Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Positivus izlase. Latviešu mūzika. Savējie sapratīs

Festivāls Positivus piedāvās daudzveidīgu latviešu mūzikas programmu.

Šogad Positivus pietrūks I Love You skatuves, kas bija galvenā labas pašmāju mūzikas popularizētāja, un šoreiz Latvijas grupas sadalītas pa citām skatuvēm – Palladium, Dabas skatuvi un Nordea.

 

Noliks pie vietas

"Nāc ar mani tumsā / Es tevi vedīšu cauri / Pastiep savas plaukstas / Es tev pasniegšu šausmas" – savā DJ Rudd producētajā dziesmā, kas kopā ar klipu pirms pāris gadiem lika izsaukties "Wow!", aicina repere Viņa, īstajā vārdā Zelma Jēgere. YouTube krātuvē atrodams arī video, kurā Viņa radio Pieci.lv studijā vienkārši un skarbi, ar smaidu sejā reperu "betlā" jeb cīņā noliek pie vietas pieredzējušus puišus. Ja papētām Viņas darbības vēsturi, izrādās, ka Zelma savulaik strādājusi Valmieras teātrī un kādās sacensībās dziedājusi arī Latvijas himnu. Kopā ar jau minēto DJ Rudd viņai ir arī grupa Bandmaster, kas spēlē mūsdienīgu elektronisku popmūziku angļu valodā, un festivālā Positivus Zelma gatavojas uzstāties atsevišķos koncertos gan ar šo grupu, gan kā repere Viņa. Nepalaidiet garām – šai meitenei noteikti ir liela nākotne. Tāpat Zelmas līdzgaitnieks DJ Rudd, kurš pazīstams arī kā grupas Astro’n’out producents un šīgada bargākais Eirovīzijas atlases Supernova žūrijas pārstāvis, uzstāsies atsevišķi kā dīdžejs.

Spriežot pēc koncertu apmeklējuma un tajos valdošās tropiskās gaisa temperatūras, populārākais latviešu hiphopa mākslinieks Gatis Irbe jeb Gacho uzstāsies ar savu projektu Mesa, kura ierakstā piedalījušies vairāki Latvijā pazīstami dažādu žanru mūziķi – Igo, grupa Jumprava, Vestards Šimkus un citi. Vai kāds no viņiem uzstāsies koncertā, pagaidām netiek izpausts.

 

Mūzika vai teātris

Vēl sarakstā ir Singapūras satīns, ko noteikti pēc grupas kompozīciju tekstiem varētu dēvēt par veselīgas ironijas un pārspīlējumu pilnu hiphopa žanra parodiju. Viens no apvienības dalībniekiem – Edavārdi, kurš nesen izlaidis jaunu albumu, – uzstāsies arī ar soloprogrammu. Ja vēl par hiphopu, diemžēl iztrūkst Anša, kurš šogad izdevis izcilu albumu, bet ir Fakts jeb Jānis Šmēdiņš, kurš līdz šim sadarbojies ar Gacho un Triānas parku un šogad izdevis savu pirmo soloalbumu.

Divas tagad jau labi pazīstamas aktrises – Madara Botmane un Anta Aizupe – pirmo reizi redzēju kopīgā performancē Kaspara Rolšteina sarakstītajā un Regnāra Vaivara režisētajā muzikālajā izrādē Stokholmas sindroms, kuras ieraksts tiek gatavots izdošanai vinila platē, un šī procesa iniciators Ingus Baušķenieks Stokholmas sindromam piedēvējis terminu "dronopera". Abas aktrises papildus darbībai teātros un populāros seriālos turpina savu kopīgo muzikālo darbību, un Positivus viņas uzstāsies ar grupu Mad Ant, ko izveidojušas kopā ar dīdžeju un dizaineru, kādreizējo leģendārās deviņdesmito gadu grupas Yaputhma Sound System dalībnieku Dmitry Zagga. Kopā viņi garantē neprātīgu panka, tehno, disko un etnomūzikas apvienojumu.

 

Nu jau kā mēbeles

Divas spilgtas deviņdesmitajos gados dzimušas latviešu grupas, kuras aktīvas joprojām – Pienvedēja piedzīvojumi un Satellites LV –, festivālā Positivus bieži uzstājušās jau agrāk. Satelīti spēlējuši visos festivālos, bet Pienvedēji reiz pat spēlējuši trīs koncertus vienā festivālā uz dažādām skatuvēm. Protams, bez šiem rezidentiem jeb mēbelēm neiztiksim arī šogad, jo viņu koncerti vienmēr ir tā vērti, lai tos nepalaistu garām. Pienvedēja piedzīvojumi šogad izdevuši savu 1996. gada debijas albumu Cilvēks ar trepēm vinila formātā, savukārt grupa Satellites LV drīz gatavojas izdot albumu ar jaunām dziesmām, kam muzikāli smēlusies iedvesmu no 70. gadu softroka un 80. gadu postpanka.

No populārākajām latviešu grupām Positivus šogad jau kuro reizi piedalīsies Dzelzs vilks ar savu roka programmu, un arī sākotnēji kā akadēmiski ievirzītu, bet labu roku, popu un elektroniku mīlošu čellistu trio radusies apvienība Dagamba, kurai nu jau pirms kāda laika pievienojies lietuviešu pianists un irāņu perkusionists un kura jau divus gadus pēc kārtas uzstājusies arī slavenajā Glastonberijas festivālā.

 

Sūdi ceriņu krūmā

Uz otras lielākās – Nordea – skatuves šogad uzstāsies latviešu underground veterāni Baložu pilni pagalmi (interviju ar grupu par jauno albumu Visi savējie lasiet 14. jūlija SestDienā). Būs arī ar savu juteklisko pieeju spēlēšanai tirpas izraisīt spējīgais ārtroka jeb džezroka trio Ezeri, burvīgais sintpopa duets Tehnikums, kurā apvienojušies kādreizējo grupu The Mundane un Mala dalībnieki, ar soloprogrammu uzstāsies ģitāras virtuozi Matīss Čudars un Mārcis Auziņš, kuri pazīstami ar muzicēšanu dažādos žanros, psihedēliskās popmūzikas projekts Polifauna, kurā apvienojušies jaunieši no dažādām citām grupām, postroka grupa Sūdi, kas bieži uzstājas dažādos radošās inteliģences pasākumos un kuras dalībnieki uzsver, ka "sūdi visus mūsu dzīves sūdus pārvērš skaistā un plaukstošā ceriņu krūmā".

Tiem, kuri būs noguruši, visu laiku skraidot starp skatuvēm, atslodzei noderēs Raimonda Tigula koncerts Moonlight Sound Design, kurā viņš pēc ilga pārtraukuma atskaņos savu 1999. gada tāda paša nosaukuma ambientās elektronikas albumu, un akadēmiskās mūzikas pianista, komponista un improvizatora Platona Buravicka uzstāšanās. Viņa daudzo darbu vidū jāmin arī N.S.R.D. albuma Kuncendorfs un Osendovskis aranžēšana stīgu orķestrim, kas izskanēja koncertā Hardija Lediņa gada izskaņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja