Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ar Varresa opusa pirmatskaņojumu Atvars Lakstīgala debitēs pie Vanemuines simfoniskā orķestra pults

Starptautiski atzītais latviešu diriģents Atvars Lakstīgala 4. martā Tartu, Igaunijā debitēs pie Vanemuines simfoniskā orķestra pults, lai pirmatskaņotu slavenā mūsdienu igauņu skaņraža Ardo Rana Varresa Koncertu klarnetei. Atbalstot Ukrainu, līdzās jaundarbam Lakstīgala koncertā diriģēs arī Ukrainas varoņa un kultūras ikonas, komponista Miroslava Skorika opusu.

Koncerts Igaunijas vecākajā – Vanemuines teātrī (dibināts Tartu 1870. gadā) notiks Vanemuines simfoniskā orķestra pavasara koncertsērijas ietvaros. Paužot atbalstu un solidaritāti Ukrainai, koncerta sākumā skanēs Ukrainas valsts himna, bet noslēgumā – lirisks pasaulslavenā ukraiņu komponista Miroslava Skorika skaņdarbs Melodija. Skoriks dēvēts par Ukrainas kultūras ikonu un par ieguldījumu kultūrā saņēmis augstāko savas valsts titulu – Ukrainas varonis.

Koncertu atklās ar spilgtā mūsdienu latviešu komponista Artura Maskata starptautiskos panākumus guvušo skaņdarbu Tango. Programmas centrā Lakstīgala pirmatskaņos slavenā igauņu skaņraža un aktiera Ardo Rana Varresa Koncertu klarnetei Between Two Blazes/Breezes. Turpinājumā – krievu dižgara Nikolaja Rimska-Korsakova simfoniskā svīta Šeherezade, kas klausītājiem visā pasaulē pazīstama ar Austrumzemju brīnumiem un simfonisko vētru.

"Sadarbība ar Vanemuines orķestri ir īpaša gan tāpēc, ka šī ir pirmā reize, kad esmu aicināts diriģēt šo orķestri, gan arī tāpēc, ka pati koncertprogramma ir ārkārtīgi skaista. Īpaši priecīgs esmu par iespēju dirģēt Nikolaja Rimska-Korsakova Šeherezadi, kas ir viens no maniem mīļākajiem romantiskās mūzikas simfoniskajiem opusiem. Bet lielākā koncerta intriga un arī mana atbildība ir gaidāmais pasaules pirmatskaņojums – Varresa Koncertam klarnetei ar orķestri, kurā soliste būs izcilā igauņu klarnetiste Signe Semere," sajūtās pirms gaidāmā notikuma dalās Lakstīgala.

Koncerts Tartu ir likumsakarīgs turpinājums Lakstīgalas starptautiskajiem panākumiem, sadarbojoties ar Lietuvas Valsts simfonisko orķestri, Bari simfonisko orķestri, Romas simfonisko orķestri, Stambulas Milli Reasürans, Philharmonie Südwestfalen Vācijā un Kammerphilharmonie Graubünden Šveicē. Atvars Lakstīgala diriģējis arī Skotijas baleta izrādes Glāzgovā, Invernesā, Aberdīnā, Izmiras kamerorķestri Turcijā, Minskas Akadēmisko orķestri Baltkrievijā, Kauņas simfonisko orķestri Lietuvā. Ar Jazz Sinfônica de São Paulo (Brazīlija) pirmatskaņojis Nikolaja Kapustina Koncertu orķestrim, bet Jeruzalemes operas festivālā iestudēta Pučīni Bohēma.

Atvars Lakstīgala regulāri muzicē arī Latvijā. 8. martā viņš uzstāsies Lielās mūzikas balvas 2021 ceremonijā, savukārt 16. martā stāsies pie Operetes teātra simfoniskā orķestra pults koncertā Mīlestības mūzika kopā ar soprāniem Sonoru Vaici, Antu Jankovsku un citiem māksliniekiem. 25. martā Lakstīgala kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, ar flautisti Ditu Krenbergu un kontrabasa virtuozu Oskaru Bokanovu izpildīs vēl vienu pasaules pirmatskaņojumu – Kristapa Pētersona Koncertu flautai, kontrabasam un orķestrim. Lakstīgala norāda, ka šis koncerts ir lielākais no viņa tuvākajiem izaicinājumiem un piebilst, ka "divi nozīmīgi pasaules pirmatskaņojumi viena mēneša laikā ir liels pagodinājums un atbildība ikvienam diriģentam."

Diriģenta kalendāram var sekot līdzi viņa mājaslapā: www.atvars-lakstigala.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja