Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ērģeļmūzikas festivālam ORGANismi radīta īpaša Ivetas Apkalnas un Raimonda Paula koncertprogramma

No 22. līdz 25. oktobrim Latgales vēstniecībā Gors norisināsies piektais Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi. Šogad izskanēs tieši festivālam radītā programma ar Raimonda Paula, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Gundara Āboliņa un Austrijas mūziķu – Valentīna Fjodorova un Jūlijas Kristīnes Lukanas – piedalīšanos, informēja festivāla rīkotāji.

Tā mākslinieciskā vadītāja un iedvesmotāja, ērģelniece Iveta Apkalna atzīst, ka viņas dzimtajā pilsētā, Rēzeknē, notiekošais festivāls, kļuvis arī par neatņemamu Latvijas kultūras dzīves sastāvdaļu.

"Festivāla ORGANismi jubilejas reize negaidīti mums visiem izvērsusies par īpašu, trauslu un sargājamu brīdi. Nekad vēl kopā sanākšana un mūzikas svinēšana nav bijusi tik vērtīga kā šobrīd. Šis būs festivāls, kurā varēsim pārsteigt kā publiku, tā arī paši sevi," ieskicējot festivāla jubilejas gadu, saka Iveta Apkalna.

Festivāla ieskaņā ceturtdien, 22. oktobrī, būs klausāma Austrijas mūziķu – arfistes Jūlijas Kristīnes Lukanas (Julia Christine Lukan) un ērģelnieka Valentīna Fjodorova (Valentin Fheodoroff) koncertprogramma Ērģeles un arfa. Unikālā duetā Johana Sebastiāna Baha, Sezāra Franka, Morisa Ravēla, Kloda Debisī un citu komponistu skaņdarbos vareno ērģeļu balsis savīsies ar trauslajām arfas skaņām.

Par festivāla centrālo notikumu var uzskatīt Ivetas Apkalnas, maestro Raimonda Paula un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra īpaši festivālam radīto koncertprogrammu, kas izskanēs sestdien, 24. oktobrī. Tajā skanēs Gijas Kančeli, Semjuela Bārbera darbi un tiks pirmatskaņoti Raimonda Paula skaņdarbi jaunos aranžējumos un pārlikumos ērģelēm, ko veidojusi komponiste Anna Veismane. Pie diriģenta pults – Jānis Stafeckis. Gaidot satikšanos Gors Lielajā zālē, Iveta Apkalna uzsver: "Mans lielākais un patīkamākais pagodinājums un arī vislielākā muzikālā dāvana festivālā būs tikšanās ar maestro Raimondu Paulu. Viņa izaicinājums un vēlme spēlēt ir acīmredzama, un tas mani iepriecina. Es ceru, ka arī viņam pašam būs pārsteiguma brīži."

Jau tradicionāli festivālā īpaša vieta vienmēr tiek atvēlēta bērniem un jauniešiem, kuri ik gadu piedalās jauna uzveduma izveidē ar vēstījumu, kas uzrunā visu paaudžu cilvēkus. Šogad festivālā pirmizrādi svētdien, 25. oktobrī, piedzīvos koncertuzvedums Ķiršu koks, kurā līdz ar Ivetu Apkalnu piedalās aktieris Gundars Āboliņš un Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas bērnu koris (diriģente Anda Lipska), uzveduma režisore Inese Mičule. Koncertuzveduma pamatā ir itāļu rakstnieces Andželas Noreti grāmata Mans vectēvs bija ķiršu koks, tajā skanēs arī dziesmas no Raimonda Paula cikla Mazs, laimīgs zēns.

Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi Rēzeknē pirmo reizi izskanēja 2015. gada oktobrī, parādot ērģeļu kā koncertinstrumenta dažādību un iespējas.

Festivālu, sadarbojoties ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu, rīko Latgales vēstniecības Gors komanda. Festivāla dzimšanas iemesls ir digitālo ērģeļu Johannus Eclessia iegāde 2014. gadā, ļaujot Latgales vēstniecībai Gors kļūt par pirmo koncertzāli Latvijā, kurā līdz ar jauno instrumentu bija iespējams atskaņot vēl plašāku muzikālo repertuāru, īstenot jaunas sadarbības formas un skanējumus. Līdzīgi kā organismi, ērģeles ir sarežģīti radījumi, kuriem raksturīga vielu un enerģijas maiņa. Spēlējoties ar vārdiem organ (grieķu val. ērģeles) un organismi, festivāla rīkotāji atklāj vēl nenojaustās ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu, stilu saspēles iespējas.

Festivāla programma pieejama šeit.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja