Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Atceries, ka mirsi. Grupa Depeche Mode izdod albumu Memento Mori

Tas nav rekviēms, bet aicinājums būt pazemīgiem, priecāties par dzīvi un novērtēt laiku, kas katram ir atvēlēts. Grupa Depeche Mode izdod savu piecpadsmito studijas albumu Memento Mori un sāk koncertturneju, kuras laikā 6. augustā uzstāsies Tallinā

2023. gada 23. marts ir svarīga diena angļu apvienības Depeche Mode vēsturē – Kalifornijas pilsētā Sakramento tiks atklāta grupas pasaules turneja Memento Mori World Tour, taču sajūtas skatuves abās pusēs būs pavisam citādas nekā iepriekš. Pirmo reizi Depeche Mode uzstāsies bez viena no saviem dibinātājiem – taustiņinstrumentālista Endrū (Endija) Flečera, dēvēta par Fleču. 2022. gada 26. maijā sešdesmit gadu vecumā viņš pēkšņi nomira savās mājās Londonā, nāves iemesls bija aortas plīsums. 

Tagad Depeche Mode ir Mārtina Gora (61) un Deiva Gahana (60) duets, un visus lēmumus, kas ir saistīti ar grupas darbību, viņi nu pieņem divatā. Pēc Fleča nāves Mārtinam un Deivam bija jāizlemj – noslēgt Depeche Mode vairāk nekā četrdesmit gadu gaitas vai turpināt. Viņi izšķīrās par labu otrajam variantam, un piektdien, 24. martā, dienasgaismu ieraudzīs kolektīva piecpadsmitais studijas albums Memento Mori, kas ierakstīts jau bez Fleča. Šis projekts bija iecerēts vēl pirms viņa aiziešanas mūžībā, un nosaukums Memento MoriAtceries, ka mirsi – Mārtina Gora prātā bijis jau sen. Mirstīgums un nāve vienmēr ir bijušas iecienītas Depeche Mode dziesmu tēmas, un šoreiz grupas jaunā mūzika neizbēgami tiks interpretēta kā rekviēms Endijam Flečeram, kura nāve ir mainījusi pilnīgi visu Depeche Mode eksistencē. Koncerti, intervijas, uzstāšanās televīzijā un fotosesijas pie Antona Korbeina vairs nekad nebūs tādas kā agrāk. Trešā dalībnieka aiziešana ir ietekmējusi arī spēku līdzsvaru grupā, bet par to – nedaudz vēlāk.   

Pēdējo reizi virtuāli

Mārtins Gors apgalvo, ka jaunā albuma nosaukums ir aicinājums būt pazemīgiem un novērtēt laiku, kas katram ir atvēlēts: "Nevajag to uztvert kā depresīvu, drīzāk tas ir mudinājums izbaudīt dzīvi." Flečs nomira sešas nedēļas pirms plānotā albuma ieraksta sākuma – 2022. gada vasarā trim Depeche Mode dalībniekiem bija jāsatiekas Mārtina Gora studijā Santabarbarā. Intervijā laikrakstam The Guardian Mārtins Gors stāsta, ka pēc Fleča nāves nekad nav apsvēris domu mainīt albuma nosaukumu vai atteikties no dziesmām par nāvi: "Kad Endijs nomira, mūsos nostiprinājās ideja, ka šīs dziesmas un nosaukums ir jāatstāj. Vēstījums, ka mums ir maksimāli jāizmanto savs laiks uz zemes un ka tas ir ļoti ierobežots, ir svarīgs. Tagad, kad Endija vairs nav, tas ir jo svarīgāks."

Pēdējo reizi trīs mākslinieki kopā publiski bija redzami 2020. gada nogalē, kad grupa Depeche Mode tika uzņemta ASV Rokenrola slavas zālē. Tiesa, tas notika virtuāli, un ar savu uzrunu Deivs Gahans, Mārtins Gors un Endijs Flečers uzstājās platformā Zoom. Endija Flečera nāvi Mārtins Gors raksturo kā "vislielāko šoku savā dzīvē". Flečs bija viņa vislabākais draugs, Mārtins viņu pazina kopš vienpadsmit gadu vecuma. Kopš agras jaunības viņi spēlēja kopā dažādos sastāvos, un 1980. gada septembrī Anglijas pilsētā Bezildonā piedzima Depeche Mode. Klātienē Mārtins un Flečs pēdējo reizi satikās 2019. gadā kādās kāzās Lielbritānijā. 

Pirms albuma Memento Mori iznākšanas Mārtins Gors un Deivs Gahans sniedza emocionāli atbruņojošas intervijas, kurās dalījās savās atmiņās un sajūtās. "Tikko biju viesnīcā, kurā esam uzturējušies vairākkārt. Es ielūkojos bārā, kurā parasti redzēju Fleču, un... viņa tur vairs nebija," pērn oktobrī, kad preses konferencē Berlīnē tika izziņots albums Memento Mori un pasaules turneja, sacīja Mārtins Gors.

Kuģis zaudē kapteini

Nav noslēpums, ka Endija Flečera muzikālais ieguldījums Depeche Mode daiļradē pēdējos gados nebija pārāk liels, taču viņa loma grupas trauslā līdzsvara saglabāšanā joprojām bija izšķiroša. Vairākas reizes ansambļa vēsturē tieši Flečs bija tas, kurš spēja noturēt Depeche Mode kopā, kad šķita, ka viss var sabrukt, īpaši tajos gados, kad Deivs aizrāvās ar narkotikām, bet Mārtins – ar alkoholu. Flečs nerakstīja dziesmas, bet bija Depeche Mode komandas gara uzturētājs, viņam patika kārtot biznesa lietas, pievērsties grupas daiļrades kvalitātes kontrolei. Viņš varēja pateikt, kad Deivam un Mārtinam jāapstājas, – viss, dziesma jau gatava, nevajag neko sarežģīt! Viņš bija diplomāts, stabilitātes garants un vienojošais posms starp divām dižām personībām – solistu Deivu Gahanu un DM muzikālo līderi, galveno dziesmu autoru Mārtinu Goru.   

Deivs Gahans saka: Flečs grupā bija saprāta balss un kuģa kapteinis, tāpēc tagad sajūtu līmenī būs milzīgas pārmaiņas. Ne jau muzikālas pārmaiņas, jo Flečs pārāk daudz neietekmēja dziesmu skanējumu, – "tas, ko Flečs pārstāvēja grupā, bija identitāte". Dziedātājam uz skatuves ļoti pietrūks Fleča sev blakus. Koncertos Flečs, stāvot pie sintezatoriem, allaž izskatījās ļoti sajūsmināts, viņš bija Depeche Mode kaislīgākais atbalstītājs un superfans, kas uzstājās kopā ar grupu. Flečs labprāt komunicēja ar klausītājiem un četras desmitgades savu sajūsmu par Depeche Mode pauda no skatuves, nevis no zāles.

"Joprojām nespēju noticēt, ka viņš ir aizgājis. Tu strādā ar cilvēku vairāk nekā četrdesmit gadu, jūs viens par otru zināt visu, bet patiesībā – neko. Grupās starp mūziķiem ir tik dīvainas attiecības..." intervijā žurnālam Mojo atzīst Deivs Gahans. Kad viņš uzzināja par kolēģa nāvi, viņa pirmā doma bijusi: "Es gribētu būt bijis laipnāks. Ir lietas, kuras es būtu vēlējies viņam pateikt: hei, es zinu, ka tu neko nespēlē, bet es ļoti priecājos, ka esi šeit! Es nezinu, ko tu, velns parāvis, dari, bet tas ir kaut kas. Varbūt tas ir kaut kas patiešām ļoti svarīgs." 

Deivs Gahans stāsta, ka drīz vien sapratis, ka jaunajā situācijā vislielākais atbalsts būs vajadzīgs Mārtinam Goram un viņiem būs jāpārskata savas attiecības. "Zināju, ka man ir jāparūpējas par Mārtinu. Viņš to pārdzīvo daudz smagāk nekā es," uzsver Deivs Gahans. Mārtins Gors ir zaudējis savu aizstāvi – kad bija jārisina radošās domstarpības, Flečs visbiežāk bija Mārtina pusē. Turklāt daudz ko Mārtins nespēja pateikt Deivam tieši, bet nodeva to ar Fleča starpniecību. Īpaši problemātisks un sarežģīts, pat kritisks bija iepriekšējā albuma Spirit (2017) ieraksts, Mārtina un Deiva konfrontācija sasniedza augstāko punktu. 

Starp Deivu un Mārtinu vienmēr ir bijusi konkurence un zināma abpusēja greizsirdība: Mārtins raksta dziesmas, bet Deivs tās dzied un noved fanus līdz baltkvēlei. Kopš 2005. gada iznākušā Depeche Mode albuma Playing the Angel arī Deivs Gahans ir Depeche Mode dziesmu autors, un visus šos gadus viņam ir bijis svarīgi aizstāvēt savu autora lomu. To Deivs un Mārtins apsprieda arī drīz pēc Fleča bērēm. "Pirms jaunā albuma ieraksta Deivs bija ļoti atklāts pret mani. Viņš teica, ka ir runājis ar savu psihoterapeitu par to, kādas būs mūsu jaunās attiecības," atceras Mārtins Gors. 

Fleča nāve ir satuvinājusi abus Depeche Mode dievus – Mārtinu un Deivu. "Fleča klātbūtne piespieda mūs ar Mārtinu sacensties savā starpā, un tas radīja atmosfēru, kurā bija jūtams dzēlīgums. Pēc viņa aiziešanas mums ar Mārtinu nācās atrast citu ceļu. Bija jāatrod veids, kā komunicēt, kā kļūt par draugiem," saka Deivs Gahans. Jā, tikai tagad – vairāk nekā pēc četrdesmit kopā pavadītiem gadiem – viņi sāk sevi dēvēt par draugiem. "Mēs arvien biežāk runājam pa telefonu, dažreiz pat feistaimā. Nekad agrāk nekas tāds nav noticis," piebilst Mārtins Gors.    

Rekordi tiks pārspēti

Deivs Gahans neslēpj, ka pandēmijas iespaidā nemaz nav vēlējies atgriezties aktīvajā darbībā un ir pieļāvis domu, ka albums Spirit būs grupas pēdējais veikums. Viņam nav bijis īpašas intereses radīt jaunu mūziku. Jau sen Ņujorkā mītošais Deivs Gahans ir baudījis laiku ar ģimeni, draugiem un kaķi un spēlējis ģitāru pats savam priekam, dziedot līdzi savu iecienītāko mākslinieku dziesmām: "Grupā Depeche Mode esmu kopš astoņpadsmit gadu vecuma. Man šķita – nu jau pietiek. Tāpēc, kad pirms kāda laika piezvanīja mūsu menedžeris un teica: "Ir pienācis laiks strādāt", es godīgi atbildēju: "Džonatan, es nezinu, vai joprojām to vēlos."  

Piekrist jaunā Depeche Mode albuma ierakstam Deivu Gahanu pārliecināja Mārtina Gora atsūtītās kompozīcijas, īpaši viņu iedvesmoja Ghosts Again (šī melanholijas pilnā dziesma tika izdota kā albuma pirmais singls). Dziedātājs laikus sāka gatavoties nākamajai turnejai – ja iznāk albums, skaidrs, ka būs arī koncerti, ļoti daudz koncertu visā pasaulē. Lai nostiprinātu savu fizisko formu, Deivs Gahans noalgoja treneri – pieredzes bagātu sporta terapeitu, kurš strādā ar amerikāņu futbolistiem. Grupa Depeche Mode ir unikāla ar to, ka tās popularitāte ar gadiem tikai pieaug: katra nākamā turneja kļūst veiksmīgāka par iepriekšējo. Tā būs arī šoreiz, un tiek prognozēts, ka Memento Mori World Tour rezultāti pārsniegs iepriekšējās Global Spirit Tour rekordus: 2017. un 2018. gadā mūziķi sniedza 130 koncertu, kurus apmeklēja 2,5 miljoni skatītāju, biļešu tirdzniecības ieņēmumi bija 202 miljoni ASV dolāru. 

Jaunā turneja sāksies 23. martā ASV, koncerti Eiropā notiks no 16. maija līdz 11. augustam. Vienīgais šovs Baltijā ir gaidāms 6. augustā Tallinas Dziesmu svētku estrādē. Pašlaik kopumā ir izziņots 81 koncerts. Visticamāk, turneja turpināsies arī 2024. gadā.      

No paranojas līdz priekam

Atšķirībā no Deiva Gahana Mārtinam Goram nekad nav bijis šaubu par Depeche Mode nākotni. Pēc Endija Flečera nāves dueta dalībnieki vienojās, ka dosies uz studiju atbilstoši jau iepriekš noteiktajam grafikam. "Nolēmām, ka mums būs labāk koncentrēties albumam, mūzikai, tam, ko mēs zinām un protam, lai norobežotos no pastāvīgām domām par Endija nāvi," skaidro Mārtins Gors. Viņam ir žēl, ka Flečs nevarēja piedalīties ierakstā un izbaudīt darba augļus. "Viņš ļoti gaidīja, kad varēsim satikties studijā. Visi bijām gatavi atkal strādāt. Tas šķiet tik netaisnīgi," piebilst Mārtins.

Ieraksta process noritēja gludi. Albums Memento Mori ir ievērojams ar to, ka pirmo reizi Mārtinam Goram ir bijis dziesmu līdzautors – Ričards Batlers no grupas The Psychedelic Furs. Ričards pats piedāvājis Mārtinam šo ideju, un viņš piekrita. "Mārtinam tas ir kaut kas jauns – rakstīt mūziku kopā ar kādu citu. Tas ir liels risks, jo Mārtins ir ļoti prasīgs. Viņš ir pieradis visu darīt tā, kā viņam patīk," saka Deivs Gahans. Mūzikas žurnāli vēsta, ka Mārtina Gora un Ričarda Batlera kopīgi sacerētās dziesmas ir vienas no spēcīgākajām pēdējo gadu Depeche Mode repertuārā un arī Deivs Gahans tajās demonstrē savu spožāko sniegumu. Liriskajā kompozīcijā Don’t Say You Love Me ir jūtama Skota Volkera ietekme.   

Albumā ir iekļautas arī Deiva Gahana rakstītās dziesmas, kas tapušas kopā ar ilggadējiem Depeche Mode koncertgrupas mūziķiem Kristianu Eigneru un Pīteru Gordeno. Pirmo reizi Depeche Mode albumā varēs novērtēt Deiva Gahana un Mārtina Gora kopīgi sacerēto dziesmu (Wagging Tongue). Memento Mori producents ir brits Džeimss Fords, kurš ir producējis arī iepriekšējo grupas albumu Spirit (viņš ir strādājis ar Simian Mobile Disco, Florence + the Machine, Gorillaz un Arctic Monkeys).

Savu artavu Depeche Mode skanējumā šoreiz ieguldījusi arī itāļu producente un skaņu inženiere Marta Salonji – viena no retajām sievietēm šajā profesijā. Viņas klientu loks ir iespaidīgs – no Bjorkas līdz FKA twigs un The xx. Iepriekšējais albums Spirit ir politizēts un brīžiem didaktisks, taču Memento Mori atgriežas pie introvertuma. Divpadsmit dziesmu noskaņu gammā sniedzas no paranojas un apsēstības līdz katarsei un priekam.

Grupas Depeche Mode albums Memento Mori iznāks 24. martā ierakstu kompānijas Columbia Records paspārnē 

Autsaideru cerība

Par spīti globālajiem panākumiem, Depeche Mode vienmēr ir jutusies kā neatkarīga grupa. "Esam autsaideri, mēs neredzam sevi līdzās veiksmīgākajām grupām. Allaž esam bijuši kā tādi dīvaini puiši, kuri ballītēs nezina, kā sarunāties ar meitenēm... Tad viņi izdzer sešus aliņus, un viss noiet greizi," intervijā žurnālam Mojo uzsver Deivs Gahans. Dalība Depeche Mode viņam joprojām palīdz meklēt atbildi uz jautājumu: kas es esmu? Tas ir veselīgāks ceļš uz sevis izzināšanu nekā daži citi, ko viņš ir izmēģinājis. "Ilgu laiku man atbildi sniedza narkotikas, konkrēti – heroīns. Kad tas iedarbojās, nekas cits man nebija vajadzīgs. Man bija vienalga, ko kāds domā. Tā bija sava veida nirvāna. Kad pārtraucu lietot heroīnu, iestājās neticams tukšums. Zinu, ka tas izklausās briesmīgi. Tās bija attiecības, kas man šķita tīras un godīgas," saka Deivs Gahans. "Visu mūžu vienīgā patiesība man ir bijusi mūzika. Tā vienmēr mani ir labojusi un atgriezusi atpakaļ uz cerības ceļa, uz piederības ceļa. Es nevaru teikt to pašu par daudzām citām lietām savā dzīvē. Varbūt līdzīgu lomu ir spēlējis kino, bet cilvēki ne."              

Fleča aiziešana ir atgādinājums, ka dzīve ir īsa un var aprauties jebkurā brīdī. "Kāds ir tas senais teiciens? Dāvinātam zirgam zobos neskatās. Iepriekš esmu teicis: "Šī gan būs pēdējā turneja! Vairs nekad!" Bet kas notiks, ja man vairs nebūs iespējas to darīt? Tāpēc labāk es to izbaudīšu... Mēs vienmēr esam devušies meklējumos un esam bijuši gatavi atvērt durvis – atmosfēriski, muzikāli vai kā citādi. Galu galā – kas ir Depeche Mode? Mēs joprojām nezinām, kas tas ir, bet tas sen ir pārspējis visu, ko puisis no Eseksas jebkad varēja iedomāties. Pieļauju, ka Mārtins jūtas tāpat."

Depeche Mode
Turnejas Memento Mori World Tour koncerts 
Tallinas Dziesmu svētku estrādē 6.VIII plkst. 17
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 79,90–349,90
www.depechemode.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja