Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Atklās Rīgas Fotogrāfijas biennāli - NEXT 2019

ISSP Galerijā, Berga bazārā, 4. aprīlī plkst. 19 atklās Rīgas Fotogrāfijas biennāli – NEXT 2019 ar balvas Meklējam jauno fotogrāfijā! 2019. gada uzvarētājas Annijas Muižules personālizstādi Priecīgi uzņēmēji izklaidējas birojā, informēja biennāles komunikāciju vadītāja Signe Valtiņa.

Annija Muižule (Latvija, 1992) ir māksliniece un pētniece, kas patlaban dzīvo un strādā Nīderlandē. Studiju laikā Hāgas Karaliskās mākslas akadēmijas Fotogrāfijas programmā Muižule pievērsās attēlu tapšanas procesam, kā arī sāka pētīt cilvēka spēju robežas aptvert vizuālo kultūru milzīgajā informācijas daudzumā.

Starptautiskā žūrija, izvēloties Rīgas Fotogrāfijas biennāles balvas 2019 uzvarētāju Anniju Muižuli, savu lēmumu komentēja šādi: “Pētot attēlu komodifikāciju, kā arī mijiedarbību starp fotogrāfiju un vārdiem, Annija Muižule piedāvā asprātīgu un kritisku laikmetīgās fotogrāfijas analīzi. Viņa pielieto konceptuāli skaidru un apbrīnojami vienkāršu pieeju, pievēršot uzmanību emociju attēlojumam fotoattēlu bankās un vārdu izvēlei fotogrāfiju failu nosaukumos. Tādējādi viņas darbā mijiedarbība starp attēlu banku piedāvājumu un mūsu gaidām kļūst par savdabīgu laikmetīgās fotogrāfijas izpētes metodi un ilustrē veidus, kā šie attēli ne tikai raksturo, bet arī veido mūsu pasaules izpratni.”

Programmas turpinājumā plkst. 20 ISSP Galerijā notiks visu piecu balvas Meklējam jauno fotogrāfijā! finālistu darbu prezentācijas. Balvas mērķis ir atklāt un novērtēt Baltijas jaunos māksliniekus, kuri savos darbos demonstrē attēla spēku, piedāvā oriģinālu, laikmetam atbilstošu skatījumu un konceptuālu dziļumu. Skatē piedalīsies Georgs Avetisjans (LV), Hedi Janso (EE), Mari Lēna Kīpli (EE), Annija Muižule (LV), Āps Tepers (EE). Lai gan balvas rezultātus starptautiskā žūrija paziņoja jau 2018. gada novembrī, RFB – NEXT 2019 ietvaros tie pirmo reizi būs apskatāmi publiski.

Balva Meklējam jauno fotogrāfijā! tiek pasniegta jau trešo reizi.

4. aprīlī Latvijas Fotogrāfijas muzejā tiks atklāta arī Polijas jauno mākslinieku izstāde (NE)DABISKIE ĶERMEŅI. Izstādes autorus interesē ķermeņi, kuri neiekļaujas monolītajā kultūras sabiedrībā, ir savādi un šķietami nesaprotami. Savukārt 5. aprīlī plkst. 18.00 muzejā notiks kritiķa un kuratora Ādama Mazura (Adam Mazur, Polija) lekcija Mūsu ķermeņi fotogrāfijā.

Šogad pirmo reizi festivāla vēsturē RFB rīko portfolio skati, aicinot gan jaunos autorus, gan arī profesionālus māksliniekus tikties ar nozares pārstāvjiem no Baltijas valstīm, Ziemeļvalstīm un Rietumeiropas, gūt vērtējumu un ieteikumus tālākai attīstībai. Skate notiks 5. aprīlī Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā telpās un ISSP Galerijā Berga Bazārā.

6. aprīlī ISSP Galerijā notiks starptautisks simpozijs (Ne)Aktīvisma manifestācijas Baltijas jaunākajā mākslā, tiecoties apzināt politisko un sociālo aktīvismu Baltijas jauno mākslinieku radošajās praksēs un skatot aktīvisma un mākslas attiecības kopumā.

Biennāles starpgadu programma NEXT veidota, pievēršot uzmanību jaunajiem māksliniekiem, kas vēl ir savas radošās karjeras sākumā, un dodot viņiem iespēju pieteikt sevi plašākā kontekstā.  Programmas ietvaros no 4. aprīļa līdz 28. jūnijam Rīgā un Berlīnē apmeklētājiem tik piedāvātas jauno mākslinieku izstādes, lekcijas un simpoziju.

Pilnu Rīgas Fotogrāfijas biennāles - NEXT 2019 programmu skatīt šeit

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju, aptverot dažādas jomas un vērienīgus notikumus, sniedzot iespēju satikties ar daudziem starptautiski atpazīstamiem mākslas profesionāļiem. 

Lai akcentētu atšķirīgo fokusu no Biennāles pamatprogrammas, starpgada pasākumiem tika radīts jauns nosaukums Rīgas Fotogrāfijas biennāle - NEXT.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja