Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nacionālajā bibliotēkā norisināsies Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2022 noslēguma pasākums Lielie lasīšanas svētki

Sestdien, 18. martā, plkst. 12.00–15.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks LNB lasīšanas veicināšanas programmas Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2022 svinīgais noslēguma pasākums – Lielie lasīšanas svētki, ko apmeklēs grāmatu vērtētāji no visas Latvijas, informēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.

Svētkus vadīs TV personība Māris Grigalis, skanīgus muzikālus priekšnesumus sola Brāļi Grīnbergi.

Lielo lasīšanas svētku tiešraide būs skatāma LNB YouTube kanālā un Facebook lapā.

2022. gada Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas kolekciju veidoja 33 grāmatas no 10 izdevniecībām – Zvaigzne ABC, Liels un mazs, Latvijas mediji, Jāņa Rozes apgāds, Mansards, Iddea, Orbīta, Omnia mea, Aminori un Pētergailis. Atzītāko grāmatu vidū ir seši aizraujoši oriģinālliteratūras izdevumi un deviņi tulkojumi. Lasītāju visaugstāko novērtējumu saņēmuši jau iemīļoti rakstnieki un arī debitanti, par ko ir īpašs prieks, jo atgriezeniskā saite no lasītājiem motivē jaunradei un iedvesmo. Programmas grāmatas ir saistošas dažādiem lasīšanas līmeņiem, to tematika ir gan mūsdienīgi aktuāla, gan pieskaras tādām mūžīgām tēmām kā dzīvība un nāve, atbildība par saviem tuvākajiem un apkārtējo vidi, sadzīvošana un pieaugšana, tautas dzīvesziņa un mitoloģija.

Programmas uzdevums visus šos daudzos gadus ir nemainīgs: palīdzēt satikties grāmatām un to lasītājiem, nodrošināt piekļuvi nesen izdotām, daudzveidīgām grāmatām un ar pozitīviem stimuliem rosināt lasītāju kopienas veidošanos un komunicēšanu kā Latvijā 785 bibliotēkās un skolās, tā arī 67 latviešu diasporas centros 29 pasaules valstīs, tādi bijuši aptvēruma rādītāji 2022. gadā. Kopumā programmā iesaistījās 852 institūcijas, radot labvēlīgus apstākļus lasīšanai un sarunām par grāmatām. 20 000 lasītāji vecumā no 5 gadiem līdz pat sirmam vecumam sniedza rakstisku vērtējumu par izlasīto, grāmatu vērtējumus jau saņēmuši autori.

Programmas rezultāti tiek paturēti noslēpumā līdz Lielajiem lasīšanas svētkiem, lai sagādātu dalībniekiem līdzdalības prieku apbalvošanas pasākumā. Tomēr varam atklāt savu vislielāko gandarījumu, par ko liecina 15 visaugstāk vērtētās grāmatas piecās vecumgrupās. Lasītāji izvēlas līdzjūtības pilnu, dziļu literatūru, kā arī jautras un notikumiem bagātas grāmatas, ar ilustrācijām un teicamu dizainu.

Turpinot pirms desmit gadiem iesākto Vecāku žūrijas darbu – īpašas pieaugušo grāmatu izlases vērtēšanu, par žūrijas ekspertiem ir kļuvuši daudzi skolotāji un vecāki, rādot priekšzīmi bērniem. Lasīšanas svētku otrajā daļā tiks sveiktas piecas aktīvākās mātes – Lasīšanas vēstneses no Kurzemes, Zemgales, Vidzemes, Latgales un Pierīgas, kuras saņems īpašu jaunāko grāmatu dāvinājumu kā pateicību par lasītprieka rosināšanu vietējā kopienā un aktīvu atbalstu bibliotēku rīkotajos pasākumos.

Lūk, ieskats lasītāju vērtējumos, sākot no sākumskolas līdz Vecāku žūrijai:

"Man patika šī grāmata, jo tā atgādināja, ka ir svarīgākas un interesantākas lietas nekā sēdēt pie datora. Var pavadīt laiku kopā ar ģimeni un draugiem. Grāmatas varoņi spēlēja spēles, sarunājās un dziedāja dziesmas, kad bija atslēdzies internets. Visiem bija jautri un laiks pagāja nemanot. Viņi vēlējās biežāk pavadīt laiku kopā."

"Grāmata bija ļoti interesanta, tā stāstīja par meitenes dzīvi ar pieaugušajiem un to problēmām. Šī grāmata lika pārdomāt par to, kā ar maziem laipnības žestiem var ietekmēt daudz ko, pat cilvēkus, kas stājas pret tevi."

"Ir jānovērtē visas mazās ikdienas lietiņas, jo citi par tām var tikai sapņot - jumts virs galvas, sava gulta, brīvi pieejama pārtika, ūdens, siltums. Kopumā šis stāsts manī rosināja labas emocijas, zinot to, ka pasaulē ir cilvēki, kam rūp arī citu dzīves."

"Atverot jebkuru lappusi, var izlasīt citātu, un nesteigties turpināt šķirt nākamo, jo ir jāpadomā. It kā vienkāršas, pašsaprotamas lietas pateiktas, bet lasot paskaties uz to citādi. Varbūt ne vienmēr piekrīti teiktajam, bet noteikti ir jāpadomā, kāpēc autors ir tā pateicis. Viena no grāmatām, kurā smelties spēku."

"Izcila, vienkārša valoda, var apbrīnot, kā dažos vārdos var ielikt dziļas dzīves atziņas, kas rezonē. Lika saprast, ka ne visiem cilvēkiem ir vienādas spēju robežas. Ne viss ir tā, kā izskatās no malas. Grāmata aizkustināja un lika domāt."

"Grāmata liek paskatīties uz izglītību no dažādiem skatupunktiem. Kā to ietekmē vide, reliģija un cilvēki apkārt. Bet tā vieš cerību, ka no apburtā loka var izrauties, ja ir apņemšanās un gribasspēks. Strādājot skolā, šī problēma liek aizdomāties par dažādiem izglītības traktējumiem. Spēcīga grāmata."

Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas īstenošanu un Lielo lasīšanas svētku norisi atbalsta LR Kultūras ministrija, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija un programmā iesaistītās izdevniecības. Satura pilnveidošanu un organizatorisko darbu veic Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs kopā ar reģionālajām bibliotēkām un citiem atbalstītājiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja