Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Attālumam nav nozīmes. Liepājas Lielais dzintars kļuvis par pirmo digitālo koncertzāli Latvijā

Pateicoties jauniegādātajām robotkamerām un papildu tehniskajam aprīkojumam, Liepājas koncertzāle Lielais dzintars kļuvusi par pirmo digitālo koncertzāli Latvijā. Pasākumu producentiem, skatītājiem un klausītājiem tiks piedāvātas nozares augstākajiem standartiem atbilstošas iespējas, jo jebkuru notikumu varēs pārraidīt tiešraidē vai iemūžināt videoierakstā.

Šis ir liels solis uz priekšu koncertzāles attīstībā, kas ļauj mums turpināt darbu jebkādos apstākļos. Mērķtiecīga tehnoloģiju attīstība Lielajā dzintarā jau šobrīd ļauj mums un mūsu partneriem būt sasniedzamiem ne tikai klātienē, bet arī globāli. Jau vairākus gadus esam smēlušies pieredzi Berlīnē, Gēteborgā un Stokholmā, esam sekojuši līdz aktuālajām tendencēm, un mums ir liels prieks, ka digitālās koncertzāles modeli esam ieviesuši arī Latvijā. Digitālie koncerti ir šī brīža nepieciešamība, uzsver SIA Lielais dzintars valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons.

Tiešsaistē no Liepājas būs iespēja sasniegt auditoriju visā pasaulē, un jaunais digitālais aprīkojums ir pieejams ne tikai mūzikas un mākslas pasākumu video translācijām un ierakstiem, bet kā papildu iespēja tiek piedāvāts arī konferenču, lekciju un semināru organizētājiem. Pasākumu filmēšana notiek, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus, drošības un piesardzības pasākumus, un ārkārtējās situācijās laikā Lielais dzintars telpu nomai piešķir 50% atlaidi.

"Esam gandarīti par mūsu jaunā digitālā aprīkojuma piedāvātajām iespējām. Aparatūra ir diskrēta, tā netraucē izpildītājiem uz skatuves un klausītājiem zālē. Viena no robotkameru priekšrocībām ir iespēja tās ērti pārvietot un piedāvāt pasākumu filmēšanu gan Lielajā zālē, gan Kamerzālē," turpina T. Tomsons.

Jau pirmajos trijos koncertos, kuros tika izmantots jaunais aprīkojums, skatītāji varēja piedzīvot, kādas jaunas iespējas un koncertu baudīšanas pieredzi sniedz iegādātās robotkameras. Pateicoties šīm inovatīvajām, attālināti vadāmajām ierīcēm, iespējams piedāvāt tādus kadrus un attēlu leņķus, kādi nebūtu iespējami ne baudot koncertu klātienē, ne izmantojot klasiskās filmēšanas iespējas.

"Pirmais bija Liepājas simfoniskā orķestra jaunā koncertcikla Simfonija tuvāk atklāšanas koncerts Mocarta Četrdesmitā. 19. februārī skanēja Sibēliusa Trešā simfonija ar Normundu Šnē pie diriģenta pults. Priecājos, ka orķestris ir ļoti apmierināts ar rezultātu un saredz plašas perspektīvas nākotnē," stāsta Timurs Tomsons. "Mana pieredze bija ļoti laba, un prieks, ka Liepājā ir jauni speciālisti, kas pārzina visas šīs lietas un tehnoloģijas," atzina džeza pianists Kristaps Vanadziņš, kurš ar savu trio sniedza koncertu Valentīna dienā. "Laikam labākais ir tas, ka ar šīm četrām 360 grādu kamerām iespējams kopā tvert vairāk nekā simt kadru, kurus režisors var kombinēt reālajā laikā. Patika rotējošie leņķi no augšas, kas piešķirs videotelpai vēl vienu dimensiju. Līdz šim Latvijā tas nav attīstīts," pianists dalījās pieredzētajā. "Katra no četrām robotkamerām spēj saglabāt līdz 100 dažādām pozīcijām jeb kadrējumiem, no kuriem 10 mums ir ērti pieejami, tā teikt, pirkstu galos tiešraides laikā," tuvāk paskaidro videorežisors Gregors Jānis Mažis.

Digitālās tehnoloģijas pēdējos gados ir kļuvušas daudz pieejamākas. Videosistēmu iepirkuma summa ir 22 289 eiro plus PVN un vēl papildu izdevumi par sistēmas instalāciju zālē. 15 000 šim nolūkam ziedojusi Liepājas koncertzāles Lielais dzintars attīstības biedrība un fonds Uniting History, pārējais nosegts ar pašu ieņēmumiem, jo pērn oktobrī koncertzāle varēja rīkot vairākus labus koncertus.

"Vairākus gadus esam mērķtiecīgi ieguldījuši audio un video tehnoloģijās. Šobrīd gan skaņas, gan video aparatūra ir Lielā dzintara īpašums, tas ļauj mums būt neatkarīgiem no ārpakalpojuma sniedzējiem. Varam veidot tiešraidi jebkurā brīdī jebkuram notikumam, sākot ar nelielu lekciju līdz pat simfoniskajam lielkoncertam. Jaunās sistēmas integrēšana uzņēmuma darbībā ļauj mums un mūsu partneriem no katra pasākuma kopējām izmaksām uz video filmēšanu ietaupīt aptuveni 50–80%, tas ļaus plānot šādus koncertus arī ilgtermiņā," norāda Timurs Tomsons un uzsver arī to pieejamību, jo 90% mājsaimniecību Latvijā lieto internetu. Turpmākie tiešraides notikumi būs cikla Simfonija tuvāk koncerts Dvoržāka Devītā 12. martā plkst. 19 un jauno mūziķu Trio Carmine programma Bartoka kontrasti un Ratnieces mirdzums ciklā Personīgi 17. aprīlī plkst. 19. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja