Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā sieviete jūtas pati savās mājās

Jau gadu kultūras pilī Ziemeļblāzma Rīgā regulāri notiek laikmetīgās mākslas izstādes. Silta, jauka istabiņa būs skatāma līdz 12. decembrim.

Izstādes kuratore Jana Kukaine pasmaida par maldīgo interpretējumu, ko raisa izstādes nosaukums, – ka tur būs skatāmas tamborētas galda sedziņas, krustdūrienā izšūti spilveni... "Tā būs feministiska mākslas izstāde, kuras mērķis ir analizēt priekšstatu par silto, jauko istabiņu," viņa skaidro.

"Sievieti sauc par pavarda sargātāju, viņa ir tā, kas uztur emocionālo siltumu. Ģimene kā organizācija neparedz, ka sievietei būtu cita loma. Bet kas notiek tad, kad viņai pašai vajag siltumu? Kas parūpēsies par sievieti? Kas notiek, kad sieviete atnāk mājās? Socioloģiskie pētījumi rāda, ka pat viņas hobiji ir saistīti ar lietderības koeficientu – viņa ada, šuj. Un dati liecina, ka sievietei arī ir mazāk brīva laika nekā vīrietim. Tradicionāli būdamas atbildīgas par to, lai citiem dāvātu siltumu un mīļumu, pašas savās mājās sievietes nereti jūtas kā iekšējā trimdā," stāsta izstādes kuratore. J. Kukaine atgādina, ka pirms kāda laika nodibinājums Tēvi veica pētījumu par mūsdienu tēva lomu. Rezultāti atklāja, ka mūsdienu ģimenēs mammu un tētu darbiem ir tendence saplūst, tiek zaudēta dzimumu specifiskā orientācija pienākumos. Kustība sākusies, un vīrieši aizvien biežāk iepērkas, nekaunas mazgāt traukus. Taču ir divi darbi, ko spēj tikai sieviete, – bērna zīdīšana un māju sajūtas radīšana.

Izstādē piedalās mākslinieces Anda Magone, Elīna Brasliņa, Eva Vēvere, Katrīna Gaile, Mētra Saberova un Rasa Jansone. "Mūs visas vieno interese par feminismu, nebaidāmies kritizēt sabiedrību un stereotipos priekšstatus," uzsver J. Kukaine. "Mēs jautājam – kas ir māju sajūta?" Vai izstādē var atrast atbildi? "Nē. Tas ir stāsts par to, kā sieviete jūtas mājās. Nav noslēpums, ka sievietes mājās mēdz būt vardarbības upuris. Mēs runājam arī par to, kā siltajā, jaukajā istabiņā jaunās māmiņas, kas visu dienu tur dzīvojas ar zīdaini, bieži jūtas vientuļas un sociāli izolētas."

Izstāde skatītāju uzrunā caur dažādiem medijiem. Katrīna Gaile savās gleznās stāsta par sievietes vecumdienām. "Un atkal jautājums – kā izturamies pret viņām? Kāda ir senioru veselības un sociālā aprūpe, kāda ir sabiedrības attieksme? Mums ir jaunības kults," komentē J. Kukaine. "Evas Vēveres videoinstalācija ir ar pastkartēm. Tas ir mēģinājums dot impulsu sabiedrībai – kā palīdzēt māmiņām, kurām bērni slimo, bet ir jāstrādā, mazulim nav vietas bērnudārzā. Pastkartēs ir reālas idejas, kā varētu palīdzēt, jo lokālā palīdzība var mazliet kompensēt valsts līmenī neatrisinātos jautājumus."

Izstādes ietvaros notiks arī divi pasākumi: 3. novembrī plkst. 14.00 – paaudžu sadarbības pasākums Vecmāmiņas receptes un 1. decembrī plkst. 11.00 – radošā mākslas darbnīca bērniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja