Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

M/Darbnīcā uzstāsies Zbigņevs Hojnackis un Kārlis Auziņš

Koncerttelpā M/Darbnīca 14. aprīlī plkst. 21.00 notiks biedrības Skaņu mežs un mūzikas platformas SHAPE+ rīkots brīvās improvizācijas koncerts - latviešu saksofonists un komponists Kārlis Auziņš pirmo reizi saspēlēsies ar poļu akordeona un elektronikas improvizētāju Zbigņevu Hojnacki (Zbigniew Chojnacki).

Koncerts ir daļa no Hojnacka rezidences Rīgā, kuras ietvaros viņš sniegs meistarklasi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kā arī sadarbībā ar taustiņinstrumentālistu Ritvaru Garozu radīs jaundarbu Latvijas Radio 3 ēteram.

Ieeja pasākumā: 10 eiro; biļetes nopērkamas pie ieejas. 

Zbigņevs Hojnackis (Zbigniew Chojnacki) ir visai jauns mūziķis (viņam ir 29 gadi), taču jau ir paguvis saspēlēties ar ievērojamiem izpildītājiem Eiropas brīvajā improvizācijā – franču kontrabasisti Žoeli Leandru (Joelle Leandre) un katalāņu bundzinieku Ramonu Pratsu (Ramon Prats), kā arī saņēmis visai pozitīvas kritiķu atsauksmes: medijs New York City Jazz Review Hojnacka debijas albumu Elektrotropizm nodēvējis par "nevainojamu un plašu pētījumu par akordeona skaniskajām iespējām". Poļu mūziķis Mihals Urbanjaks (Michał Urbaniak) ir savulaik ir teicis: "Pēc tam kā es dzirdēju Hojnacki, es sapratu, ka mūsdienīga akordeona spēlēšana nekad vairs nebūs tāda kā agrāk."

Hojnackis akordeonu papildina ar dažādiem efektu pedāļiem un laptopa elektroniku un vislabākajās brīvās improvizācijas tradīcijās par savu galveno misiju dēvē sava instrumenta skanisko robežu izzināšanu.

Hojnacka rezidenci Rīgā rīko biedrība Skaņu mežs un Eiropas Savienības atbalstītā novatoriskās mūzikas platforma SHAPE+. Tās ietvaros notiks šādas aktivitātes:

  • 13. aprīlī Hojnacka meistarklase Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Aicināti ir kā mūzikas studenti, tā plašāka publika. Meistarklases laikā Hojnackis improvizēs kopā ar tās dalībniekiem, tādēļ mūziķiem ieteicams uz meistarklasi ņemt līdzi instrumentus. Pasākuma apmeklējums ir bez maksas. Tas noritēs 328. auditorijā. Sākums - 11.00.

 

  • 14. aprīlī: Hojnacka dueta koncerts ar Kārli Auziņu M/Darbnīcā.

 

  • 15. aprīlī Hojnacka darbs studijā kopā ar taustiņinstrumentālistu Ritvaru Garozu, lai radītu jaundarbu Latvijas Radio 3 ēteram. Jaundarba atskaņošanas laiks radio viļņos tiks izziņots pēc rezidences beigām. 

Pianists Ritvars Garoza ir pazīstams ar savu oriģinālmūziku un aranžējumiem. Viņa darbības joma ietver bigbenda un stīgu kamerorķestri, kā arī elektronisko un džeza mūziku. Ritvars plašākai publikai zināms kā komponists un taustiņinstrumentālists grupā Lupa, kas 2023. gadā saņēma Zelta mikrofona balvu nominācijā Labākais džeza albums par studijas albumu Koki. Ārpus džeza un oriģinālmūzikas viņš piedalās dažādos eksperimentālos projektos, no kuriem zināmākais – Woodpecker Project.

Kārlis Auziņš ir viens no spilgtākajiem laikmetīgā džeza un improvizētās mūzikas saksofonistiem un komponistiem Baltijā. 2023. gadā nominēts Lielajai mūzikas balvai par izcilu sniegumu gada garumā. Absolvējis Amsterdamas konservatoriju (bakalaura grāds), kā arī Kopenhāgenas Ritmiskās mūzikas konservatoriju (maģistra grāds). Kārlis izceļas ar oriģinalitāti, kreativitāti un enerģētiski emocionālo piesātinātību gan savā kompozīcijā gan spēles manierē. Šobrīd viņš ir aktīvs Latvijas, Eiropas un Skandināvijas džeza un mūsdienu improvizētās mūzikas skatuves dalībnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja