Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Muzejā Rīgas birža top jauna pastāvīgā ekspozīcija, kas veltīta Indijas mākslai

No 23. oktobra mākslas muzeja Rīgas birža 3. stāvā Āzijas mākslas galerijā būs skatāma jauna pastāvīgā ekspozīcija, kas ir veltīta Indijas mākslai, informēja LNMM pārstāve Natālija Šujunšalijeva

Indijas civilizācijai ir daudzslāņaina vēsture, kas sniedzas piectūkstoš gadu senā pagātnē. Tādējādi izveidojusies liela etniskā, kultūras, valodu, reliģiju, mākslas un paaudzēs pārmantotu amatniecības prasmju dažādība.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā ir vairāk nekā 500 Indijas materiālās kultūras priekšmetu. Katrs no tiem ir mākslas darbs ar savu izsmalcinātu ornamentu, motīviem, simboliem, sižetu un dizainu.

Ekspozīcijas tapšanas gaitā muzejs apzinājis kolekcijas veidošanās vēsturi, pārskatījis ar Indijas mākslu saistīto terminoloģiju un sadarbībā ar Indijas pētniecības organizāciju Eka Archiving Services (Ņūdeli) veicis pilnīgu kolekcijas kontekstualizāciju. Līdz ar to ekspozīcija tagad sniedz iespēju iepazīties ar šiem priekšmetiem, respektējot to izcelsmes kultūras skatpunktu, izvairoties no koloniālisma ideju atkārtošanas un artefaktu uzlūkošanas citādības un eksotikas gaismā.

Māksla un amatniecība ir klātesošas visos indiešu dzīves un kultūras aspektos – mājokļa iekārtojumā, reliģiskajās ceremonijās un rituālos, apģērbā un aksesuāros. Ekspozīcija veidota sadarbībā ar Latvijā dzīvojošo indiešu kopienu. Tas atspoguļojas gan priekšmetu izvēlē, gan videostāstos, kuros kopienas pārstāvji vēsta par savu kultūru, dalās atmiņās un meklē sasauces ar muzeja kolekcijas darbiem.

Īpaši šai ekspozīcijai sagatavots ceļvedis bērniem Ziloņu taka, kas mazākajiem muzeja apmeklētājiem palīdzēs iepazīties ar Indijas kultūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja