Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas eksperimentālā kino pirmsākumi KSunī

Turpinot šogad aizsākto Latvijas eksperimentālā kino vēstures izpēti, biedrība Baltic Analog Lab aicina uz filmu seansu 29. decembrī plkst. 19 kinoteātrī KSuns, kurā būs iespējams iepazīties ar vairākiem nozīmīgiem latviešu avangarda kino darbiem un to autoriem, informēja biedrības pārstāve Lāsma Bērtule.

Latvijas eksperimentālais kino ir salīdzinoši maz apgūts lauks, taču, tajā ielūkojoties, atklājas spēcīgi un neparasti darbi, kas veidoti ārpus lielā kino sistēmas un runā atšķirīgā kino valodā. Tie glabājas gan Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvā, gan privātos arhīvos un kolekcijās, gan reizēm arī tikai atmiņās un nostāstos. Šo filmu autori ir gan šobrīd zināmi kino veidotāji, gan mākslinieki un citu radošo jomu pārstāvji, gan mazāk zināmi kino amatieri.

Seansā būs skatāmi ļoti atšķirīgus ceļus gājušu autoru agrīnās filmas, kas tikpat dažādos apstākļos tapušas laikā no 70. līdz 90. gadiem: Ivara Skanstiņa Mijkrēšļa rotaļa ar spoguli (1972), Andra Grinberga Pašportrets (1972), Arņa Rītupa un Haralda Elcera Coitus Interruptus (1989), Andreja Ēķa Misija Kabulā (1989), Jāņa Putniņa Sisyphus (1992) un Jura Poškus Sunday Morning (1994). Visas filmas tiks rādītas to oriģinālajos 16mm un 8mm formātos.

Jura Poškus un Jāņa Putniņa filmas veidotas, abiem režisoriem studējot kino ASV, un, salīdzinot ar iepriekšējām un arī vēlākām Latvijas eksperimentālajām filmām, tajās būtisku nospiedumu atstājis amerikāņu avangarda kino. Andreja Ēķa Misija Kabulā tapusi Zinātņu akadēmijas Tautas kinoamatieru studijā, kas jau kopš 70. gadu beigām bijusi pazīstama kā dažādiem kinematogrāfiskiem meklējumiem un nekonvencionālām izpausmēm atvērta vieta. Galvenajā un vienīgajā lomā tajā redzams Juris Poškus. Pārmaiņu laika darbs ir arī Arņa Rītupa (filmas veidošanas laikā – Redoviča) un Haralda Elcera abstraktā filma – tā radīta bez kameras, ar fotoķīmiju iedarbojoties tieši uz filmas emulsiju. Sākotnēji saukta par Coitus, tā līdz mūsdienām saglabājusies saīsinātā, bet, domājams, ne mazāk spilgtā versijā Coitus Interruptus.

Ivara Skanstiņa un Andra Grinberga filmas ir vienīgās, kas saglabājušās no eksperimentālā teātra grupas Birojs veidoto pašportretu filmu sērijas. Tās tiek uzskatītas par Latvijas pirmajiem radikāla avangarda kino darbiem. Mijkrēšļa rotaļa ar spoguli šogad tikusi publiskota arī LVKFFDA projektā Paralēlais kino, savukārt Pašportreta kopija glabājas Ņujorkas Antoloģijas filmu arhīvā, kura izveidotājs, lietuviešu izcelsmes filmdaris Jons Meks to nodēvējis par "vienu no transgresīvākajām filmām, kāda jebkad uzņemta".

Pēc seansa paredzēta saruna ar dažu filmu autoriem, kurā par tām būs iespējams uzzināt vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja