Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

RIXC rezidencē mākslinieki mācīs robotam rūpēties par dzīvām būtnēm

Ceturtdien, 27.maijā, tiešsaistē platformā Zoom plkst. 18 tiks atklāta rezidence Kontakt/Ligzda, kuru organizē Jauno mediju kultūras centrs RIXC sadarbībā ar Gētes Institūtu Rīgā. Rezidencē RIXC galerijā jaunas prasmes šoreiz ir ieradies apgūt nevis mākslinieks, bet gan robots, informēja RIXC pārstāvji.

"Vai vārdam "dabiski" pastāv robežas post-mākslīgā intelekta laikmetā? Vai mākslīgais intelekts spēs rūpēties par dzīvām būtnēm? Kopā ar robotu NaoMi aicinām ielūkoties nākotnē un sekot līdzi tiešraidei, lai noskaidrotu, vai ligzdā radīsies dzīvība? Šī ideja abiem māksliniekiem Laimai Graždanovičai un Jurģim Peteram radās, domājot par cilvēku neviennozīmīgajām attiecībām ar mākslīgo intelektu un robotizāciju. No vienas puses bailes no nākotnes, kurā robotizācija būs atņēmusi cilvēkiem darbu, bet no otras puses – vīzija par futūristisku sabiedrību, kurā robotu darbaspēka rezultātā cilvēks beidzot ir brīvs," vēstīta projekta veidotāji.

RIXC rezidencē Kontakt/Ligzda robots NaoMi tiks mācīts kontrolēti izperēt putnu olas un kļūt par jaunas dzīvības līdzradītāju. Robota "vecāki" rezidencē ir jaunie mākslinieki Laima Graždanoviča un Jurģis Peters, kuri robotu apmācīs un palīdzēs apgūt nepieciešamās prasmes. Virtuālajā rezidences atklāšanā ar projektu iepazīstinās Gētes Institūta Rīgā direktors Ārents Reskenss (Arendt Röskens), RIXC pārstāvji Rasa Šmite un Raitis Šmits, kā arī robota "skolotāji" Laima Graždanoviča un Jurģis Peters.

NAO roboti GAIA un NaoMi ceļo pa Eiropu un apgūst daudzas jaunas prasmes – un tādā veidā arī veicina un pilnveido Eiropas programmētāju un mākslinieku savstarpējo sadarbību tīklu. Kopš 2020. gada vasaras roboti Gētes institūta uzdevumā apceļo Eiropas pilsētas, un šī ceļojuma pēdējā rezidences vieta ir Rīga, kur šī gada maijā un jūnijā NaoMi viesojas RIXC galerijā.

Laikā, kad pandēmijas dēļ daudziem eiropiešiem ceļošanas iespējas ir ierobežotas, robotu ceļojums norit bez mazākās aizķeršanās. Katrā jaunā pieturvietā – Bratislavā, Groningenā un visās citās projekta pilsētās – apvienojās programmētāji un mākslinieki, lai ar jaunu programmu palīdzību iemācītu robotiem jaunas prasmes. Ceļojuma maršruts katru robotu aizveda uz savu pusi, tādējādi projekta noslēgumā tie sava ceļojuma sākumpunktā atgriezīsies ar atšķirīgām prasmēm. Laikā, kamēr GAIA Rietumeiropā mācījās boksēties un spēlēt futbolu, NaoMi Austrumeiropā tika programmēts radīt mākslas darbus ar rakstāmmašīnu.

Gētes institūta Rīgā sadarbības partneris šajā projektā ir Jauno mediju kultūras centrs RIXC. To, lai robots NaoMi jaunas prasmes apgūtu arī Rīgā, nodrošinās jauno mākslinieku Laimas Graždanovičas un Jurģa Petera sadarbība, kuri virtuālajā rezidences Kontakt/Ligzda atklāšanā iepazīstinās ar to, ko NaoMi darīs rezidencē Rīgā. Uzmanības centrā ir tas, vai mākslīgais intelekts ir/būs spējīgs rūpēties par cilvēkiem un citām dzīvām būtnēm. NaoMi Rīgā tiks mācīts kontrolēti izperēt putnu olas un kļūt par jaunas dzīvības līdzradītāju.

Mūsdienās, kad dabas aizsardzība un ilgtspējīga dzīvesveida veicināšana ir būtiska cilvēces izdzīvošanas stratēģija, likumsakarīga šķiet nākotnes vīzija, kurā tieši roboti ir tie, kuri risina cilvēku radītās sekas. Iztēlosimies nākotni, kurā NAO palīdz turpināties dzīvībai un uzdosim jautājumu – vai vārdam "dabiski" ir robežas?

Pirms robota NaoMi došanās mājupceļā tā apgūtās jaunās prasmes tiks prezentētas īpašā noslēguma pasākumā. Ja ar pandēmiju saistītā situācija pieļaus, vairāk nekā gadu ilgušā projekta rezultāts tiks prezentēts projekta Generation A=Algorithmus noslēguma festivālā Drēzdenes Higiēnas muzejā 2021. gada novembrī, klātesot visiem projekta dalībniekiem un Vildavas Tehniskās universitātes RoboticLab.

Laima Graždanoviča savā radošajā darbībā apvieno teoriju un praksi. Studē Latvijas Mākslas akadēmijā un ir absolvējusi audiovizuālās un skatuves mākslas teorijas studijas Latvijas Kultūras akadēmijā. Ir piedalījusies starptautiskās fotogrāfijas un performances meistarklasēs un darbojas arī kā īsfilmu kuratore Rīgas Starptautiskajā īsfilmu festivālā 2Annas.

Jurģis Peters ir studējis digitālo mediju tehnoloģijas un kiberdrošību Birmingemas universitātē un šobrīd studē maģistrantūras 2. kursā Vizuālās komunikācijas nodaļā Latvijas Mākslas akadēmijā. Viņš darbojas kā programmētājs un strādā kā kiberdrošības eksperts Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijā CERT.LV.

No 28. maija līdz 19. jūnijam, iepriekš piesakoties, robotu varēs apmeklēt individuāli arī klātienē RIXC galerijā, Lenču ielā 2, galerijas darba laikā. Pieteikties var, nosūtot ziņu uz e-pastu [email protected] vai zvanot, sūtot whatsapp ziņas uz tālruņa nr. 25358541. Savukārt NaoMi ikdienas gaitām var sekot līdzi tiešsaistē http://naomi.rixc.org.

Ar NaoMi varēs iepazīties un uzzināt vairāk, ko viņš darīs savā uzturēšanās laikā Rīgā, pieslēdzieties rezidences atklāšanai 27. maijā plkst. 18 platformā Zoom.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja