Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra vakarskola aicina uz igauņu mākslas un arhitektūras pētnieka Gregora Taula vieslekciju

Otrdien, 3. decembrī, plkst. 18 Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā Alberta ielā 13 notiks igauņu mākslas un arhitektūras pētnieka Gregora Taula vieslekcija Publiskā māksla padomju laikos un šodien. Igaunijas piemērs, informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra izglītības programmas LLMC Vakarskola kuratore Ieva Astahovska.

Vieslekcijā Gregors Tauls pievērsīsies publiskajai mākslai, ko padomju periodā dēvēja par monumentāli dekoratīvo mākslu – tā ietvēra visa veida sienas gleznojumus, mozaīkas un vitrāžas, kam ideālā gadījumā vajadzēja palīdzēt sintezēt vizuālo mākslu ar arhitektūru. Lekcijas pirmajā daļā viņš stāstīs par savu pētījumu, kurā apkopojis informāciju par šo lielā mērā zudušo mantojumu Igaunijā, savukārt otrajā daļā pievērsīsies mūsdienu publiskajai mākslai. 2012. gadā Igaunijā tika pieņemts likums "Viens procents mākslai”, un tā ietvaros ir tapuši vairāk nekā 60 publiskās mākslas darbi. Kādi ir rezultāti? Vai šodienai ir ko mācīties no padomju laikiem? Kas tomēr ir jāmaina? Ko publiskā māksla kopumā vēsta par mākslas un kultūrpolitiku valstī?

Gregors Tauls ir kritiķis un kurators, kas dzīvo un strādā Tallinā. Viņš ir doktorants Lisabonas Konsorcijā (Portugāles Katoļu Universitātes un Humanitāro zinātņu skolas kultūras studiju programma), kur izstrādā disertāciju par padomju publisko mākslu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. G Tauls ir līdzautors grāmatai par monumentālajiem sienas gleznojumiem Igaunijā (2013), publicējis monogrāfiju par Igaunijas Nacionālā muzeja jaunās ēkas arhitektūru (2016). Strādājis par Igaunijas Mākslas akadēmijas galeristu (2012–2014), vadījis Kondasa centru Viljandi, kas veltīts naivismam un autsaideru mākslai (2014–2016), un ir lektors dažādās izglītības iestādēs Igaunijā.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra neformālās izglītības programma LLMC Vakarskola ir sarunu, lekciju, diskusiju un lasīšanas darbnīcu cikls, kas veltīts laikmetīgās un nesenās pagātnes mākslas aktuāliem jautājumiem. Šajā sezonā tā izceļ tēmas, kurām veltīta mākslas centra 2019. gada notikumu programma – Austrumeiropas māksla un tās vēsture, sociālās utopijas, ģeopolitiskie un kultūrtelpu dalījumi, migrācija un atmiņu politika.

Dalība pasākumos ir bez maksas. 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja