Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Liepājas Simfoniskā orķestra 140. sezonas noslēguma koncerts - no Alsungas līdz Ņujorkai

Ar vērienīgu tiešraides koncertu no Liepājas koncertzāles Lielais dzintars piektdien, 14. maijā, Liepājas Simfoniskais orķestris svinēja savas 140. jubilejas sezonas noslēgumu, ko varēja vērot prestižās mūzikas aģentūras HarrisonParrott straumēšanas platformā Virtual Circle.

Koncertā, ko virtuālajā koncertzālē apmeklēja skatītāji gan tepat Latvijā, gan arī daudzviet pasaulē (Lielbritānijā, Brazīlijā, Somijā, ASV, Nīderlandē, Lietuvā), orķestris sava galvenā diriģenta Gintara Rinkeviča vadībā atskaņoja Sergeja Rahmaņinova Ceturto klavierkoncertu un Johannesa Brāmsa Pirmo simfoniju. Pie klavierēm sēdās pianists Vestards Šimkus.

Liepājas Simfoniskais orķestris ir senākais orķestris Baltijas valstīs. Latvijā tas aizvien ir vienīgais profesionālais orķestris ārpus galvaspilsētas. Tā pirmsākumi meklējami 1881. gadā, kad tika dibināta pirmā Baltijas filharmonija. Kopš 2017. gada Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents ir izcilais maestro – lietuvietis Gintars Rinkevičs. Orķestris regulāri sniedz koncertus savā mājvietā – Liepājas koncertzālē Lielais dzintars, kā arī citviet Latvijā un pasaulē – Ķīnā, Japānā, Indijā, Grieķijā, Azerbaidžānā.

Viena no orķestra vērtīgākajām tradīcijām ir Zvaigžņu festivāls, kas notiek ik pavasari jau kopš 1993. gada. To sākotnēji kā Pianisma zvaigžņu festivālu iedibinājis kolektīva ilggadējais vadītājs, diriģents Imants Resnis, un tas sadarbībai ar orķestri piesaistījis teju 200 slavenus solistus no visas pasaules.

Liepājas Simfonisko orķestri, tāpat kā tā mītnes pilsētu, raksturo radošums un atvērtība daudzveidīgām idejām. Arī jaundarbiem – kopš 2010. gada tolaik orķestra galvenā diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā tiek īstenots 12 Liepājas koncertu cikls, kas ir latviešu komponistu īpaši šim orķestrim radīti skaņdarbi. Līdzīgi 2015. gadā tika aizsākts Liepājas Simfoniskā orķestra Latvijas simtgades simfoniju cikls.

Liepājas Simfoniskais orķestris ir gan vairākkārtējs Lielās mūzikas balvas laureāts, gan daudzkārt ieguvis arī Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu. Orķestris sadarbojies ar tādām ierakstu kompānijām kā Toccata Classics, Wergo un Odradek Records, ieskaņojis Pētera Vaska, Imanta Kalniņa, Lūcijas Garūtas, Čārlza O’Braiena, Bēlas Bartoka, Arnolda Šēnberga un citu komponistu simfonisko mūziku.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja