Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Sīkstie lūzeri un baltiešu humors. Pirmizrādi piedzīvo dramēdija Melnais samts

"Eižens Finks bija īpašs, un būt atšķirīgam no citiem vienmēr ir sarežģīti, tāpēc stāsts ir par balto vārnu mūsu sabiedrībā," saka aktieris Maksims Busels, kurš atveido galveno lomu rokoperā Sfinksa

Melnais samts? Režisore Liene Linde filmas nosaukumu neatšifrē, aicinot katram to atklāt pašam. Pārsteidzoši, jautri, pat smieklīgi un vienlaikus kaitinoši ir trīsdesmitgadnieces Martas attiecību un radošās dzīves līkloči, cenšoties sasniegt savus mērķus un kļūt par normālu pieaugušo. Martai ir darbs, draugi, romantiskas attiecības un mīļš kaķis. Visam vajadzētu būt kārtībā, taču Martu nepamet sajūta – viņa tikai tēlo, ka tiek galā ar pieauguša cilvēka dzīvi. Kad pilsētā uz mēnesi atgriežas Martas labākais draugs Kaspars, viņa attopas ierauta arvien neparedzamāku notikumu virpulī, cenšoties atrast atbildi uz jautājumu, kas ir autentiska dzīve un kur ņemt drosmi, lai to dzīvotu.

Vai filma par acīmredzami talantīgas režisores radošajām mokām jeb nespēju uzņemt filmu un tikt galā ar prozaiskākiem dzīves izaicinājumiem ir autobiogrāfiska? L. Linde smejas: "Daudzus motīvus esmu aizņēmusies no savas ikdienas. Bet tā jau pirmajās filmās ir bieži, ka runā par to, ko zina vislabāk. Nākamo varēs taisīt kaut ko kriminālu."

Ko nozīmē filmas žanrs – dramēdija? "Dramaturģiski tā ir cilvēka iekšējā drāma, paaudzes portrets, kas neatbildētu telefonzvanu, nokavētu termiņu un citu ikdienas mazo uzvaru un zaudējumu vidū izgaismo cilvēciskas ilgas pēc kaut kā lielāka. Bet situācijas tiek risinātas ar humoru, pašironiju," paskaidro L. Linde un uzsver, ka viņai ir bijis ļoti svarīgi Latvijas kinoskatītājiem uzdāvināt filmu, kas reizē būtu gan izklaidējoša, gan mentāli stimulējoša. "Īsāk sakot – kas būtu iejūtīga un nestulba komēdija. Manuprāt, gan latviešiem, gan baltiešiem kopumā ir sava īpatnēja un izsmalcināta humora izjūta. Starptautiskajās kinoaprindās pazīst jēdzienu "skandināvu humors", un, domāju, ir laiks pateikt, ka estētiski eksistē arī baltiešu humors. Tas ir līdzīgi melns kā somu humors, taču mazāk tumšs un depresīvs, krāsaināks un ironiskāks. Tādu cilvēku humors, kas uz sevi skatās kā uz lūzeriem, taču patiesībā ir ļoti sīksti. Filmas galvenās varones stāsts ir tieši šāda cilvēka stāsts."

Projekts lolots septiņus gadus, no kuriem scenārija rakstīšana aizņēmusi vismaz piecus. "Kā režisore biju stingra un nežēlīga pret scenāristi Lieni Lindi, jo montāžā daudz tika mainīts, īsināts, likts vietā. Radošais strīds starp scenāristi un režisori bija nemitīgi," atceras L. Linde. Bet laikam jau strīds bijis auglīgs, jo Melnais samts tika nominēts deviņās Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps kategorijās, arī kā labākā filma, Liene Linde nominēta balvai par labāko režiju un scenāriju, Inga Tropa – labākās aktrises balvai. Sabīne Tīkmane saņēma Lielo Kristapu kā labākā otrā plāna aktrise.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja