Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Starptautiskā dokumentālā kino festivāla Artdocfest/Riga atklāšanas pasākums būs veltīts režisoram Jurim Podniekam

Festivāls Artdocfest/Riga tiks atklāts 26. novembrī plkst. 19 ar izcilajam 20. gs. kino dokumentālistam Jurim Podniekam veltītu audiovizuālu priekšnesumu – koncertu Rīgas Doma baznīcā. Koncertā piedalīsies maestro Gidons Krēmers un Kremerata Baltica, informēja festivāla rīkotāji.

Šī gada decembrī latviešu dokumentālā kino režisoram Jurim Podniekam apritētu 70 gadi.

Atklāsmes, kas savulaik tika gūtas, skatoties Jura Podnieka filmas, spēja izmainīt cilvēku attieksmi pret notiekošo, pret valdošo sistēmu, pret sevi. Juris Podnieks bija spilgta un radoša personība, kurš savas dzīves laikā radīja neaizmirstamus un spēcīgus kino darbus. Neviena cita latviešu režisora filmas nav pieredzējušas tik plašu auditoriju pasaulē.

"Cilvēks dzīvo vairākas dzīves. Tā ir labākā doma, kas mani sasilda. Un līdz ar katru nākamo dzīvi viņš pakāpeniski pilnveidojas. Man gribētos vairāk pagūt šajā dzīvē. Bet, ja neizdosies, tad nākamajā," - tā savulaik teicis kinorežisors Juris Podnieks, kurš savas dzīves laikā bija paguvis iemantot taisnības cīnītāja un "acu atvērēja" slavu.

Katra viņa filma bija vērsta uz skatītāja iekšējās brīvības un neatkarīgas domas vairošanu. Viņam tas patiesi izdevās! Un jāteic, ka ar katru nākamo filmu tas notika spēcīgāk un tiešāk. Vēl šodien daudzi atceras Vai viegli būt jaunam? (1986) kā mākslas darbu, kas pilnībā izmainīja viņu dzīves. Tādus vārdus teica gandrīz visi, kuri 2011. gadā bija uzaicināti uz Krievijas televīzijas raidījumu, kas bija veltīts Podnieka filmas Vai viegli būt jaunam? 25 gadu jubilejai Maskavā. Ārzemju prese rakstīja, ka filma Mēs (Hello, Do You Hear Us) (1989)  esot ļāvusi skatītājiem daudzās pasaules malās identificēties ar padomju telpā dzīvojošajiem kā reāliem cilvēkiem – personībām ar saviem sapņiem, vēlmēm un mērķiem. Britu laikraksts The Guardian, runājot par Dziesmu svētku kopkora ainām filmā Krustceļš (1990) rakstīja: "Izrādās, ka nacionālu ideju izpausmei var būt arī pozitīvs raksturs."

Koncerta programmā tiks atskaņotas Arvo Perta, Gijas Kančelli un Alfrēda Šnitkes kompozīcijas, kas savīsies ar īpaši šim pasākumam veidotu vizuālu materiālu - Jura Podnieka filmu kadru un hronikas kolāžu. Vizualizāciju režisors - Roberts Rubīns.

Koncertu – akciju raidīs Latvijas Televīzija. To plāno raidīt arī lielie starptautiskie televīzijas kanāli Dožģ (Krievija) un Current Time (ASV, Čehija).

Uz pasākumu būs pieejams ierobežots biļešu skaits.

Tā kā pasākumu filmēs Latvijas Televīzija, gadījumā, ja Covid-19 uzliesmojuma dēļ tiks aizliegts rīkot publiskus pasākumus, skatītāji varēs vērot programmu televīzijā un ierakstos.

Vairāk: www.artdocfest.com

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja