Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Korseti Bella būtu saplēsusi gabalos! Filma Nabaga radības tuvojas Latvijas kinoekrāniem

Sestdien, 6. janvārī, plkst. 18 Rīgas kinoteātrī Forum Cinemas notiks grieķu režisora Jorga Lantima jaunākās filmas Nabaga radības/Poor Things seanss. Latvijas kinoteātru repertuārā šī zinātniskās fantastikas drāma ar komēdijas un šausmu filmas, simbolisma, fantasmagorijas un absurda elementiem nonāks 19. janvārī

Nabaga radības ir viena no 2023. gada spilgtākajām filmām un Venēcijas kinofestivāla galvenās balvas Zelta lauva ieguvēja. Galveno – Bellas Baksteres – lomu atveido Emma Stouna. Bella izdara pašnāvību, taču ekscentrisks zinātnieks ķirurgs (Vilems Defo) izglābj viņu, pārstādot Bellai viņas pašas vēl nedzimušā bērna smadzenes. Sieviete iepazīst pasauli un reaģē uz apkārtējiem ar bērniem raksturīgo spontanitāti un nepiespiestību, kas robežojas ar agresiju. Bella ir Frankenšteina radītā monstra sievišķīgā versija. Kolorītās un izaicinošās filmas scenārija pamatā ir skotu rakstnieka Alesdera Greja romāns.

Nabaga radības fascinē ar savu nepieradināto vizualitāti, kurā īpašu lomu spēlē kostīmu mākslinieces Holijas Vedingtones radītie tērpi. Pašlaik Londonas Bārbikena mākslas centrā notiek filmas kostīmu izstāde. Radošā procesa sākumā režisors Jorgs Lantims ir iedrošinājis Holiju Vedingtoni ļaut vaļu iztēlei: "Paņem materiālu un izdomā kaut ko!" Mākslinieci ir iedvesmojušas gliemežvāku formas, dzīvnieku iekšas un dažādas ķermeņa daļas.

Holija Vedingtone uzsver: "Mēs atteicāmies no korsetēm, un tas atbrīvo apģērbu un ķermeni. Šī ir feministiska filma, tāpēc konceptuāli nebūtu pareizi, ja mēs mēģinātu ietērpt galveno varoni apģērbā, kas piešķir ķermenim idealizētu formu, kā to dara korsete. Bella kustas kā mazs bērns, viņa ir nepaklausīga un nekontrolējama. Emma Stouna pati ir radījusi savas varones horeogrāfiju, kas nebūtu iespējama, ja Bellai būtu kleitas ar korseti. Viņa vienkārši būtu to saplēsusi gabalos!"

Aktieri Emma Stouna un Marks Rufalo filmā Nabaga radības. Publicitātes foto

Filmas stāsts risinās Viktorijas laikmetā, taču māksliniece savā darbā ir jutusies brīvi: "Mums bija jautri spēlēties ar Viktorijas laikmeta tērpu un tā sastāvdaļām, kā arī ar priekšstatu par to, kā varone būtu ģērbusies un izģērbusies. Iedomājieties piecus gadus vecu bērnu, kas ģērbjas savas mammas drēbēs, – tā ir viena no Bellas stila iezīmēm. Kostīmos ir jaušama arī viņas seksuālā atmoda – drēbes paspilgtina šo ideju, tās ir ļoti jutekliskas. Tērpos ir izmantots zīds, kā arī citi viegli un gaisīgi audumi, kas rada organiskuma un dabiskuma sajūtu. Bella ir nepaklausīgs, dzīvs, elpojošs radījums."

Izstāde Bārbikena centrā ir aplūkojama bez maksas, tā būs atvērta līdz 19. janvārim.

Informācija: forumcinemas.lv, barbican.org.uk

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja