Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Laipni lūgts, Džeims. Kāpēc tik ilgi kavējies?

Daniela Kreiga atveidotais Džeimss Bonds perfekti pašūtajā Toma Forda uzvalkā un ekskluzīvajā _Aston Martin _auto izskatās tik pievilcīgs kā vēl nekad

Es drīzāk pārgrieztu vēnas nekā piedalītos vēl vienā Bonda filmā, pirms jaunākās bondiādes pirmizrādes paziņoja britu aktieris Daniels Kreigs. Spektrs ir 24. un līdz šim garākā kinolente ilgdzīvojošajā filmu sērijā par britu populārāko slepeno aģentu 007. Vēlāk gan tagadējais Bonda lomas atveidotājs kļuva pielaidīgāks un, flirtējot ar žurnālistiem, atzina: "Esmu diezgan tiešs, mēdzu izteikties mirkļa iespaidā un tad es pārdomāju." Ap Džeimsa Bonda filmām vienmēr virmojusi intriga par galvenā varoņa atveidotājiem, režisoriem un to, kuram būs gods izpildīt filmas tituldziesmu. Ar ne mazāku klīrēšanos par Spektra režisoru kļuva oskarotais brits Sems Mendess, mēļo, ka viņa vietā varēja būt arī drūmo un vizuāli iespaidīgo drāmu meistars Kristofers Nolans.

Uz pilnu banku

Mendesam šis jau ir otrais Bonds. Viņa iepriekšējais sniegums - 2012. gadā tapusī Operācija Skyfall - ļāva filmu sērijai iekarot jaunas virsotnes, guva augstākos ienākumus bondiādes vēsturē un pārskatīja tai raksturīgo tēlu un notikumu tipoloģiju. Peļņas ziņā panākumi garantēti arī Spektram. Likmes ir augstas, un Mendess spēlē uz pilnu banku, iekļaujot jaunākajā Bonda piedzīvojumu sāgas daļā spiegu filmu must have komplektu - galvu reibinošus kaskadieru trikus, nedaudz humora un drāmas, kā arī dažus atjautīgus gadžetus. Tomēr gandrīz divarpus stundu garajā filmā šis arsenāls sāk šķist teju formāls. Inovatīvus risinājumus Mendess ar savu scenāristu komandu šoreiz nepiedāvā. Viss ieturēts tikumības robežās - bez pārlieku grafiskas vardarbības un liekas atkailināšanās (erotiskākās ainas Bonda filmās jau kopš 1962. gada redzamas pludmalēs).

Tomēr Spektra ievads ir aizraujošs, dinamiski mutuļojošs un uzstāda augstu latiņu, kuru filmas otrajā pusē Mendesam vairs neizdodas pārlēkt. Visdrīzāk pusstunda no vēlāk redzamā materiāla varēja arī palikt montāžas režisora Lī Smita darba telpā.

Mirušie ir dzīvi

Kinolentes sākumā skatītājs tiek ierauts Mirušo dienas svinībās Mehiko ielās. Svētku sauklis "mirušie ir dzīvi" kalpo par Spektra stāsta mistērijas galveno atslēgu. Šī karnevāla vidū Daniela Kreiga Bonds, tērpies melnā uzvalkā un slēpjoties aiz skeleta maskas, izskatās tik vīrišķīgi pievilcīgs kā vēl nekad. Kreigam 2006. gadā, par spīti aģenta 007 kaismīgāko fanu bažām, ar filmu Kazino Royale izdevās atdzīvināt jau stipri pagurušo franšīzi. Šī ir ceturtā reize, kad aktieris iejūtas elegantā slepenā aģenta lomā, un ir skaidrs, ka Kreigam mērķtiecīgi šo gadu laikā ir izdevies radīt savu Bonda tēlu. Tas ir daudz drūmāks un tuvāks realitātei, emocionāls, tomēr nav zaudējis eleganci un stilu. Viņa iepriekšējās attiecības un jūtas spēlē būtisku lomu arī Spektrā. Ne velti gotiskā stilā veidotie filmas ievadtitri, kurus pavada Sema Smita melanholiskā dziesma Writing's On The Wall, atskatās uz iepriekšējām Bonda filmām ar Kreiga dalību.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 5. novembra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja