Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Foto: Atklāj pirmās Džemmas dienas Mežaparkā

Šodien par godu izcilās mākslinieces Džemmas Skulmes 96. dzimšanas dienai ar daudzveidīgu aktivitāšu programmu tiek pieteikta jauna tradīcija – Džemmas dienas Mežaparkā.

Džemmas dienas Mežaparkā norisināsies visu nedēļu līdz 26. septembrim, ļaujot ikvienam interesentam pirmo reizi ielūkoties arī topošajā Džemmas Skulmes Mākslas telpā mākslinieces mājā un darbnīcā Mežaparkā.

Gatavojoties mākslinieces, mākslas dzīves veidotājas un Atmodas gadu nozīmīgās politiķes Džemmas Skulmes simtgades jubilejas svinībām 2025. gadā, ir pieteikts plašs Džemmas Skulmes mantojuma apzināšanas un saglabāšanas projekts, kā ietvaros top Džemmas Skulmes Mākslas telpa un ir uzsākts apjomīgs mākslinieces kultūras vērtību digitalizācijas process tās idejas autoru Ingas Šteimanes un Džemmas Skulmes ģimenes vadībā. Šī vērienīgā darba procesā, projekta idejas autori ir iecerējuši katru gadu mākslinieces jubilejas nedēļā ļauties Džemmas personības iepazīšanai, organizējot Džemmas dienas Mežaparkā.

Pirmo Džemmas dienu Mežaparkā ietvaros tiek organizēta daudzveidīga programma, kas skatītājiem nedēļas garumā ļaus iepazīties ar mākslinieces biogrāfiju un daiļradi, kā arī uzzināt par Džemmas Skulmes Mākslas telpas projekta koncepciju un virzību. Tāpat apmeklētāji tiek aicināti piedzīvot un izjust Džemmas Skulmes mākslas spēku, ielūkojoties līdz šim neredzētos materiālos no ģimenes arhīva, kas atklāj Džemmas Skulmes ģimnāzijas gadu biogrāfiju, pirmos mēģinājumus tēlotājā mākslā, kā arī kontekstus kultūrā un politikā (1937-1944). Jaunatklātie materiāli ļaus iepazīties ar leģendāro mākslinieci no jauna, sniedzot priekšstatu par topošo 2022. gada janvāra ekspozīciju ar nosaukumu Moin, moin, Mālpils bezdelīga!

Džemmas dienas Mežaparkā aktivitāšu programmu papildinās Džemmas Skulmes mazdēla Artura Dimitera izstādes Ģimene atklāšana, kā arī radošās darbnīcas, kas rīkotas iedvesmojoties no Džemmas Skulmes 60.-70.gadu autortehnikām mākslinieku Sigitas Daugules un Artura Dimitera vadībā.

Iesāktajā digitalizācijas procesā tiks apkopota un digitalizēta mākslinieces atstātā kultūras mantojuma daiļrade un dokumentālās liecības par mākslinieces dzīvi. Uzsāktajā darbā pie šī projekta ir atklātas pirmās līdz šim neredzētās vēsturiskās liecības par Džemmas Skulmes dzīvi – zīmējumi, vēstuļu sarakstes, fotogrāfijas un citi materiāli, kas par mākslinieci atklāj līdz šim neiepazītu pusi.

Jaunatklātās vēstures liecības par mākslinieci kalpos ne tikai kā pamats gaidāmajai izstādei Moin, moin, Mālpils bezdelīga!, bet arī iedvesma topošajai grāmatai.

"Pirmo liecību pamatā ir Džemmas jaunības ļoti personīga vēstuļu sarakste ar savām skolas vecuma draudzenēm laika posmā no 1937.-1944. gadam. Šī intīmā sarakste palīdz iepazīt Džemmas veidošanās stāstu par mākslinieci, kādu mēs viņu zinām šodien, kā arī ļauj saprast tā laika vēstures kontekstu un ietekmi uz Džemmas turpmāko dzīvi. Šobrīd esam ļoti liela un apjomīga darba procesā, jo paredzēts, ka atrastā vēstuļu sarakste nākotnē tiks izdota arī grāmatas veidā," stāsta mākslas zinātniece, ekspozīcijas kuratore un topošās grāmatas sastādītāja Inga Šteimane.

Džemmas Skulmes ģimene arī informē, ka Džemmas Skulmes dzimtas māja joprojām ir ģimenes īpašumā. Džemmas dienas Mežaparkā un Džemmas Skulmes Mākslas telpas realizēšanu finansiāli atbalsta Rīgas Dome un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Džemmas dienas Mežaparkā pasākuma programmas ietvaros no 20. līdz 26. septembrim būs iespējams:

  • iepazīties ar topošās Džemmas Skulmes Mākslas telpas izremontēto ēkas daļu, projekta koncepciju un vīziju;
  • aplūkot par Džemmu Skulmi izveidoto ekspozīciju, kas sniegs ieskatu par 2022.gada janvārī gaidāmo izstādi Moin, moin, Mālpils bezdelīga!;
  • piedalīties Sigitas Daugules un Artura Dimitera radošajās darbnīcās;
  • Mākslas dienu noslēgumā tiks atklāta Džemmas Skulmes mazdēla Artura Dimitera izstāde Ģimene, kura būs apskatāma no 24. septembra līdz 7. novembrim.

Džemmas Skulmes mākslas telpas darba laiki 20.-26.septembris, Stokholmas iela 11:
20.09. plkst. 12.00-18.00
21.09. plkst. 12.00-18.00
22.09. plkst. 12.00-18.00
23.09. plkst. 12.00-16.00
24.09. plkst. 12.00-18.00; plkst. 18.00-19.00 Artura Dimitera izstādes Ģimene atklāšana**

25.09. plkst.12.00-13.30 un plkst. 14.00-15.30 radošā darbnīca, iedvesmojoties no Dž. Skulmes 60.-70.gadu autortehnikām mākslinieces Sigitas Daugules vadībā; plkst. 16:00-18:00 brīvais apmeklējums

26.09. plkst. 12.00-13.30 un plkst. 14.00-15.30 kolāžu darbnīca mākslinieka Artura Dimitera vadībā; plkst. 16.00-18.00 brīvais apmeklējums

Ieeja Džemmas Skulmes Mākslas telpā un dalība radošajās darbnīcās bez maksas.

Rūpējoties par citu apmeklētāju, mākslinieku un komandas drošību, Džemmas dienas Mežaparkā programma norisināsies atbilstoši tā brīža valstī noteiktajām epidemioloģiskās situācijas prasībām.

Džemmas Skulmes Mākslas telpas apmeklētāji:
Ikviens interesents, ievērojot 2 metru distanci un lietojot sejas aizsargmaskas

Radošo darbnīcu apmeklētāji:
Vakcinēti, uzrādot Covid-19 vakcinācijas sertifikātu un ID karti vai pasi

Covid-19 pārslimojuši, uzrādot Covid-19 pārslimošanas sertifikātu un ID karti vai pasi

Ar negatīvu Covid-19 testu, kam iespējama QR koda kontrole, uzrādot ID karti vai pasi

Bērni līdz 12 gadu vecumam

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja