Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +23 °C
Pērkona negaiss
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Izdota pirmā latviešu oriģinālliteratūras stāstu grāmata vieglajā valodā

Akciju sabiedrība Valters un Rapa sadarbībā ar Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūtu un Vieglās valodas aģentūru izdod grāmatu Stāsti vieglajā valodā. Tā ir pirmā reize Latvijas grāmatniecības vēsturē, kad lasītāji varēs iegādāties latviešu oriģinālliteratūru vieglajā valodā.

Vieglās valodas jēdziens Latvijā pastāv jau 25 gadus, taču izpratne par to, sabiedrības izglītotība un resursu pieejamība vieglajā valodā aizvien ir nepietiekama. Šobrīd Latvijas grāmatnīcās nav iespējams brīvi iegādāties grāmatas vieglajā latviešu valodā, kas nodrošinātu plašākas kultūras pieejamības iespējas diasporas latviešiem, mazākumtautību pārstāvjiem, kuri apgūst latviešu valodu, mazajiem lasītājiem, senioriem un citām mērķgrupām. Tāpēc ar šo projektu sākas ļoti nepieciešamas un vēl neizstrādātas nozares literāru darbu sērija. Literatūras pieejamība vieglajā latviešu valodā nozīmē būtisku ieguldījumu sabiedrības labbūtības veicināšanā, nodrošinot, lai ikviens lasītgribētājs var un spēj izlasīt saturiski kvalitatīvus, daudzslāņainus, jēgpilni ietilpīgus stāstus sev pieejamā un saprotamā veidā.

Grāmatā Stāsti vieglajā valodā publicēti konkursam Viegli lasīt iesniegtie darbi. Tie ir pieci iepriekš nepublicēti dažādu autoru daiļdarbi – gan īsti gadījumi no dzīves, gan pilnīgi izdomāti atgadījumi –, kas ļauj iepazīties ne vien ar grāmatas varoņu piedzīvojumiem, bet arī ar vieglās valodas burvību.

Konkursu Viegli lasīt rīkoja Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūts un Vieglās valodas aģentūra. Grāmatas redaktore Velga Polinska, LU Latviešu valodas institūta zinātniskā asistente, atzīst: "Literatūras un kultūras pieejamība ir tikpat svarīga kā vajadzība izprast likumus, ārstu norādes vai būtisku ikdienas informāciju. Grāmatu nams Valters un Rapa ir novērtējuši ziemeļvalstu pieredzi un rāda priekšzīmi ikvienam grāmatu izdevējam Latvijā. Esmu pārliecināta, ka arī lasītāji novērtēs iespēju iepazīt Annas, Gustava, Pētera un citu grāmatas varoņu piedzīvojumus vieglajā valodā."

Grāmatas Stāsti vieglajā valodā ilustrāciju autore ir Betija Jakaite, kura specializējas datorgrafikā un savā daiļradē īpaši interesējas par sociālām tēmām. Pieredzi grāmatu ilustrācijā autore guvusi darbā pie Kuš! komiksiem. Grāmatu dizaina koncepciju veidojusi grāmatu dizainere Vanda Voiciša, kas specializējas turpinājumizdevumu dizaina izstrādē. Īpašs paldies par atbalstu grāmatas veidošanā LU Latviešu valodas institūta direktorei un vadošajai pētniecei Sandai Rapai.

Projekts tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Grāmatas Stāsti vieglajā valodā prezentācijas pasākums notiks 18. jūnijā plkst. 15.00, AS Valters un Rapa grāmatmīļu namā, Aspazijas bulvārī 24, Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja