Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gājiens ar kameru. Jubilejas kolekcija portālā filmas.lv ar 14 Anša Epnera kinodarbiem

Šā gada 26. oktobrī būtu apritējuši 85 gadi vienam no spilgtākajiem Latvijas kinodokumentālistiem Ansim Epneram (1937–2003), tāpēc Nacionālā kino centra (NKC) portālā Filmas.lv izveidota jubilejas kolekcija ar 14 darbiem no viņa garās un daudzveidīgās filmogrāfijas, informēja NKC filmu nozares informācijas speciāliste, kinovēsturniece Kristīne Matīsa.

Portālā ievietotās filmas pieejamas sabiedrībai bez maksas visā Latvijas teritorijā un dažādās ierīcēs.

"Ansis Epners jau ar savu ienākšanu satricināja Latvijas dokumentālā kino poētisko tradīciju, pirmajā filmā Dzīvs (1970) realizējot pārdrošu provokāciju – vēstures skolotājs aizved vidusskolas klasi uz mežu un rāda, kur un kā te kara laikā nošauti 178 ciema iedzīvotāji, tikai viņam vienīgajam izdevies aizbēgt," atklāj kinovēsturniece. Šajā kolekcijā ietverta arī kopā ar Hercu Franku radītā efektīgā bezvārdu miniatūra Gājiens ar zirdziņu (1973) un vērīgā ielūkošanās gleznotājas Maijas Tabakas daiļradē Nostāsti (1976), kā arī 1978. gadā veidotā un 2022. gadā restaurētā montāžas filmu diloģija Sergejs Eizenšteins. Priekšvārds un Sergejs Eizenšteins. Post scriptum, kurā Epners pārmontē dižā klasiķa filmu kadrus un poētiski interpretē sarežģītās biogrāfijas faktus.

"Nopietnu vietu Anša Epnera filmogrāfijā ieņem filmas par sportu, jo arī viņš pats bija kaislīgs sportists – šķēpmetējs, šahists, maratonskrējējs," atgādina Kristīne Matīsa. Šo tēmu jubilejas kolekcijā pārstāv filma Mihails Tāls. Pēc 20 gadiem (1980) par pasaulslaveno šahistu. Portālā Filmas.lv var noskatīties arī darbu Lielvārdes josta (1980), kopā ar ilggadējo domubiedru operatoru Kalvi Zalcmani par abu skolu uzņemto īsfilmu Atbalss (1983) un divus gadus vēlāk tapušo darbu Virsdiriģenti (1985), kurā bez vārdiem, tikai ar prasmīgi tvertu un montētu attēlu izteikta Dziesmu svētku un diriģenta misijas būtība. Šajā kolekcijā ir iekļauta Anša Epnera filma ar divu Henrika Ibsena varoņu Branda un Pēra Ginta satikšanos Ibsena motīvs (1984) un latviešu emigrantiem veltītā dokumentālā filma Es esmu latvietis (1990). "Deviņdesmito gadu sākumā Ansis Epners beidzot tiek pie sava lielā sapņa realizēšanas – jau gandrīz 20 gadus viņš strādājis pie ieceres pārvērst spēlfilmā Alberta Bela romāna Būris raisīto iedvesmu un teicis, ka uzņemt šo filmu viņam ir "dzīves jēgas jautājums"," norāda Kristīne Matīsa. Līdzās šim darbam portālā Filmas.lv var noskatīties arī biogrāfiskos motīvos balstīto filmu Esmu dzimis Rīgā (1995) un videodienasgrāmatu No Everesta līdz paradīzei (1998). Jubilejas kolekciju noslēdz dokumentālā filma Ansis Epners (2003) no cikla Kino gadsimts Latvijā, ko veidojuši scenārists Agris Redovičs un režisore Agita Cāne-Ķīle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja