Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Duets Skuja Braden Venēcijas biennālē izvērsīs iekļaujošas, dažādībai atvērtas sabiedrības vīziju

Starptautiski atzītā mākslinieču dueta Skuja Braden ekspozīcija Tirgot ūdeni upes malā/Selling Water by the River, kas šogad pārstāvēs Latviju Venēcijas mākslas biennālē, reflektēs par sadzīvošanas iespējām domstarpību plosītajā pasaulē un izvērsīs iekļaujošas, dažādībai atvērtas sabiedrības vīziju. Ekspozīcijas kuratores ir Solvita Krese un Andra Silapētere

Šodien mediju pārstāvji tika iepazīstināti ar ekspozīciju Tirgot ūdeni upes malā, ar kuru duets Skuja Braden – Ingūna Skuja un Melisa D. Breidena – pārstāvēs Latviju Venēcijas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstādē, kas notiks no 23. aprīļa līdz 27. novembrim. Latvijas paviljonu organizē Latvijas Kultūras ministrija sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru (LLMC). 

Latvijas paviljona komisāre un kuratore LLMC direktore Solvita Krese norāda: "Sūtot uz Venēcijas biennāli spilgtu un starptautiski atzītu mākslinieču duetu, Latvija demonstrē savu atvērtību un laikmetīgumu. Šī būs līdz šim vērienīgākā Skuja Braden ekspozīcija, kas oriģinālā kontekstā prezentēs gan vairāk nekā divdesmit gados kopradītus objektus, gan iespaidīgus lielformāta jaundarbus. Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs godam pildīs tam uzticēto misiju, jau ceturto reizi organizējot Latvijas pārstāvniecību Venēcijas biennālē." 

Paviljona vērienīgā multimediju instalācija apvieno vairāk nekā 300 porcelāna darbu, no kuriem mazākais ir acs ābola izmērā, savukārt lielākais sver tonnu. Meistarīgi veidotajos objektos, kas ieņem visneparastākās sadzīves priekšmetu, dabas elementu un cilvēka ķermeņa formas, atbalsojas Baltijas un pasaules mērogā aktuālas sociālas, ekonomiskas, politiskas un kultūras tēmas. 

Latvijas paviljona Tirgot ūdeni upes malā pamatvēstījums ir: viss, kas mums nepieciešams, mums jau ir dots. Šajā dzenbudisma iedvesmotajā atziņā mākslinieces saskata iekļaujošas, dažādībai atvērtas sabiedrības iespēju, par kuras simbolu kļūst paviljona nosaukumā pieteiktais ūdens – elements, kas vieno visas dzīvās būtnes un ir sākotne dzīvībai kā tādai.

Kuratores Solvita Krese un Andra Silapētere paviljona aprakstā skaidro: "Ūdens plūst cauri un pāri atšķirībām. Tas savieno un iekļauj, aicinot domāt par rūpēm un citādā pieņemšanu. Gluži kā dzen meistara koanā par ūdens tirgošanu upes malā ūdens mūs aicina apjaust, ka viss, kas mums ir nepieciešams, mums jau pieder, tikai jāiemācās to saskatīt."

"Ekspozīcijas arhitektonisko struktūru nosaka atsauce uz mākslinieču dzīves telpu – viņu mājām un dažādām to sadzīves zonām. Skuja Braden darbi un to groteskie tēli saplūdina robežas starp privāto un publisko, kā arī reflektē par dažādām sociālajām normām. Vienlaikus izstādes arhitektūra kļūst arī par metaforu nemierpilnai sadzīvošanai domstarpību un pārmaiņu plosītajā pasaulē, kurā šodien mājojam mēs visi," skaidro kuratore Andra Silapētere.

Lai maksimāli izceltu Skuja Braden porcelāna darbu barokālo krāšņumu, paviljona arhitekte Līva Kreislere devusi priekšroku formās un toņkārtā atturīgam arhitektoniskam risinājumam. 

Informācijai par Skuja Braden un Latvijas paviljonu var sekot paviljona Facebook, Instagram un Twitter kontā un LLMC vietnē lcca.lv.

Duets Skuja Braden darbojas kopš 1999. gada. To veido Ingūna Skuja no Latvijas un Melisa Breidena no Kalifornijas, ASV. Viņu radošā prakse balstīta darbā ar porcelānu, mākslinieču daiļradi raksturo dekoratīvu stilu saplūsme un Edo perioda japāņu grafikas ietekme. Skuja Braden darbi izvērš literāras un mākslas vēstures tēmas, kas sakņojas mūsdienu politisko un sociālo norišu izpratnē. Dueta personālizstādes notikušas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā, Laikmetīgās amatniecības muzejā Oregonā, ASV, un galerijā John Natsoulas Kalifornijā. Duets ir piedalījies neskaitāmās grupu izstādēs, nesenākā no tām Vaitčepelas galerijā Londonā. 

Skuja Braden darbi ir iekļauti publiskās un privātās kolekcijās, to vidū medicīnas centrā White Memorial Losandželosā, ASV, mākslas kolekcijā Kellogg Pomonā, ASV, Laikmetīgās keramikas muzejā Santodomingo, Dominikānas Republikā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā Rīgā, Museé Ariana Šveicē, Pasaules Keramikas centrā Dienvidkorejā, Čančuņas Keramikas centrā Ķīnā, ASU Mākslas muzejā ASV, Keramikmuseum Westerwald Vācijā un mākslas centrā Zuzeum Latvijā.

Informācijai par Skuja Braden un Latvijas paviljonu var sekot paviljona FacebookInstagram un Twitter kontā un LLMC vietnē lcca.lv.

Informācija par Venēcijas biennāli: www.labiennale.org/en/art/2022

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja