Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Marta Selecka un Gustavs Terzens pētīs Seno dzintara ceļu

Svētdien, 26. janvārī, plkst. 17.30 LTV1 ēterā startēs atraktīvs, informatīvi izklaidējošs TV raidījumu cikls Dzintara pusē.

Ik svētdienu raidījumā varēs vērot, kā divi Latvijā populāri ceļotāji Gustavs Terzens un Marta Selecka dodas pa Senā dzintara ceļa pēdām, kliedē priekšstatu par dzintaru kā arhaisku kultūrvēsturisku reliktu un veido moderno dzintara identitātes tēlu.

Izrādās, dzintars var būt vērtīgāks par zeltu, mūsdienās kļūstot neaizvietojams daudzās jomās. Iespējams, Baltijas jūras austrumu piekrastes civilizācijas stūrakmens ir gatavots no tīra sukcinīta. Un galvenais – dzintars joprojām ir ideāls mainīšanās simbols un iegansts sarunai, šoreiz gan vairāk pieredzes un kultūras jomā.

"Senos laikos tirgošanās bija teju vienīgais motīvs pamest vietu, kur tu dzīvo un apmainīties pieredzē ar tuvāko kaimiņu, kurš savukārt to pašu darīja ar jau tālāku kaimiņu. Tādēļ tirdzniecības pa Dzintara ceļu blakusefekts bija mūsu puses seno ļaužu kulturāla bagātināšanās. Mūsdienās informācijas apmaiņa vairs nav šķērslis, tādēļ arvien pieaug emocionālā vērtība situācijām, kurās satiec svešinieku aci pret aci un apmainies pieredzēm. Ar šādu principu veidojām arī jauno 12 sēriju raidījumu ciklu – ceļojām ar dzintaru, kā ieganstu satikt ļaudis un no jauna iepazīt senas vērtības, kas ir svarīgas kā latvietim, tā arī ungāram vai indietim," skaidro raidījuma Dzintara puse režisors un idejas autors Uģis Olte.

Ekspedīcijas ceļi raidījuma 12 sērijās ved no ziemeļiem uz dienvidiem cauri Latvijai, Lietuvai, Krievijai, Polijai, Vācijai, Šveicei, Čehijai, Austrijai, Ungārijai, Slovēnijai, Itālijai līdz pat Indijai.

Raidījumu Dzintara pusē veido VFS Films, un tas tapis Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas tematiskās līnijas Dzintara ādere ietvaros. Dzintara ādere ir Rīga 2014 programmas daļa, kas atklāj tos zinātniskos un kultūras sasniegumus, kuriem ir izcilības un pasaules līmeņa pienesuma vērtība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja