Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Venēcijas kinofestivāla "Zelta lauvu" iegūst Izraēlas kara drāma

Venēcijas kinofestivāla galveno apbalvojumu "Zelta lauva" sestdien saņēma Izraēlas režisora Zāmuela Maoca uzņemtā skaudrā kara drāma "Libāna".

Režisors gandrīz visu filmu uzņēmis no tanka iekšpuses, rādot baisus vardarbības skatus un atklājot klaustrofobijas un baiļu sajūtu, ko pats 1982.gada kara laikā pieredzēja kā jauns izraēliešu kareivis.

Balvu par labāko režiju - "Sudraba lauvu"- saņēma Irānā dzimusī režisore Širina Nešata par darbu "Women Without Men" ("Sievietes bez vīriešiem"). Filma ir stāsts par Irānas sieviešu dzīvi.

Britu aktieris Kolins Fērts saņēma balvu kā labākais aktieris par sniegumu filmā "A Single Man" ("Neprecējies vīrietis"), kur viņš atveido grūtsirdīgu profesoru.

Savukārt krievu aktrise Ksenija Rapoporta par lomu itāļu režisora Džuzepes Kapotondi filmā "La Doppia Ora" ("Dubultā stunda") saņēma labākās aktrises laurus. Kapotondi debijas darbā Rapoporta atveido kalponi, emigranti no Slovēnijas.

Īpašo žūrijas balvu saņēma Vācijā strādājošā turku režisora Fātiha Akina etnokomēdija "Soul Kitchen" ("Dvēseles virtuve"), kas sākotnēji tika uzskatīta par festivāla favorīti.

Venēcijas žūrijas labvēlību cienījamu reputāciju ieguvušais Fērts iekaroja ar iedvesmojošo spēli riskantajā vientuļā homoseksuālista lomā. Balvas piešķiršana par labākās vīriešu lomas atveidošanu Fērtam Venēcijas publikā strīdus nav izraisījusi.

Tomēr apšaubāmāks šķitis divu citu balvu liktenis. "Sudraba lauva" irāņu režisorei tikusi politisku apsvērumu dēļ, bet par dzimušu režisoru uzskatītā Akina jaunais darbs, "neraugoties uz visu tā draivu, bija ne tikai patukšs, bet, nebīšos teikt, pat vecmodīgs", spriež krievu kritiķis Andrejs Plahovs.

Ietekmīgais ASV izklaides biznesa izdevums "Variety" filmu "Libāna" nodēvējis par "drosmīgāko un labāko" no pēdējos gados tapušajām Izraēlas filmām, kurās skarta Libānas karu tēma.

Filmai "Libāna" ir izteikti pacifistiska ievirze, tāpēc varētu rasties aizdomas, ka arī šis darbs godalgots politkorektu apsvērumu dēļ. Pie šāda slēdziena varētu nonākt, ja filmai nebūtu izteiktu pretinieku, norāda Plahovs. Tomēr tādi atradušies.

"Divi Starptautiskās kinopreses žūrijas (FIPRESCI) locekļi paziņoja, ka, piešķirot balvu kara filmai, kas veidota vienīgi no izraēliešu skatupunkta, tiek liets ūdens uz viņu propagandas mašīnas dzirnavām," stāsta kritiķis.

Rezultātā FIPRESCI balva, kā arī katoļu žūrijas balva tika piešķirtas Džesikas Hausneres filmai "Lurda", kas no politikas ir visai attāla un veltīta jautājumiem par ticību brīnumiem.

"Starp citu, šis darbs festivālā bija, iespējams, vispilnīgākais, bet oficiālajā konkursā palika bez balvām," norāda Plahovs.

Venēcijas 66.kinofestivāla žūriju vadīja Taivānas režisors Angs Lī, kurš pats saņēmis "Zelta lauvu" 2005.gadā par filmu "Brokeback Mountain" ("Kuprainais kalns"), bet 2007.gadā par darbu "Lust, Caution" ("Iekāre, piesardzība").

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja