Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dziesminiekus aicina piedalīties konkursā Tīrradnis

Austras biedrība līdz 1. augustam izsludina pieteikšanos dziesminieku konkursam Tīrradnis. Dalībnieku uzdevums – uzfilmēt divas paša sacerētas un izpildītas dziesmas, viena no tām – šogad radīta, otra – dziesminieka daiļradi raksturojoša vai dziesminiekam šobrīd aktuāla dziesma.

Konkursa idejas autore, viena no Liepājas radošās telpas Austras istaba vadītājām Inese Muižniece uzskata: "Latviešu dziesminieki ir būtiska Latvijas kultūras daļa, kas joprojām ir maz pētīta, apzināta, apkopota un arī maz zināma plašākai sabiedrībai. Aiz vispazīstamāko dziesminieku vārdiem (Haralds Sīmanis, Ieva Akuratere, Valdis Atāls, Kaspars Dimiters u.c.) turpinās garš saraksts ar mazāk zināmajiem vai teju nezināmiem. Latvietis ir dziesma – caur senatni gājis ar tautasdziesmu, turpina to aizvien. Latvijā ir ļoti daudz dziesmu radošu cilvēku – ar muzikālu izglītību vai arī vienkārši dabas dotu talantu. Ne visi alkst būšanu publikas priekšā, jo rada dziesmas nekomerciāliem mērķiem, tā ir kā pašizpausme. Tomēr ar šo konkursu dziesminiekiem vēlamies pateikt, ka mēs, Austras biedrība, un klausītāji gribam jūs iepazīt, saglabāt jūsu radīto kā kultūras vērtību un darīt to zināmu citiem. Ikviens dziesminieks ir unikāla personība ar savu pasaules redzējumu, vēstījumu un tikai sev raksturīgo muzikālo rokrakstu un izpildījuma manieri."

Lai veiksmīgi piedalītos konkursā Tīrradnis, dziesminiekam vispirms jāiepazīstas ar konkursa nolikumu un tā nosacījumiem. Uzdevums ir vienkāršs: jāuzfilmē divas paša sacerētas un izpildītas dziesmas un līdz 2020. gada 1. augustam jāaizpilda pieteikuma anketa, kas atrodama šeit.

Konkursā pieteiktajām dziesmām jābūt latviešu valodā (tiek pieļautas dažādas izloksnes un arī lībiešu valoda). Vismaz vienai no dziesmām jābūt radītai 2020. gadā, otra – pēc izvēles: dziesminieka daiļradi labi raksturojoša vai dziesminiekam šobrīd aktuāla dziesma. Dalībniekam ir jābūt dziesmu mūzikas autoram, savukārt vārdu autors var būt dalībnieks pats vai arī cits dzejnieks. Dziesmas jāizpilda dalībniekam pašam, dziedot un spēlējot pavadošo mūzikas instrumentu (tiek pieļauts viens palīgs – mūziķis vai dziedātājs, kurš bagātina skanējumu). Dziesmas jāizpilda, dziedot un spēlējot akustiskos mūzikas instrumentus bez skaņas pastiprinājuma. Video materiāls filmējams horizontāli ar jebkuru filmēšanai derīgu ierīci, tai skaitā viedtālruni, taču vēlams iespējami augstā tehniskā kvalitātē. Videomateriālus jāaugšupielādē portālā failiem.lv un saite jānorāda pieteikuma anketā.

Konkursā tiks ņemti vērā šādi vērtēšanas kritēriji: priekšnesuma mākslinieciskā kvalitāte, izpildījuma tehniskā kvalitāte, muzikālā materiāla kvalitāte; dziesmas saturs, tā vēstījums un ideja, kā arī spēja raidīt vēstījumu auditorijai uztveramā veidā un konkursa nosacījumu ievērošana.

Žūrijas visaugstāk novērtētie un ieteiktie dziesminieki tiks aicināti klātienē piedalīties festivāla Dziesminieku dienas Sēlijā Jaunradīto dziesmu koncertā šā gada 22. augustā Jaunjelgavā. Konkursa galvenā balva - vienas dziesmas audio ieraksts Wiktorijas skaņu ierakstu studijā vai autorkoncerta nodrošināšana (rīkošana, nodrošinot uzstāšanās vietu, apskaņošanu, publicitāti, autortiesību maksājumu). Līdz festivāla norisei augustā plānots apkopot arī skatītāju balsojumu sociālā tīkla Facebook Austras biedrības lapā, tādējādi nosakot skatītāju simpātiju, kurai paredzēta pārsteiguma balva. Dalībniekam ir tiesības piedalīties konkursā tikai attālināti (nepiedaloties klātienes koncertā Jaunjelgavā) un nepubliski (nepiedaloties skatītāju balsojumā sociālajā tīklā Facebook).

Dziesminieku sniegumu vērtēs žūrija: dziesminieks un šī konkursa "krusttēvs" Haralds Sīmanis, dziesminieks un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras iestāžu programmu vadītājs Arnis Miltiņš, Jaunjelgavas kultūras nama vadītāja un folkloras kapelas Karikste vadītāja Anita Ostrovska un Austras biedrības valdes priekšsēdētāja, projektu vadītāja Signe Sniedze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja