Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vissvarīgākie jēdzieni dialogu logos. Cēsīs atklāts Pauļa Liepas sienas gleznojums

30. jūlijā Ruckas mākslas fonds projekta Mākslas kūre ietvaros Cēsīs atklāja vērienīgu mākslinieka Pauļa Liepas darbu Kalnu kūre – lielformāta gleznojumu uz daudzdzīvokļu mājas sienas

Gleznojums tapis sadarbībā ar ēkas iedzīvotājiem un ir mākslinieka darbos bieži redzama motīva – dialogu logu – lokalizācija Cēsu pilsētā. Kompozīcijā redzamajos sarunu burbuļos iekļauti mājas iemītnieku izvēlētie jēdzieni un vēstījumi, gleznojumu padarot par košu un atraktīvu cēsnieku vērtību atspulgu.

Gleznojums apvieno laikmetīgās mākslas valodu un lokālas kopienas vērtības. Darba tapšanas laikā apgleznotās ēkas iemītnieki tika aicināti nosaukt sev svarīgus jēdzienus. Mākslinieks Paulis Liepa tos pārstrādāja grafiskās zīmēs un iekļāva gleznojuma kompozīcija. Gala rezultātā uz ēkas sienas gan viegli nolasāmā, gan aizšifrētā veidolā skatāmi tādi ēkas iemītniekiem svarīgi jēdzieni kā latvju spēka zīmes, Cēsis kā Latvijas karoga dzimtene, paaudžu nomaiņa, pilsētas vēsture, kultūra un atrašanās ceļu krustpunktā. 

Pauļa Liepas darba tehnisko izpildi ar profesionālām fasādes krāsām veicis Dainis Rudens, un gleznojums priecēs gan cēsniekus, gan pilsētas viesus daudzu gadu garumā.

"Ņemot vērā būtiskos reljefa kāpumus un kritumus, nepieredzējušam ceļotājam jebkura pastaiga pa Cēsīm kļūst par visai nopietnu sportisku pārbaudījumu. Šādai kalnu kūrei klāt jāskaita pašas pilsētas pieredzētie un iekrātie visnotaļ raibie vēstures uzslāņojumi, laikmetu un viedokļu sadursme, kā arī šo dažādo elementu apburošā spēja sadzīvot un piešķirt pilsētai tās īpašo raksturu. Tāpēc darbā ir redzama gan šo pretstatu sazobe un līdzāspastāvēšana, gan savstarpējā cīņa," gleznojuma iedvesmas avotus raksturo Paulis Liepa.
 
Pauļa Liepas lielformāta darbs Kalnu kūre ir daļa no projekta Mākslas kūre. Mākslas notikums ar ceļošanas elementiem Mākslas kūre aicina skatītājus iepazīt Cēsu apkārtni caur sešu autoru un autoru grupu veidotiem mākslas darbiem, kas skatāmi vairāk nekā desmit pilsētvides vietās. 

Mākslas kūre Cēsīs noritēs līdz 10. oktobrim. Ērtai mākslas darbu atrašanai ir izmantojams pasākuma digitālais ceļvedis www.makslaskure.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja