Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +19 °C
Pērkona negaiss
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Cīņa par savdabību. Latvijā skatāma laikmetīgās modes zīmola Fyodor Golan retrospekcija

Izstāde Sadursmes harmonija izseko modes zīmola Fyodor Golan estētiskajai un saturiskajai evolūcijai

Kolīdz iegāju šajās telpās, man uzzibsnīja ideja, ka ir jābūt levitējošiem manekeniem un zilai mākslīgajai zālei. Pie šīs krāsas es pastāvīgi atgriežos. Zilā krāsa dominēja vienā no mūsu pirmajām kolekcijām Svētais kalns/The Holy Montain, sarunā ar KDi atklāj modes dizainers Fjodors Podgornijs. No piektdienas, 14. jūnija, Muzeju krātuvē Dzegužkalnā būs skatāma starptautiski atzītā laikmetīgās modes zīmola Fyodor Golan retrospekcija Sadursmes harmonija.

Izstāde iepazīstina ar modes zīmola bagātīgo veikumu no 2009. līdz 2022. gadam caur Fjodora Podgornija personīgo skatījumu un pieredzi, apliecinot Latvijas klātbūtni globālā laikmetīgā dizaina un modes procesos. Ekspozīcijā ir vairāk nekā 120 tērpu un aksesuāru, kas ir izvietoti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā Skulptūru mežs starp antīkās un renesanses tēlniecības nolējumiem un citās Pulka ielas 8 telpās un ko var aplūkot tuvumā līdz vissīkākajai detaļai.

 

Drēbes iepazīšana 

Modes zīmolu Fyodor Golan pirms piecpadsmit gadiem Londonā izveidoja Fjodors Podgornijs kopā ar savu partneri Golanu Frīdmanu no Izraēlas. Par viņu pirmo panākumu kļuva 2012. gada pavasara/vasaras kolekcija Ļaunuma puķes/Flowers of Evil, kas atnesa uzvaru prestižajā jauno dizaineru konkursā Fashion Fringe un deva iespēju piedalīties Londonas Modes nedēļā.

"Pēc tam sekoja dusmīgā kolekcija," smejas Fjodors, vēršot uzmanību uz kleitu no 2012. gada rudens/ziemas kolekcijas Laipni lūgti mašīnā/Welcome to the Machine. "Pēc uzvaras konkursā mums bija vairumā jāsašuj Ļaunuma puķu dzeltenās kleitas un nepietika laika līdz galam attīstīt jaunas idejas, tāpēc mūsu debija Londonas Modes nedēļā sanāca diezgan vāja, bet tā deva izpratni par ražošanas procesu," godīgi atzīst mākslinieks. Izstāde pievēršas zīmola estētikas transformācijām. Fyodor Golan pirmajās kolekcijās ir jūtama citu modes dizaineru daiļrades ietekme: "Tā ir kā skola, kas ir jāiziet, lai saprastu drēbi un jau pēc tam virzītos tālāk. Mēs skatījāmies uz manu mīļāko modes dizaineru Tjerī Miglēru un viņa sekotāju Aleksandru Makvīnu, līdz sākām uzticēties savai balsij un izveidojām paši savu valodu un krāsu paleti."

Cīņa par savdabību ir vērojama kolekcijā Ļaunuma puķes, kurā savienojas elegance ar neapstrādātām auduma malām, un 2014. gada rudens/ziemas kolekcijā Krokodils/Crocodile, kurā dizaineri izaicināja priekšstatu par Fyodor Golan kā vakartērpu zīmolu. "Viņi izvēlas sabiedrībai negaidītu risinājumu, izmantojot utilitārus, darba apģērbam raksturīgus sintētiskus audumus," par šo kolekciju lasāms izstādi papildinošajā tekstā. Kolekcijā atbalsojas dizaineru ceļojumā uz Mjanmu gūtie iespaidi, kas tiek pārtulkoti tērpos. Savukārt par savu patieso izlaušanos Fjodors Podgornijs uzskata 2015. gada pavasara/vasaras kolekciju Press Play.

Zīmola radītie darbi rezonē ar pasaulē notiekošo: izseko kaislības metamorfozēm sociālo tīklu laikmetā, uzbur laikmetīgu sakrālo estētiku ārpus tradicionālo reliģiju ieloka un aktualizē klimata krīzes radītos izaicinājums. Modes duets ir sadarbojies ar organizāciju Plastic Oceans UK, lai savā 2019. gada pavasara/vasaras kolekcijā pievērstu uzmanību okeānu piesārņojumam ar plastmasu. "Vairākas dienas pirms mūsu modes skates tika tīrītas Lielbritānijas pludmales. No tajās savāktajiem atkritumiem mēs radījām scenogrāfiju, kas pēc tam tika nedaudz pārveidota un trīs mēnešus bija izvietota Londonas veikalā Liberty," stāsta Fjodors.

 

Jaunās reliģijas līderes 

Fyodor Golan izteiksmīgie tērpi ir piesaistījuši daudzu slavenību uzmanību un plašu klientu loku pasaulē. "Pati pirmā bija Lēdija Gāga," atklāj Fjodors. 2011. gadā dziedātāja uzstājās populārajā britu šovā The Graham Norton Show, ģērbusies melnā ādas tērpā, kas izšūts ar kristāliem. "Mūsu darbi ir paredzēti sievietēm, kuras ieceļ par dievietēm, lai tiktu pielūgtas. Viņas ir jaunās reliģijas līderes. Lēdija Gāga lieliski atbilst šim aprakstam," jau iepriekš sacījis modes mākslinieks.

Vēlāk sadarbība dažādos formātos ir bijusi arī ar Ritu Oru, Arianu Grandi, Dženiferi Lopesu, Rianu, Zendaju, Bellu Hadidu un citām mūzikas, kino un modes zvaigznēm – aizdodot, pārdodot vai īpaši šujot tām tērpus. Par sev nozīmīgāko dievieti Fjodors Podgornijs nosauc popmūzikas ikonu Madonnu. "Es izaugu ar viņas dziesmām. Madonna bija gandrīz vai kā ģimenes locekle. Man patika, ka viņa pastāvīgi izgudro sevi no jauna. Mani iedvesmoja Madonnas komunikācijas veids, seksualitāte un spēks, ko cilvēks var atrast sevī," viņš uzsver.

Madonna Fyodor Golan radītajā apģērbā ir parādījusies vairākkārt. Lielākais pārsteigums Fjodoram Podgornijam ir bijis Madonnas košo svītraino bikšu izvēle, jo viņš nebija iedomājies, ka mūziķe varētu uzvilkt mugurā kaut ko tik traku. Šo Madonnas attēlu dizainers ir publicējis savā Instagram kontā 2019. gada augustā, apsveicot mākslinieci dzimšanas dienā un piebilstot: "Savā dzimšanas dienā pirms trim gadiem es saņēmu zvanu, ka Madonna vēlas vilkt Fyodor Golan. Labākā dzimšanas dienas dāvana, kādu jebkad esmu saņēmis."

Fyodor Golan ir sadarbojies ar dažādiem citu jomu zīmoliem, arī ar Coca-Cola. Izstādē Muzeju krātuvē ir eksponēta sarkana samta vakarkleita ar attēlu no 1950. gadā tapušā atspirdzinošā dzēriena reklāmas plakāta. "Jo lielāka kompānija, jo vairāk noteikumu, kuri ir jāievēro, bet kurus mēs centāmies lauzt: Coca-Cola negribēja izmantot šo attēlu, jo tas ir pārāk seksīgi. Uzņēmumam nepatīk, ka ir "pārāk", tam patīk, ka ir neitrāli, jo tas strādā dažādos tirgos un nevēlas ieņemt kādu noteiktu nostāju," norāda Fjodors Podgornijs, kuru uzrunā popkultūra un izdevība interpretēt dizaina valodā lietas, ar ko cilvēki saskaras ikdienā.

 

Atgriešanās mājās

Zīmola Fyodor Golan dibinātāju pēdējais kopdarbs ir 2020. gada pavasara/vasaras kolekcija. "Nolēmām ieturēt pauzi un atpūsties, taču kovida periodā bija daudz laika domāt par to, kas patīk un kas nepatīk, un mēs sapratām, ka mums katram ir parādījušās atšķirīgas vēlmes un mērķi," atklāj Fjodors. Viņš ir pārcēlies atpakaļ uz Latviju un devis sev brīdi atelpai pēc Londonas mežonīgā skrējiena. Pēdējā laikā viņš ir sadarbojies ar dziedātāju Kristīni Opolais, vijolnieci Kristīni Balanas un čellisti Margaritu Balanas, un citām Latvijas kultūras personībām.

Fjodors Podgornijs vērš uzmanību uz diviem māksliniecei Kristai Dzudzilo veidotiem tērpiem: Krista viņam ir uzgleznojusi gleznu, viņš viņai ir radījis kleitas. "Tajā laikā Krista veidoja Raiņa lugas Jāzeps un viņa brāļi Valmieras teātra iestudējuma vizuālo interpretāciju. Es atradu Ilmāra Blumberga kostīmu un telpu gleznojumus šīs pašas lugas iestudējumam Dailes teātrī pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā, un no tiem esmu izmantojis dažas nianses," par vienu no tērpiem stāsta dizainers.

Šie gleznojumi būs eksponēti izstādē Sadursmes harmonija līdzās citiem mākslas darbiem un priekšmetiem no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, muzeja Rīgas birža un Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma. To vidū būs Aspazijas spogulis, Raiņa biste, Lilitas Bērziņas parūka un 1934. gadā radīta Jāņa Zemgala glezna, kurā ir redzama sieviete no mugurpuses – viņa sēž pie rakstāmgalda vakarkleitā. "Kāpēc viņa ir ģērbusies vakarkleitā? Tajā laikā cilvēki gleznās vēlējās parādīt savu statusu, un ar to nodarbojas arī mode," uzsver Fjodors.

Šis dialogs starp laikmetīgo un vēsturisko ir iespēja iedarbināt cilvēku interesi par pagātni, uzskata dizainers. Zīmola Fyodor Golan pirmie darbi ir piesātināti ar kultūras atsaucēm un pat tikuši eksponēti Viktorijas un Alberta muzejā Londonā. "Sākumā mums bija svarīgi atrast stāstus vai mākslas darbus, kurus risināt savos tērpos, – to vidū ir itāļu mākslinieka Sandro Botičelli glezna Pavasaris, franču dzejnieka Šarla Bodlēra dzejoļu krājums Ļaunuma puķes un vācu dabaszinātnieka Ernsta Hekela organiskās grafikas –, taču ar laiku mēs atteicāmies no tik tiešām atsaucēm un kļuvām personiskāki un abstraktāki," piebilst Fjodors Podgornijs.

 

FYODOR GOLAN
Izstāde Sadursmes harmonija
Muzeju krātuvē (Pulka ielā 8) līdz 1.IX
lnmm.lv 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja