Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Vitālija Manska filma Gorbačovs. Paradīze nominēta Āzijas un Klusā okeāna kino balvai

Latvijas studijā Vertov tapusī Vitālija Manska filma Gorbačovs. Paradīze ir viena no piecām dokumentālajām filmām, kas dokumentālo filmu kategorijā nominēta 14. Āzijas un Klusā okeāna kino balvai (Asia Pacific Screen Awards, APSA) jeb tā dēvētajam Āzijas Oskaram, informēja filmas veidotāji.

Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies 11. novembrī, Austrālijā

Filmas Gorbačovs. Paradīze pasaules pirmizrāde notika gandrīz pirms gada - dokumentālo filmu festivālā IDFA, kur ieguva balvu par labāko pilnmetrāžas filmas režiju. Kopš pirmizrādes filma ir tikusi atzinīgi novērtēta un izrādīta starptautiskos festivālos Eiropā, Āzijā, Austrālijā, Amerikā un Dienvidamerikā. Augustā filmu Gorbačovs. Paradīze savā gada filmu izlasē iekļāva arī Eiropas Kino akadēmija (European Film Academy, EFA).

Filma stāsta par Mihailu Gorbačovu – pēdējo PSRS vadītāju, kura aizsāktās pārmaiņas būtiski mainīja politiskās attiecības pasaulē. Viņš bija atklātības (Glasnostj) un pārbūves (Perestroika) arhitekts, viņš nojauca Berlīnes mūri. Taču viņš arī noklusēja Černobiļas avāriju, viņš apspieda Tbilisi un Baku protestētājus. Padomju impērija sabruka viņa valdīšanas laikā, un paša tauta viņu tagad par to nosoda. Ar pagātnes notikumu nastu plecos vientuļais vīrs savas dienas pavada kādā tukšā Maskavas priekšpilsētas namā.

Vitālija Manska motivācija veidojot filmu bija "aiz bronzas vai marmora vēsuma ieraudzīt cilvēku, kurš gribēja padarīt pasauli labāku". Režisors par savas filmas nomināciju tā dēvētajam Āzijas Oskaram saka: "Ši ir jau otrā Latvijas filma, kas tiek nominēta Āzijas Oskaram. Ko lai saka? Man prieks, ka Latvijas kino Āzijā tiek tik augstu novērtēts."

Filma kinoteātros ir izrādīta Latvijā. Jau zināms, ka filma kinoteātros tiks izrādīta Balkānu valstīs, ASV un Kanādā, izrādīšanas tiesības ir iegādājušies arī TV kanāli BBC (Lielbritānija), NHK (Japāna), Al Jazeera (Āzija).

Filma Gorbačovs. Paradīze ir studiju Vertov (Latvija) un Hypermarket Films (Čehija) kopražojums. Filmas radošajā komandā Latvijas pusi pārstāv skaņu režisors Anrijs Krenbergs, komponists Kārlis Auzāns, montāžas režisors Jevgēņijs Ribalko, arī režisors Vitālijs Manskis un producente Natālija Manska. Filma tapusi sadarbībā ar Čehijas televīziju un TV kanāliem Arte un Настоящее время. Finansiāli filmas veidošanu atbalstījuši Nacionālais kino centrs un Čehijas Filmu fonds.

Filmas mājaslapa: www.manski-doc.com

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja