Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Dažreiz ir vērts rādīt mazāk un klausīties vairāk. Maurīcio Katelāns un viņa draugi stāsta pasakas

Ņujorkas Jaunais muzejs/The New Museum pašreizējos apstākļos, kad nav iespējams uzņemt apmeklētājus savās telpās Manhetenā, piedāvā dažādas virtuālās atrakcijas. Viena no interesantākajām digitālajām iniciatīvām top sadarbībā ar itāļu mākslinieku Maurīcio Katelānu

Maurīcio Katelāns ir projekta Pasakas/Bedtime Stories kurators – viņš ir uzaicinājis savus draugus un kolēģus pastāstīt pasakas globālajai auditorijai. Viņaprāt, tie ir cilvēki, kuru kompānijā nevar justies slikti, un šis ir labākais veids, kā stiprināt kopības sajūtu pašizolācijas periodā.

Katram akcijas dalībniekam Maurīcio Katelāns ir palūdzis nolasīt viņu iemīļotākās grāmatas fragmentu – tas var būt viens teikums, rindkopa vai lielāka daļa. Daži mākslinieki ir izvēlējušies jau eksistējošus tekstus, citi ir nolēmuši deklamēt savus sacerējumus un radīt jaundarbus. Vieni lasa tekstu no galvas, citi tur rokās sev vērtīgo grāmatu. Ieraksti, kas ir tapuši mājas apstākļos un mākslinieku darbnīcās, ir pieejami Jaunā muzeja mājaslapā un sociālo mediju kanālos. Pasaku klāsts tiek pastāvīgi papildināts.

Projektu atklāja leģendārais amerikāņu mūziķis Igijs Pops – viņš lasa mīlas vēstuli, ko ir uzrakstījis savam sunim, kurš devies citos medību laukos. Britu māksliniece Tasita Dīna devusi priekšroku Tomasa Hārdija dzejai, rumāņu māksliniece Andra Ursuta – Vitolda Gombroviča romāna Kosmoss epizodei.

Ikoniskais mūziķis Deivids Bērns lasa sociālās psiholoģijas profesora Miltona Rokiča pētījuma Trīs Ipsilanti Kristi fragmentu; šajā darbā autors vēsta par eksperimentu, ko ir veicis ar trim pacientiem, kuri bija pārliecināti, ka viņi ir Jēzus Kristus. Amerikāņu māksliniece un aktīviste Merilina Mintere iepazīstinās ar politisku limeriku, ko ir uzrakstījusi par Donaldu Trampu. Projektā būs dzirdami mākslinieki Takasi Murakami, Džefs Kūnss, Elizabete Peitone un citi. Grāmatu autoru vidū būs gan Amiri Baraka, gan Simona Veila.

"Būtu diezgan depresīvi, ja visi mākslinieki izvēlētos zināmas pasakas un bērnu stāstus," laikrakstam The New York Times saka idejas autors Maurīcio Katelāns. "Mākslinieki ir apveltīti ar spēju parādīt negaidīto, un esmu pateicīgs, ka viņi ir nākuši klajā ar diezgan dīvainām lietām," piebilst Maurīcio Katelāns. Viņš ir provokatīvs konceptuālists, kurš veido hiperreālistiskas skulptūras un instalācijas un ir slavens ar savu satīrisko, rotaļīgo pieeju mākslai. Viena no viņa skandalozākajām skulptūrām ir meteorīta notriektais Romas pāvests Jānis Pāvils II. Maurīcio Katelāns ir 2019. gada ironiskākā darba Komiķis/Comedian – ar līmlenti pie sienas piestiprināta banāna – autors.

Pasaku sērija nav bijusi iecerēta kā mākslas darbs – tas ir veids, kā apvienot cilvēkus izolācijas laikā un atpūsties no pārāk intensīvās tēlu plūsmas, kurai mūsdienās esam pakļauti. "Var teikt, ka manā daiļradē visu nosaka tēlu spēks, to pievilcība un sarežģītība, bet dažreiz ir vērts rādīt mazāk un klausīties vairāk," apgalvo Maurīcio Katelāns. Pasaku projekts turpināsies līdz jūnija beigām.

Informācija: www.newmuseum.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja