Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Četri ļoti dažādi Amerikas stāsti. Orķestra Rīga jubilejā vārds ASV mūsdienu komponistiem

Koncertprogramma Četri Amerikas stāsti, kas skanēs VEF Kultūras pilī piektdien, 18. martā, plkst. 19.00, būs jau otrais notikums orķestra Rīga 50 gadu jubilejas ieskaņas koncertu ciklā.

Ievērojamu ASV mūsdienu komponistu opusu atskaņojumā kopā ar orķestri piedalīsies klarnetiste Anna Gāgane, lietuviešu džeza pianists Dmitrijs Golovanovs un Valsts akadēmiskais koris Latvija. Ar šo programmu orķestris Rīga un tā galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns atkal palūkojas Amerikas virzienā, kur top nozīmīga daļa aktuālākās mūsdienu pūtēju orķestru mūzikas.

Orķestra Rīga un Skota Makalistera (1969) veiksmīgā sadarbība, 2016. gadā iestudējot konceptsimfoniju Merkūrijs uz Mēness, bija spilgts apliecinājums komponista prasmei sintezēt akadēmiskos kompozīcijas paņēmienus ar iedvesmas avotiem neakadēmiskās mūzikas žanrā. Šoreiz orķestris kopā ar Lielās mūzikas balvas laureāti klarnetisti Annu Gāgani atskaņos rapsodiju klarnetei un pūtēju orķestrim Melnais suns (Black Dog), kurai iedvesmu S. Makalisters smēlies smagā metāla mūzikā.

Viens no amerikāņu jaunās paaudzes ražīgākajiem un eksperimentus mīlošākajiem komponistiem Stīvens Braients (1972) šajā programmā ir pārstāvēts ar simfoniski vērienīgo piecdaļu opusu Svārsts (Pendulum), kuru pats raksturojis kā "mentālo svārstu", kas šūpojas starp gavilējošiem izsaucieniem un introspektīvām pārdomām.

Pasaulslavenais Dana Vilsons (1946), būdams arī meistarīgs džeza pianists, savu sapni uzrakstīt koncertu džeza klavierēm īstenoja 2018. gadā. Koncerta džeza klavierēm un pūtēju orķestrim atskaņojumā VEF Kultūras pilī solists būs lietuviešu džeza pianists Dmitrijs Golovanovs, kuram raksturīgs izkopts, ekspresīvs spēles stils.

Diriģents Valdis Butāns atklāj, ka, reaģējot uz karadarbību Ukrainā, kopā ar Valsts akadēmiskā kora Latvija vadību pieņemts lēmums atteikties no iepriekš programmā paredzētā komponista Ērika Vitekra skaņdarba Godzilla apēd Lasvegasu!. "Tas sākotnēji bija iecerēts kā efektīgs, teatralizēts koncerta noslēguma darbs (ceturtais Amerikas stāsts), kurā instrumentāli spoži un ar krietnu humora devu pasmejamies par iedomātu kino briesmoni, kas ieradies Lasvegasā un pamatīgi izbiedē pilsētas iedzīvotājus. Situācijā, kad Ukrainā plosās pavisam reāls monstrs Krievijas armijas veidolā, šo dzīvesprieka pilno opusu vēlamies nomainīt ar skaņdarbiem, tostarp arī no Ērika Vitekra daiļrades, kas vairāk izsaka tagadējo realitāti un mūsu patiesās sajūtas, atbalstot ukraiņu tautu."

Biļetes – Biļešu paradīzes kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja