Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kad literārais tēls pārtop svētku varonī

Svinot Šerloka Holmsa dzimšanas dienu, tiks atklāts muzejs

Lai gan janvāra pirmā nedēļa ir mierīga un klusa – kā attapšanās no svētku pasākumiem –, svinību iemesls atrodas allaž. Pirms septiņiem gadiem mārketinga aģentūras PR Līnija kolektīvs korporatīvajā ballītē apspēlēja pazīstamā privātdetektīva Šerloka Holmsa tēmu. Tagad šis pasākums jau pāraudzis par festivālu plašākai publikai un dienas garumā. Šogad – 6. janvārī.

Lai gan neskaitāmu filmu iespaidā Šerlokam Holmsam ir ļoti daudz seju, tradicionāli šim kungam ir pīpe, mednieku stila cepurīte, spieķītis. Starp citu, šos atribūtus ieviesa amerikāņu aktieris Viljams Džilets pirmajā filmā par Šerloku Holmsu, ko uzņēma 1916. gadā. Tā arī bija vienīgā, ko redzēja romantiskā un tik ļoti loģiskā Holmsa radītājs rakstnieks Arturs Konans Doils.

PR Līnija vadītāja Irēna Drozdova priecājas, ka pirmo reizi šajos septiņos gados Holmsa dzimšanas dienas svinības iekrīt īstajā datumā – 6. janvārī. Kad jautāju, cik tad gadu Šerlokam Holmsam tiek svinēts, viņa pirmajā mirklī samulst, bet drīz vien atsūta īsziņu – 164. dzimšanas diena. Kad Šerloks Holmss pirmoreiz parādījās Artura Konana Doila grāmatu lappusēs, viņš bija 35 gadus vecs. Pēdējā grāmatā viņam ir aptuveni 60. "Bet varoņi jau ir nemirstīgi," piebilst I. Drozdova.

Lai gan pasaulē Šerloka Holmsa fanu klubu ir simtiem, tāds pasākums, kāds notiek Rīgā, ir vienīgais. Vispirms jau visi tiek aicināti vizuāli pārtapt par kādu no Artura Konana Doila darbu varoņiem. "Cilvēkiem patīk pārģērbšanās spēle. Tā ir iespēja mainīties, notikums ļauj relaksēties. Pārtapšana citā tēlā ir sava veida terapija," skaidro I. Drozdova, piebilstot, ka ne visi grib būt tieši Šerloks Holmss, bet izvēlas arī doktora Vatsona tēlu, daudzi ierodas konsteblu formās, dāmas ir gan misis Hadsone, gan Stepltone, gan Vatsone. Der visi diženā detektīva atveidi – no grāmatām, filmām līdz individuālām interpretācijām. Apģērbam nav jābūt pilnībā nokomplektētam – pietiek ar detaļām, kas ļauj pazīt tēlu.

Šerloka Holmsa dzimšanas dienas svinības solās būt vērienīgas. Tradicionāli tās sāksies plkst. 12.30 pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, kur viesus gaidīs orķestris, muzikālie priekšnesumi un fotostūrītis. Svētku gājiens dosies līdz Doma laukumam, kur būs kostīmu parāde. Otra Šerloka Holmsa dzimšanas dienas svinību vieta ir viesnīca Pullman, kur būs iekārtots muzejs un notiks kinoseansi. Muzeja ekspozīcija veidota kā aktieru Vasilija Ļivanova un Benedikta Kamberbeča atveidotā Holmsa istabas. Dienas garumā pa režisora Igora Masļeņņikova filmas Šerloka Holmsa un doktora Vatsona piedzīvojumi uzņemšanas vietām tiks rīkotas ekskursijas, bet visiem īstu detektīvstāstu cienītājiem sarūpēti aizraujoši uzdevumi un spēles.

Vairāk informācijas – www.holmes.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja