Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kinoteātris Splendid Palace piedāvā Jāņa Borga lekciju un filmu Andalūzijas suns

Trešdien, 22. februārī, plkst. 18.00 projekta Eiropas vecākie kinoteātri apvienojas! ietvaros kinoteātris Splendid Palace aicina uz mākslas zinātnieka Jāņa Borga lekciju ar performances elementiem un filmu Andalūzijas suns (Un chien Andalou, 1929).

Splendid Palace apmeklētājus aicina piedzīvot sapņu pasaules un zemapziņas rosinātus impulsus, paradoksālus un absurdus realitātes salikumus, vizuālas un poētiskas metaforas simbolus uz lielā ekrāna kopā ar mākslas zinātnieka, kritiķa un publicista Jāņa Borga ievadlekciju, sniedzot iespēju iepazīt 20. gadsimta mākslas virzienu, kas izauga no Pirmā pasaules kara laikā uzrūgušās Eiropas intelektuāļu anarhistiskās protesta kustības un mākslas virziena – dadaisma, kas pārtapis par pastāvīgu kultūras faktoru līdz pat mūsdienām.

Filma Andalūzijas suns ir divu sirreālisma meistaru, Luisa Bunjuela un Salvadora Dalī, mākslinieciskais kopdarbs sešpadsmit minūšu garumā. Filmai nav sižeta šī vārda tradicionālajā nozīmē. Andalūzijas suns ir dīvainu, graujošu, erotisku un atbaidošu attēlu sērija, filmas hronoloģija ir sajaukta, notikumi risinās haotiski, bet vietas un tēli īpaši nemainās. Tiek izmantota sapņu loģika. Viņi pāriet no vienas vīzijas uz otru, atspoguļojot sirreālisma revolūcijas principu. Filmu Andalūzijas suns mēdz dēvēt par undergraund filmu savas ekstrēmās mākslinieciskās izpausmes dēļ.

Lektors: mākslas zinātnieks Jānis Borgs. Lekcijas tēma: Sirreālisms 20. gados.

Filma tiek demonstrēta projekta Eiropas vecākie kinoteātri apvienojas! ietvaros, kur četri dažādi Europa Cinemas tīklā esoši kinoteātri popularizē Eiropas vecāko kinoteātru vēsturi, kultūras vērtības un nozīmību no to dibināšanas līdz mūsdienām, sniedzot skatītājiem pārliecību, ka kino pieredze, pateicoties simtgadīgas vietas īpašajai atmosfērai, ir unikāla.

Biļetes pieejamas kinoteātra mājaslapā www.splendidpalace.lv vai kinoteātra kasē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja