Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Ventspilī noslēdzies festivāls LNSO vasarnīca 2020

Svētdien, 23. augustā, Ventspilī, koncertzālē Latvija izskanēja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) vasaras festivāla LNSO vasarnīca 2020 pēdējā diena. Pēcpusdienā klausītāji varēja baudīt improvizācijas paraugstundu topošajiem mūzikas profesionāļiem un bērnu izrādi Zenīts. Festivālu noslēdza LNSO, Raimonda Paula un Xylem Trio veltījums Gruzijas komponistam Gijam Kančeli, informēja koncerta rīkotāju pārstāvji.

Festivāla pēdējā diena aizsākās ar improvizācijas paraugstundu topošiem mūzikas profesionāļiem, kā arī ikvienam iesācējam neprofesionālim. Meistarstundu vadīja Xylem Trio pianists, Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas Džeza un populārās mūzikas nodaļas vadītājs Raimonds Petrauskis, pianists un komponists Edgars Cīrulis, kontrabasists un basģitārists, Ventspils Mūzikas vidusskolas Džeza nodaļas vadītājs Toms Poišs.

Līdztekus meistarklasei skolas vecuma bērni tika aicināti uz muzikālo izrādi Zenīts, kurai mūziku sacerējis Jānis Šipkēvics. Izrāde veidota kā paša Jāņa un viņa kādreizējā klasesbiedra, dzejnieka Marta Pujāta emocionāls vēstījums par skolas gados pieredzēto. Divi dziedoši zēni skatītājiem zīmē 90. gadu Rīgas Doma kora skolas mācību klases un gaiteņus, brauc liftā, raksta diktātus, spēlē Super Mario un sapņo par jaunām botām. Zenīts tika nominēts balvai Kilograms kultūras kategorijā  Gada pārsteigums un Lielajai mūzikas balvai 2017 kā Gada uzvedums.

Festivāls noslēdzās ar ļoti īpašu notikumu – koncertu LNSO, Raimonds Pauls un Gija Kančeli, kas veltīts Gruzijas komponistam Gija Kančeli. Maestro Raimonds Pauls un pērnruden aizsaulē sauktais Kančeli ir jaunības draugi, kas kopā darbojušies gan pie vairākiem ieskaņojumiem, gan muzikālā albuma. Nu klausītājiem abu mākslinieku skaņdarbus bija iespēja dzirdēt koncertzālē Latvija. No maestro daiļrades izskanēja miniatūra no klaviercikla Naktstauriņi Jēkaba Jančevska pārlikumā klavierēm un orķestrim, savukārt no Gijas Kančeli – simfonisks skaņdarbs À la duduki, svīta ar Raimonda Paula izvēlētām kinomūzikas tēmām klavierēm un orķestrim Viļņa Šmīdberga pārlikumā, kā arī svīta Hanuma Riharda Zaļupes pārlikumā Xylem Trio un orķestrim. Pie klavierēm bija redzams pats maestro Raimonds Pauls. Koncertā piedalījās arī Xylem Trio: saksofonists Oskars Petrauskis, pianists Raimonds Petrauskis un sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe. Trio radošā sadarbība ar Kančeli aizsākās jau 2007. gadā. 2010. gadā tika radīts mūzikas albums In the Mood of Giya Kancheli, kas ieguva Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu Instrumentālās mūzikas kategorijā. Pie diriģenta pults bija redzams LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga.

Pirms koncerta norisinājās arī Oresta Silabrieža vadītās LNSO tradicionālās Pirmskoncerta sarunas. Par godu jaunajam mācību gadam sarunas dalībnieki – Ventspils mūzikas vidusskolas direktors Andris Grigalis, LNSO koncertmeistars Georgs Sarkisjans un pianists, komponists Edgars Cīrulis – pievērsās mūzikas izglītības jautājumiem un apsprieda arī mūzikas mīklu tulkošanu plašam cilvēku lokam.

LNSO vasarnīca ir LNSO vasaras festivāls ar klasiskām un neakadēmiskām programmām. Festivāla ideja – doties prom no galvaspilsētas tuvāk citu Latvijas novadu un reģionālo koncertzāļu klausītājiem. Pēc trim gadiem Cēsīs un diviem gadiem Rēzeknē festivāls nu dodas uz Latvijas rietumkrastu. Uz Vasarnīcu aicinātas ģimenes, draugi, LNSO pastāvīgie klausītāji un visi, kas gatavi izbaudīt skaistu muzikālo programmu.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja