Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šonedēļ izstādē 1:1 notiks Lindas Boļšakovas performance Svešinieku tuvība

Līdz 4. jūlijam ISSP galerijā turpinās performatīva izstāde 1:1, kurā piedalās četri latviešu autori, katram galerijā uzturoties vienu nedēļu. Apmeklētāji ir aicināti ne tikai satikt un aprunāties ar māksliniekiem, bet arī līdzdarboties radošajā procesā. No 16. līdz 20. jūnijam galerijā māksliniece Linda Boļšakova veidos performanci Svešinieku tuvība, informēja izstādes rīkotāji.

Pirmais notikums ISSP galerijā pēc piespiedu dīkstāves – performatīvā izstāde 1:1 – tā vietā, lai piedāvātu pasīvi aplūkot mākslas darbus, padara pašu apmeklējuma pieredzi par notikumu. Tā aicina atkal satuvināties un pieredzēt mākslu klātienē, iesaistoties tās procesos.

Izstādes pirmajā nedēļā ISSP galerijā darbojās pazīstamā fotogrāfa Jāņa Deinata portretu studija, otrajā ar skatītājiem tikās māksliniece Ieva Balode, kuras veidotais projekts Analogā arheoloģija iepazīstināja interesentus ar dažādām tēmām veltītām analogām arhīvu fotogrāfijām un kinofilmām.

No 16. jūnija līdz 20. jūnijam ISSP galerijā uzturēsies māksliniece Linda Boļšakova, kura transformēs galeriju atbilstoši savām mākslinieciskajām iecerēm. "Reflektējot par aizvadīto laiku izolācijā, kas licis apzināties klātesamības un pieskāriena nozīmīgumu, un visu lietu un radību savstarpējo saikni, tiks veidota performatīva telpa, kas smēlusies iedvesmu no dabas radošajām sadarbībām jeb apputeksnēšanās, kur katrs apmeklētājs kļūst par daļu no šī procesa," māksliniece stāsta par performanci Svešinieku tuvība. Tās nosaukums aizgūts no angļu valodas "Intimacy of Strangers", ko izveidojusi radikālā evolūcijas teorētiķe Linna Margulisa (Lynn Margulis), šo konceptu raksturojot kā fundamentālu koprades procesu. Kā piemēru svešinieku tuvībai var minēt ziedu un bišu attiecības. "Pastāv orhidejas, kuru ziedi, to reproduktīvie orgāni, no bišu tēviņu skatpunkta atgādina bišu mātītes. Kad bišu tēviņi mēģina ar tām kopoties, tie augu apputeksnē. Tā mēs par jau izmirušu bišu sugu zinām tikai no šiem – orhideju Ophrys Apifera – ziediem," skaidro māksliniece Linda Boļšakova, kuras performances saturs tiek turēts noslēpumā, taču galerijas pārstāvji brīdina, ka to nevajadzētu apmeklēt cilvēkiem ar ziedputekšņu alerģiju.

Linda Boļšakova apguvusi mākslas un filozofijas kursu ar pirmā līmeņa augstāko apbalvojumu Skotijā (2017), pirms tam absolvējot fotogrāfijas kursu Edinburgas koledžā. 2018. gadā pabeigusi performances mākslas kursu Rīgā un ir piedalījusies performances festivālos, kā arī izstādēs Skotijā un Latvijā. Lindas personālizstāde Off spring galerijā Alma (2020) ieguva ekspertu nomināciju Purvīša balvai. Linda Boļšakova strādā ar dažādiem medijiem, lielākoties pievēršoties performancei, instalācijai un fotogrāfijai, ar kuru palīdzību pēta trauslās robežas starp cilvēku un apkārtējo vidi, jo sevišķi augu valsti. Viņas darbiem raksturīgs lakonisms un formu vienkāršība, uzsverot materiālu mainīgo dabu un līdzinoties telpiskai haikai.

Izstāde 1:1 ir daļa no festivāla Rīgas fotomēnesis programmas, un notiek ar VKKF un Krāsu serviss atbalstu.

Biedrība ISSP jau 14 gadus darbojas laikmetīgās fotogrāfijas jomā, veidojot aktīvu fotogrāfijas vidi Latvijā, izglītojot jauno Latvijas fotogrāfijas autoru paaudzi un veicinot starptautisku apmaiņu. Līdz ar galerijas atklāšanu Berga bazārā, ISSP sevi pieteikusi kā nozīmīgu pieturas punktu Rīgas kultūras kartē – vienīgo laikmetīgajai fotogrāfijai veltīto telpu Latvijā.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja