Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kad viņa krita, visi skatījās. Uz Latvijas kinoekrāniem iznāk filma Back to Black par Eimiju Vainhausu

Ceturtdien, 11. aprīlī, uz Latvijas kinoekrāniem nonāks britu režisores Semas Teilores-Džonsones biogrāfiskā muzikālā spēlfilma Back to Black, kas stāsta par dziedātājas Eimijas Vainhausas traģisko likteni, mīlas stāstu ar Bleiku Fīlderu-Sivilu un viņu attiecību iedvesmotā mākslinieces otrā un pēdējā studijas albuma Back to Black (2006) tapšanu

Eimija Vainhausa nomira 2011. gada vasarā 27 gadu vecumā, tajā laikā viņa bija viena no visvairāk apbrīnotajām mūziķēm un viena no visskandalozākajām slavenībām pasaulē. Par dziedātājas nāves iemeslu kļuva saindēšanās ar alkoholu. Viņas aizraušanās ar apreibinošajām vielām un destruktīvais dzīvesveids nevienam nebija noslēpums.

Filmā Back to Black XXI gadsimta neordinārāko mūziķi Eimiju Vainhausu atveido jaunā britu aktrise Marisa Abela. Publicitātes foto

Eimijai Vainhausai ir veltīta arī režisora Asifa Kapadijas šokējoši atklātā dokumentālā filma Eimija (2015), kas apbalvota ar Oskaru. Tā piedāvā satraucošu skatu no malas, savukārt Sema Teilore-Džonsone spēlfilmā Back to Black ir vēlējusies parādīt Eimijas dzīvi viņas pašas acīm. "Es gribēju sajusties tā, it kā mēs būtu kopā ar Eimiju viņas radošajā procesā," skaidro režisore.

Šī ir Semas Teilores-Džonsones ceturtā pilnmetrāžas spēlfilma, viņa ir uzņēmusi drāmu Puisis no nekurienes. Būt Džonam Lenonam/Nowhere Boy (2009) par Džona Lenona bērnību un erotisko trilleri Greja piecdesmit nokrāsas/Fifty Shades of Grey (2015) pēc E. L. Džeimsas romāna. Savu karjeru 90. gados viņa sāka kā vizuālā māksliniece, tolaik viņa bija pazīstama kā Sema Teilore-Vuda un pārstāvēja tā saukto jauno britu mākslinieku/YBA paaudzi.

Veidojot filmu Back to Black, režisore ir centusies pilnībā iegremdēties varones apziņā – viņas pasaulē, dzīvē, attīstības trajektorijā, mūzikā, dziesmu vārdos un apkārtējā vidē. Apsverot katru vissīkāko detaļu filmā – durvju rokturi, aizkaru audumu vai auskaru –, Sema Teilore-Džonsone nepārtraukti domājusi: "Vai Eimija gribētu, lai mēs to parādītu tieši tā?"

Aktrise Marisa Abela (Eimija Vainhausa) un režisore Sema Teilore-Džonsone filmas Back to Black uzņemšanas laukumā. Publicitātes foto

Galveno varoni atveido britu aktrise Marisa Abela, viņa arī iedziedājusi filmā iekļautās Eimijas Vainhausas dziesmas. Pavadījumu ir iespēlējusi Eimijas uzticamo mūziķu grupa – zvaigznes domubiedri bija aizkustināti, dzirdot Marisas Abelas sniegumu. Filmā izmantota arī mūzika, kas iedvesmojusi pašu Eimiju. "Es klausos Sāru Vonu un Lorinu Hillu. Es neesmu nekāda spice girl!" filmā iesaucas Eimija. Back to Black skaņu celiņā, kas būs pieejams digitāli, vinila platē un kompaktdiskā, līdzās Eimijas kompozīcijām ir Teloniusa Monka, Billijas Holidejas, Donija Hetaveja, Little Anthony & the Imperials, The Specials, The Shangri-Las, The Libertines, Tonija Beneta, Minijas Ripertones, Villija Nelsona, Dinas Vašingtones, Sāras Vonas un Kliforda Brauna ieraksti. Oriģinālmūziku filmai ir sacerējuši Niks Keivs un Vorens Eliss.

Filma stāsta par Eimijas ceļu no mazām koncertzālēm līdz lielākajām skatuvēm pasaulē. Uzņemšanas laukumā tika "restaurēta" Eimijas uzstāšanās 2008. gada Glastonberijas festivālā un Londonas koncertzālē Shepherds Bush Empire. Varoņu vidū ir Eimijas dzīvesbiedrs Bleiks, viņas vecāki Dženisa un Mičs un vecmāmiņa Sintija, kurai ir bijusi īpaša loma Eimijas mūzikas gaumes un stila izkopšanā. Eimijas jūtas pret Bleiku un viņu vētrainās attiecības, kas bija nekontrolējamas narkotiku lietošanas dēļ, ir iemūžinātas albuma Back to Black dziesmās.

Eimiju vienmēr vajāja paparaci, viņas trauksmainā dzīve ir dokumentēta foto un video. "Filmā ir epizode, kurā Eimija paklūp un nokrīt un paparaci nokrīt kopā ar viņu, nevis palīdz viņai piecelties. Kad viņa krita, visi skatījās," saka Back to Black režisore, kura par savu uzdevumu uzskata izrādīt cieņu filmas varonei un viņas unikālajam talantam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja