Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijas Televīzijā pirmizrādi piedzīvos dokumentālais stāsts Motociklu vasara. Filmas arheoloģija

Tapis jauns dokumentālais stāsts Motociklu vasara. Filmas arheoloģija. Īsi pirms Jāņiem tas piedzīvos pirmizrādi LTV1. 1975. gadā tapusī filma Latvijas kino zelta fondā iekļāvusies kā pārliecinošas dokumentālās vides un spēles kino sintēzes paraugs, informēja Latvijas Televīzijas pārstāvji.

Līgava ļauj vējam noraut viņas plīvuru, lūdz sevi nozagt jaunam motociklistam un aizbēg no savām kāzām. Tā sākas filma Motociklu vasara (1975). Uz šosejas rēcoši motocikli un balts zirgs ir tās atpazīstamākās zīmes. Latvijas kino vēsturē tā iegājusi kā "operatoru" filma, jo Motociklu vasara apvienoja trīs rūdītus dokumentālistus: režisoru Uldi Braunu (bijušo operatoru) un divus operatorus-inscenētājus – Ivaru Selecki un Kalvi Zalcmani. Viņu asistents tolaik bija vēlāk atzītais spēles un arī dokumentālā kino operators Valdis Eglītis. Filmas izsmalcinātais dabas vērojums ar gaismu spēlēm, miglu, vēju un diviem skaistiem jauniem cilvēkiem papildināts ar spilgtām tipāžu epizodēm. Tā šķiet nebijusi veiksme latviešu kino tradīcijai. "Latvijas Televīzijas režisori un žurnālisti šo dokumentālo projektu velta Latvijas kino operatoru vecmeistariem, saprotot, ka vairs nav ne tādu kameru (lai cik smagas tās būtu), ne arī tādas kino filmas (lai cik nejūtīga tā būtu)," stāsta "arheoloģijas" veidotāju komanda.

Dokumentālajā filmā pētīts Motociklu vasaras tapšanas process. Viens no atklājumiem – vēsturiskie protokoli liecina, ka kinostudijas kolēģi šīs filmas risinājumam neticēja. Filmas galvenā varone Inese tolaik bija piecpadsmitgadīga meitene, kura izkonkurēja  par sevi vecākas un precībām piemērotas aktrises. Pēc Motociklu vasaras Inese par aktrisi kļūt negribēja. Filmas veidotāji Inesi satika 45 gadus pēc filmas uzņemšanas – staltu, skaistu un pašpārliecinātu sievieti, kura gatavojās savas mazmeitas 16. dzimšanas dienai. Inese arī satikās ar savu liktenīgo motociklistu Pēteri Gaudiņu. Viņiem pietika drosmes uzsēsties un motocikla un ļauties brauciena  ātrumam.

Filmas arheoloģiju veidojusi režisore Agita Cāne-Ķīle, scenāriste Daira Āboliņa, operators-inscenētājs Edgars Bite, producenti – Ieva Rozentāle un Dzintars Belogrudovs.

Motociklu vasara. Filmas arheoloģija būs skatāma 20. jūnijā plkst. 21.20 LTV1 un REplay.lv. Pēc dokumentālā stāsta tiks demonstrēta filma Motociklu vasara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja