi.

 

Klusa upe

@@@

Režisors Angels Francis. Lomās Katja Gulioni, Indra Burkovska, Guna Zariņa u. c.

Šī filma ir Grieķijas un Latvijas kopražojums, daļēji uzņemta Latvijā. Klusa upe ir izvirzīta Grieķijas nacionālajai kino balvai deviņās kategorijās. Nominēti arī Latvijas profesionāļi, to vidū – aktrise Indra Burkovska par labāko otrā plāna lomu un Laura Dišlere kā labākā māksliniece. Misticisma, neskaidru, biedējošu nojausmu piepildīto, vizuāli efektīgo filmu var mēģināt dēvēt par attālu Romāna Polaņska Rozmarijas bērna (1968) līdzinieci. Klusas upes galvenā varone gaida bērnu, kura ieņemšanas fakts nav racionāli izskaidrojams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja