Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ojāra Vācieša prēmiju dzejā saņem Arvis Viguls par krājumu Grāmata

Trešdien, 13. novembrī, tieši dzejnieka Ojāra Vācieša 86. dzimšanas dienā, Carnikavas novada pašvaldība 17. reizi pasniedza Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā. Par prēmijas laureātu šogad kļuva dzejnieks Arvis Viguls, kurš naudas balvu – 1000 eiro – saņem par krājumu Grāmata, ko izdevis apgāds Orbīta, informēja Carnikavas novada domes pārstāve Ilze Cerbule.

“Mana pārliecība ir, ka dzeja dzīvo tad, ja cilvēki to lieto – atrod šo vēstījumu un arī nodod tālāk,” balvas pasniegšanas pasākumā teica Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa. Ņemot vērā, ka šogad jau pieci dzejoļu krājumi no konkursam iesniegtajiem ir atdzejojumi, D. Mieriņa rosina domāt par literārās prēmijas konkursa nolikuma paplašināšanu ar kritērijiem atdzejojumiem – vēl jo vairāk tāpēc, ka Ojāra Vācieša dzīvesbiedre Ludmila Azarova bija dzejniece un tulkotāja.

 “Domājot par to, ko man Vācietis nozīmēja, kad 15 gadu vecumā ar interesi izlasīju visu viņa sarakstīto dzejā, un ko viņa personība un daiļrade man nozīmē šobrīd, šķiet, ka visvairāk es apbrīnoju viņa centienus paplašināt dzejā pieejamās brīvības robežas,” saka dzejnieks Arvis Viguls, atzīstot, ka ļoti priecājas par šādu savas dzejas novērtējumu.

Balvas pasniegšanas pasākumā Dzejas pieskārieni, kas norisinājās Carnikavas tautas namā Ozolaine, vērtēšanas komisijas locekļi dalījās ar saviem “dzejas pieskārieniem” – dzejoļiem no prēmijai iesniegtajiem krājumiem, kuri viņus īpaši uzrunājuši. Pasākumu vadīja un ar Ojāra Vācieša dzejas lasījumiem uzstājās aktieris Jānis Kronis, bet muzikālo fonu veidoja skaņdarbi no latviešu dzejniekiem veltītās koncertprogrammas Leģendu balsis, ko izpildīja Jēkabs Nīmanis (klarnete un elektronika), Ivars Ozols (kontrabass), Baiba Renerte (mecosoprāns) un Artūrs Noviks (akordeons).

Šogad O. Vācieša prēmijas konkursam piecas izdevniecības bija iesniegušas 16 autoru darbus.

Izdevniecība Orbīta:  Arvis Viguls Grāmata; Kikōne Jūs kavējaties; Sergejs Timofejevs Replika; Artūrs Punte Jērcēnu pagasta nezāļu herbārijs; Andis Surgunts Skaistākā no aizmiršanās hipotēzēm; Semjons Haņins Ne tā. Izdevniecība Neputns: Ināra Eglīte Kliedziens starp āboliem; Aivars Madris Zonas; Jānis Rokpelnis  Tīmeklītis; Ilmārs Šlāpins Es nemāku, komatus. Izdevniecība Pētergailis: Jānis Vādons Klusuma forma; Ilona Ķepale Saliniece un putnu pārdevējs. Izdevniecība SIA Valters Dakša: Reinis Sirmābols Iekavas un komentāri; Jeļena Glazova Alkatība; Dainis Deigelis Dievs beidz. Tipogrāfija Zelta Rudens Printing: Ainārs Enkurs Iveta.

Ojāra Vācieša literārā prēmija dzejā tiek pasniegta reizi gadā par iepriekšējā literārajā gadā izdotu dzejoļu krājumu. 2003. gadā Ādažu novada dome kopā ar Carnikavas novada domi atjaunoja O. Vācieša prēmiju, bet kopš 2011. gada prēmiju piešķir Carnikavas novada dome, pasākumu organizējot sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju un Ojāra Vācieša biedrību. Prēmijas mērķis ir godināt izcilā latviešu dzejnieka O. Vācieša piemiņu, popularizēt un atbalstīt Latvijas dzejnieku jaunradi un latviešu kultūras tradīcijas, sekmēt jauno dzejnieku radošo darbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja