Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ārvalstīs pagājušajā gadā iznākušas 54 Latvijas autoru grāmatas

Visvairāk grāmatas iznākušas lietuviešu, igauņu un spāņu valodā, bet pagājušajā gadā visvairāk tulkotie autori bijuši Anete Melece, Nora Ikstena un Semjons Haņins – ziņo Latvijas literatūras eksporta platforma Latvian Literature.

Pagājušā gada laikā izdoti 54 Latvijas autoru darbi kopumā 19 valstīs. Lietuviešu valodā iznākuši astoņi Latvijas literatūras darbu tulkojumi, bet seši darbi iznākuši igauņu un spāņu valodā. Lielais darbu skaits lietuviešu valodā lielā mērā saistāms ar to, ka 2023. gads Lietuvā tika pasludināts par Latvijas literatūras gadu. Bērnu grāmatu autores un ilustratores Anetes Meleces darbi pagājušajā gadā iznākuši septiņās valstīs, bet Noras Ikstenas un Semjona Haņina – piecās.

No pagājušajā gadā iznākušajām grāmatām 17 ir dzejas, 19 bērnu literatūras un 15 prozas žanra darbi, kā arī ārvalstīs iznākušas 3 dzejas un prozas antoloģijas. Populārākie tulkotie darbi ir Anetes Meleces Pazudušais miedziņš (5 tulkojumi), Noras Ikstenas Mātes piens (4 tulkojumi) un Semjona Haņina dzejas krājums Bet ne ar to (3 tulkojumi).

"Ļoti priecājamies par Francijā iznākušo Latvijas laikmetīgās prozas antoloģiju, kas Nikolā Ozano (Nicolas Auzanneau) tulkojumā iznākusi izdevniecībā Magellan&Cie, ļaujot lasītājiem franču valodā iepazīties ar Jāņa Joņeva, Andras Neiburgas, Arno Jundzes, Paula Bankovska, Sabīnes Košeļevas un Svena Kuzmina darbiem. Milzīgs darbs tika ieguldīts Lietuvas izdevniecībā Slinktys iznākušajā dzejas antoloģijā, kurā iekļauti kopumā vairāk nekā 40 klasiķu un mūsdienu latviešu dzejnieku darbi," pastāstīja platformas Latvian Literature pārstāve Rita Dementjeva.

Lepnums esot arī par to, ka izdodas apgūt jaunas teritorijas – divi darbi (Anetes Meleces Kiosks un Noras Ikstenas Mātes piens) pagājušajā gadā iznākuši holandiešu valodā, kurā ilgus gadus nebija iznācis nekas no latviešu literatūras. Holandiešu literatūras žurnāla Terras septembrī tika publicēti arī vairāki stāstu fragmenti no Andra Kupriša stāstu krājuma Berlīne.

Lielākā daļa Latvijas literatūras darbu ārvalstīs iznākuši ar Latvijas Kultūras ministrijas atbalstu.

Ar visu iznākušo darbu sarakstu iespējams iepazīties latvianliterature.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja