Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas pirmizrādi piedzīvo kopprodukcijas mākslas filma Humorists

Savu ceļu kinoteātros visā Latvijā uzsāk Latvijas, Krievijas un Čehijas kopražojuma filma Humorists, kas vēsta par padomju estrādes komiķa iekšējo cīņu ar sevi, savukārt ārējo – ar pastāvošo iekārtu un tās radīto cenzūru. Filma, kas jau guvusi plašu atzinību Krievijā, pirmdien piedzīvo Latvijas pirmizrādi un, jau sākot no 23. aprīļa, būs skatāma ikvienam interesentam.

Mākslas filma stāsta par plaši pazīstama padomju estrādes komiķa Borisa Arkadjeva (Aleksejs Agranovičs) karjeras norietu 1984. gada vasarā. Viņu nomoka nemitīgā balansēšana uz naža asmens, domājot, par ko drīkst un par ko nedrīkst jokot padomju sabiedrībā – no tā rodas nedrošība, kas pamazām saindē gan mākslinieka iekšējo pasauli, gan viņa attiecības ar tuvākajiem. Slava un personiskās brīvības trūkums padara Borisu neiecietīgu, un viņa joki sāk līdzināties spēlei uz dzīvību un nāvi. Mūžīgā cīņa starp mākslinieku un valsti filmā norisinās jaunā līmenī – ar aizskarošu humoru un jokiem par seksu.

Humorists ir Latvijā dzimušā un augušā, šobrīd Berlīnē dzīvojošā scenārista un žurnālista Mihaila Idova debija spēlfilmas režijā. Tās filmēšana norisinājusies Jūrmalā un Rīgā, ko galvenais mākslinieks Aivars Žukovskis filmas vajadzībām iedzīvinājis īstā 80. gadu atmosfērā. Radošajā komandā Latviju pārstāv arī producentu komanda Tasse Film (producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze), kas kopš tās dibināšanas 2011. gadā producējusi daudzas starptautiski atzītas un apbalvotas filmas, tostarp Es esmu šeit, Paradīze 89 un Ar putām uz lūpām. Līdztekus aktieriem, kas piedalījušies tādu pasaulslavenu filmu un seriālu kā Game of Thrones un Transporter uzņemšanā, - Aleksejam Agranovičam, Jurijam Kolokoļņikovam, Alisai Hazanovai un citiem -, filmā lomu spēlē arī latviešu aktieris Kristians Kareļins.

"Ar vārda brīvības ierobežojumiem vēl joprojām saskaramies ik dienas, pat 21. gadsimtā, – vai tie būtu slēpti vai neslēpti valdības kontrolēti laikraksti totalitārās valstīs, vai pat lielvalsts ASV, kur prezidents neatkarīgus medijus sauc par "nodevīgiem" un "tautas ienaidniekiem". Tieši tādēļ 80. gadi Padomju Savienībā uzskatāmi par lielisku metaforu cenzūrai un tās absurdajām izpausmēm. Tomēr filma nav par to. Tas ir stāsts personīgā līmenī – par to, kā jūtas nebrīvs cilvēks, kas ik dienas pakļauts neskaitāmiem kompromisiem, tostarp vislielākajam – iekšējai cīņai pašam ar sevi," par filmu stāsta tās režisors Mihails Idovs.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja