Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Foto: Lienes Lindes dramēdijas Melnais samts filmēšanas aizkulises

Režisores Lienes Lindes dramēdija Melnais samts turpina ceļu pie skatītājiem un atklāj interesantus faktus par filmas tapšanu un filmēšanas aizkadriem. Tas ir pašironisks paaudzes portrets, kurā galveno lomu atveido Inga Tropa.

Filma Melnais samts ir režisores Lienes Lindes projekts septiņu gadu garumā, kas kopš 22. februāra ir skatāms kinoteātros visā Latvijā. Jau sestdien, 2. martā filmas režisore un radošā komanda tiksies ar skatītājiem Cēsīs, Siguldā un Valmierā, savukārt 9. martā īpašie seansi ar filmas veidotājiem notiks Kuldīgā un Talsos.

Melnais samts ir izklaidējoša filma, kas spēj ar smaidu runāt par mūsdienām. “Daudzas Latvijas filmas pievēršas vēsturiskām tēmām un notikumiem, un tas ir labi, jo skatītājus tas interesē, tomēr ir ļoti svarīgi, ka neiegrimstam nostaļģijas tendencē un reflektējam arī par realitāti šeit un tagad,” stāsta režisore Liene Linde.

Filma Melnais samts ir filmēta dažādās estētikās, par ko stāsta režisore Liene Linde: “Operators Dāvids Smiltiņš, manuprāt, šajā filmā paveic varoņdarbu. Ik kadrā jūtams tas, ka mēs ar Dāvidu aiz kameras ļoti priecājamies par sev doto iespēju rotaļāties, izmantot plašu kinovalodas rotaļlietu klāstu. Tieši tāpēc, ka mēs bijām tik negausīgi, filmā ir pārstāvētas diezgan dažādas estētikas, dažādi vizuālie stili.”

Skatoties Melno samtu, skatītājs var redzēt ne tikai Lienes Lindes filmu par galvenās varones Martas Blūmas dzīvi, bet arī fragmentus no filmām, ko redz Marta.

“Inscenēt visas šīs "filmas filmā" bija ļoti aizraujošs uzdevums, ne tikai dažādo filmēšanas tehniku izvēles ziņā, bet arī veidā, kā izlēmām iegūt katru materiālu. Larsa fon Trīra dzīvē reāli neeksistējošās filmas ar zīmīgo nosaukumu Dreams (Sapņi) treilera materiālu savukārt samontējām, izmantojot Katrīnas Neiburgas laipni piešķirto piekļuvi viņas videomākslas arhīviem,” stāsta Liene Linde

Filmā ir svarīgs personāžs - galvenās varones kaķenīte Sofija. “Scenārija līmenī šī loma bija tik apjomīga, ka varētu pretendēt uz lielāko kaķa lomu Latvijas kinovēsturē. Lai izpildītu visus Sofijas lomai nepieciešamos uzdevumus, mēs piesaistījām gan mākslinieku komandu, kas uzbūvēja mehānisku kaķa robotu, gan arī datorgrafikas speciālistus, tomēr pamatsmagumu bija jāiznes reālam kaķim. izsludinājām "kaķu kāstingu" un atradām kaķenīti Aīdu, kas izrādījās ne mazāk maģisks kaķis kā Sofija. Par viņas lielo nozīmi Melnajā samtā liecina gan filmas plakāts, gan tās pēdējais kadrs,” stāsta Liene Linde.

Vienā filmas epizodē režisore un operators kļuva par aktieriem filmā. “Iespējams, izaicinošākā un arī sirreālākā aina bija tā, ko filmējām pašu pēdējo. Tā ir aina no Martas "filmas filmā", kurā filmēties piekrita Guna Zariņa un Vilis Daudziņš, savukārt pašu filmēšanas grupu dažādu apstākļu sakritības pēc nolēmām, ka spēlēsim paši. Jāpiebilst, ka ainu filmējām uz 16 milimetru kinolentes, kas padarīja spriedzes likmes vēl augstākas. Vienlaikus šīs ainas filmēšana bijis viens no mana mūža sirreālākajiem brīžiem. Nekad neaizmirsīšu sajūtu pēc "Nofilmēts!" pateikšanas. Mēs brienam krastā un ar katru soli pieaug apziņa, ka krastā iznāksim jau citā realitātē, tādā, kurā viens un ļoti maģisks dzīves posms būs noslēdzies,” iespaidos dalās Liene Linde.

Melnais samts ir humora caurvīts stāsts par jaunas sievietes attiecību un radošās dzīves līkločiem, cenšoties sasniegt savus mērķus un kļūt par normālu pieaugušo. Sapņi mijas ar realitāti, emocionāli dzīves izaicinājumi ar absurdu humoru un pašironiju. Vai iespējams kļūt par veiksmīgu režisori, īsti nemākot režisēt pašai savu dzīvi? Trīsdesmitgadniecei Martai ir darbs, draugi, romantiskas attiecības un mīļš kaķis. Visam vajadzētu būt kārtībā, taču Martu nepamet sajūta, ka viņa tikai tēlo, ka tiek galā ar pieauguša cilvēka dzīvi. Kad pilsētā uz mēnesi atgriežas Martas labākais draugs Kaspars, viņa attopas ierauta arvien neparedzamāku notikumu virpulī, cenšoties atrast atbildi uz jautājumu, kas ir autentiska dzīve un kur ņemt drosmi to dzīvot.

Galvenajā lomā - Inga Tropa. Lomās: Gatis Ungurs, Baiba Broka, Kaspars Beķeris, Sabīne Tīkmane, Iveta Pole, Alekss Kazanavičjus, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš u. c.

Scenārija autore un režisore Liene Linde, operators Dāvids Smiltiņš, māksliniece Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Liene Dobrāja, grima māksliniece Ilona Zariņa, komponists Doms Strupinsks, montāžas režisores Ieva Veiverīte un Liene Linde, skaņu režisors Jons Maksvītis, producents Guntis Trekteris, izpildproducente Alise Sietiņa, kopproducente Ieva Norviliene.

Liene Linde (1986) ir kinorežisore, scenāriste, montāžas režisore un publiciste. Absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmiju, ieguvusi nacionālo kinobalvu Lielais Kristaps gan par bakalaura darbu ‒ īsfilmu Četri mielasti (2012) ‒, gan par maģistra darbu ‒ īsfilmu Septiņas neveikla seksa reizes (2016). Kopā ar Armandu Začu uzņēmusi dokumentālo filmu Klātbūtne (2020), kas saņēmusi Lielo Kristapu par labāko dokumentālās filmas režiju. Kopā ar Elmāru Seņkovu veidojusi digitālo izrādi Medības (2022). Pasniegusi kinoveidošanu Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālajā filmu skolā. 2024. gadā gaidāma pirmizrāde Lienes Lindes kopā ar Alisi Zariņu režisētajai daudzsēriju filmai Asistente.

Filma tapusi studijā Ego Media sadarbībā ar Lietuvas kompāniju Tremora un uzņēmumu Tet, to atbalstījis Nacionālais Kino centrs un Lietuvas Kino centrs. Filmu izplata ACME Film.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja