Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Festivāls Survival Kit 13 izziņo pasākumu programmu

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) organizētajā laikmetīgās mākslas festivālā Survival Kit 13, kas šogad norisināsies no 3. septembra līdz 16. oktobrim, sadarbībā ar Gētes institūtu notiks vērienīga pasākumu programma, kas pievērsīsies demokrātijas, vārda un izteiksmes brīvības jēdzienu izvērtēšanai Atmodas laika Latvijas, Ukrainas kara un mūsdienu politiskās dažādības kontekstā.

Programma Hearing Voices Café iemājos festivāla ietvaros izveidotā pop-up kafejnīcā, kas sadarbībā ar Borščs – vakariņas pie ukrainietēm komandu būs atvērta visu festivāla laiku.

Nesenie notikumi Ukrainā un politiskā situācija Krievijā skaidri uzrāda nepieciešamību pēc sabiedrības, ko veido informēti un kritiski domājoši, sociālpolitiski aktīvi indivīdi, kas apzinās savu funkciju demokrātijas veidošanā. Hearing Voices Café ir aicinājums uz kritisku ieklausīšanos un situācijas analīzi, pārdomātu un individuālu rīcību, iebilstot nereflektētai sekošanai, kā sekas mēs redzam šodienas Krievijas un Baltkrievijas politikā.

Pasākumu programmu veidota, lai apzinātu lokālos un vēsturiskos demokrātijas stūrakmeņus – dažādas brīvības un atbrīvošanās formas, uzsverot kultūras un mākslas nozīmi demokrātiskas sabiedrības veidošanā un uzturēšanā gan vēsturiski, gan mūsdienās. Atceroties Atmodas laika pieredzi Latvijā un ņemot vērā šī brīža dzīvoto realitāti Eiropā, pasākumu cikls pievērsīsies problēmām un jautājumiem, kas saistīti ar demokrātijas dabu, politiski atbildīgu, brīvu un ētisku rīcību, kas saasinājušies Ukrainas kara kontekstā. Meklējot kopīgo un atšķirīgo laiciski un telpiski nošķirtajās pieredzēs, programma tiecas veidot iekšēji vienotāku sabiedrību un veicināt savstarpēju sapratni, iesaistot dialogā gan dažādām paaudzēm, gan tautībām, gan kultūrām piederīgos.

Pasākumu programmas un arī pop-up kafejnīcas nosaukums aizgūts no mākslinieces Doras Garsijas aizsāktā projekta, kas jau ticis realizēts daudzviet Eiropā un Ziemeļamerikā un iegūs jaunu formu festivāla Survival Kit 13 ietvaros. Latvijā īstenotais Hearing Voices Café projekta modelis, kā kuratore ir jaunā filosofe Sofija Anna Kozlova, ietvers nevien īpaši veidotu Hearing Voices Café pamatprogrammu ukraiņu kopienai Latvijā, bet arī plašāku formāli atšķirīgu pasākumu ciklu, ik nedēļu nodrošinot daudzveidīgu pieredzi dažādām vecuma, sociālās un etniskās piederības grupām.

Vairāk par Hearing Voices Café projektu, tā vēsturi un tapšanu: thehearingvoicescafe.doragarcia.org/

Ciešā sadarbībā ar mākslinieci Doru Garsiju, Latvijā Hearing Voices Café pamatprogrammu īstenos mierrades, konfliktu risināšanas un nevardarbīgas komunikācijas procesu arhitekte, mediatore Ilze Dzenovska un ukraiņu māksliniece Marija Zenkova, veidojot piecu pasākumu ciklu Latvijā dzīvojošajiem ukraiņiem un draugiem, kurā latviešu un ukraiņu mūziķi un mākslinieki kopā ar projekta dalībniekiem caur radošu darbību pētīs noklusētās atmiņas un neizteiktos pārdzīvojumus un rūpes. Pamatprogrammas pasākumi notiks krievu valodā, nepieciešamības gadījumā nodrošinot arī tulkojumus ukraiņu vai angļu valodā.

Pieteikties Hearing Voices Café programmai iespējams, rakstot uz [email protected] vai aizpildot anketu: https://ej.uz/23yp

Katru otrdienu no plkst. 14.00 festivālā notiks senioru rīti Māksla mūžam, kuros būs iespēja nevien klusākā un netraucētākā gaisotnē apskatīt Survival Kit 13 pamatizstādi, bet arī piedalīties īpaši apmācītu mākslas mediatoru vadītā ekskursijā, iepazīstot izstādē redzamos mākslas darbus, un pēcāk piedaloties kopīgā sarunā par redzēto, laikmetīgo un vēsturisko.

Savukārt svētdienās no plkst. 13.00 gaidāma ģimeņu rītu programma Bērniem viss atļauts. Katru svētdienu, izņemot 4. septembrī, ģimenēm būs iespēja kopā ar mediatoriem doties bērniem veidotā ekskursijā, kā arī piedalīties radošajā darbnīcā, ko katru nedēļu vadīs kāds cits mākslinieks, māksliniece vai pētnieks.

Ceturtdienās, piektdienās un sestdienās festivāls klausīties un piedalīties, pētot savu unikālo brīvību un brīvības izpratni, aicinās katru interesentu, piedāvājot plašu diskusiju, koncertu, kino un citu aktivitāšu programmu.

Papildus tam nevien pasākumu dienās, bet visā festivāla laikā darbosies restorāna Borščs – vakariņas pie ukrainietēm veidota pop-up kafejnīca, kurā varēs mieloties ar ukraiņu pavāru gatavotiem ēdieniem – kūkām un pīrāgiem – un pakavēties pie tējas vai kafijas krūzes.

 

Programma:

03.09 / 14.00 - Sasietās mēles. Saruna par iznīcināto valodu likteni.

Piedalās: mākslinieks Antons Vidokle un pētniece Olga Olina. Sarunas valoda: angļu.

Pasākums tiek rīkots sadarbībā ar ASV Vēstniecību Latvijā.

04.09 / 14.00 - Vai vārdi var mainīt pasauli? Saruna par politisko valodu un tās lietojumu mākslā.

Piedalās: Ivars Šteinbergs, Mykola Ridnyi, Tomass Pildegovičs, Sofia Oleiničuka. Sarunas valoda: angļu.

08.09 / 19.00 - Daudzbalsība. Video un saruna par dzīvi Latvijas pierobežā no trešvalstnieka skatpunkta.

Video veidotājas: Ineta Sipunova (LV), Kristīne Briede (LV), Ilva Skulte (LV), Līga Puriņa–Purīte (LV), Alena Kudrautsava (Baltkrievija), Mikalai Yankoits (Baltkrievija), Maryia Danko (Baltkrievija), Ieva Mežule (Kanāda).

09.09 / 19.00 - Citādi – kas tad dziedās. Deju un stāstu vakars par Atmodas laika kultūras pretošanās praksēm.

Piedalās: Eduards Liniņš, Zane Šmite, Valdis Ābols, Roberts Gobziņš, Dainis Mjartāns. Sarunas valoda: latviešu.

Pasākums tiek rīkots sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu.

10.09 / 14.00 - Cik svarīgi būt nopietnam? Medijpratības darbnīca pieaugušajiem un senioriem.

Vada: Ilva Skulte. Darbnīca notiks latviešu un krievu valodā.

11.09 / 13.00 - Bērniem viss atļauts. Skaņas darbnīca ar jauno režisori un Survival Kit 13 radio balsi Elīzu Dombrovsku.

17.09 / 18.00 - Trīs brīvību balsis: Sīmanis, Kozlova, Barons. Akustiskās mūzikas koncerts.

Dzied: Haralds Sīmanis, Helēna Kozlova, Aleksandrs Barons.

18.09 / 13.00 - Bērniem viss atļauts. Koka ķekatu staigāšanas apmācība ar Baneru Balansa Projekta dalībniekiem no biedrības Rīgas Danči.

22.09 / 14.00 - Jo redzamais ir laicīgs, bet neredzamais mūžīgs (2Kor.4:18). Ieskats vecticībnieku sakrālajā mantojumā.

Piedalās: Nadežda Pazuhina, Andrejs Selickis, Kristaps Epners. Sarunas valoda: latviešu.

25.09 / 13.00 - Bērniem viss atļauts. Mākslinieces Sabīnes Šnē darbnīca Zaļas debesis un zila zeme. Kādā krāsā ir ūdens? ar zīmēšanas un kolāžas elementiem.

30.09 / 19.00 - Noķert patiesību. Saruna par ētiku mākslā un žurnālistikā un ukraiņu dokumentālā kino klasikas Cilvēks ar kinokameru seanss.

Piedalās: Ilva Skulte, Rita Ruduša, Sabīne Šnē, Darja Kalašņikova, Rufina Bazlova, Sofija Točara. Sarunas valoda: angļu.

01.10, 02.10 / 14.00 - Izšūtā brīvība: Framed in Belarus projekts. Izšūšanas darbnīca.

Vada: mākslinieču apvienība Stichit (Rufina Bazlova un Sofija Točara). Darbnīca notiks angļu valodā.

06.10 / 14.00 :: Laidiet putniņu iekšā! Darbnīcas un sarunas par iekļaujošu kultūras notikumu veidošanu. Pasākums notiks latviešu valodā.

08.10 / 14.00 - Putniņš noķerts – dūja vai pīle? Bērnu medijpratības darbnīca bērniem.

Vada: pamatskolas Rīdze žurnālistikas un medijpratības pulciņa dalībnieki un vadītāja Ilva Skulte. Darbnīca notiks latviešu valodā.

09.10 / 13.00 - Bērniem viss atļauts. LLMC mākslas mediatoru vadīta radošā darbnīca.

13.10 / 19.00 - Nepastarpinātības prakse: Solidaritātes seanss. Dokumentālo īsfilmu izlase no Ukrainas un saruna par mākslinieka iesaistītu klātbūtni.

Piedalās: Vasils Čerepaņins, Darja Molokoedova, Seržs Klimko. Sarunas valoda: angļu.

14.10 / 19.00 - Māksla nosargāt putniņa dziesmu. Saruna par kultūras institūciju nozīmi drošības uzturēšanā.

Piedalās: Ilze Dzenovska un Austrumeiropas biennāļu alianses pārstāvji: Vasils Čerepaņins un Seržs Klimko (Kijivas biennāle), Pāvels Vodzinskis (Varšavas biennāle), Terēza Stejskalova (Prāgas biennāle) un Solvita Krese (Survival Kit). Sarunas valoda: angļu.

15.10 / 14.00 - Iemūžināt iznīcību: dokumentālisms karā. Kino darbnīca jauniešiem kopā ar ukraiņu un latviešu jaunajiem dokumentālistiem.

Vada: Līva Polkmane, Darja Molokoedova. Darbnīca notiks angļu un krievu valodā.

16.10 / 13.00 - Bērniem viss atļauts. Pastaiga un orientēšanās spēle kopā ar 1991. gada barikāžu muzeju, iepazīstot nozīmīgākās barikāžu piemiņas vietas Vecrīgā.

Vairāk par pasākumu programmu un atsevišķajiem notikumiem: https://lcca.lv/lv/survival-kit-13/programma/, kā arī Survival Kit un LLMC Facebook un Instagram kontos.

Hearing Voices Café ir Gētes institūta projekts, kas tiek īstenots kā daļa no visaptveroša pasākumu kopuma ar VFR Ārlietu ministrijas mērķfinansējumu no 2022. gada budžeta papildinājuma Krievijas agresīvā kara Ukrainā seku mīkstināšanai.

Programmas kuratore: Sofija Anna Kozlova

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja