Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Frančeska ir sistēmas grāvēja. Vai mēs darītu to, ko dara viņa, vai ietu pavisam citu ceļu?

Sieviete ir gatava cīnīties par visu, kas viņai sagādā laimi. Svētdien, 14. martā, tiešraidē no Berlīnes Vācu operas tiks demonstrēta Rikardo Dzandonai jutekliskās traģēdijas Frančeska da Rimini pirmizrāde Kristofa Loja režijā

Operas Frančeska da Rimini jauniestudējums ir sagatavots pandēmijas apstākļos. Pirmizrādē 14. marta vakarā publikas zālē nebūs, taču opera tiks translēta vietnē takt1.de (sākums plkst. 20 pēc Latvijas laika), kurā bez maksas būs skatāma vēl trīs dienas, pēc tam – par samaksu. Izrādi iestudējis itāļu diriģents Karlo Rici un vācu režisors Kristofs Lojs. Titullomu atveidos fascinējošais amerikāņu soprāns Sāra Jakubjaka – ar savu līdzšinējo darbību viņa ir apliecinājusi savas neordinārās dziedošās aktrises spējas repertuārā, kas novirzās no operas meinstrīma. 

Režisors Kristofs Lojs – viens no Eiropas muzikālā teātra līderiem – Berlīnes Vācu operā veido izrāžu triloģiju, kurā pievēršas sarežģītiem sieviešu tēliem. Frančeska da Rimini ir cikla otrais darbs – psiholoģisks pētījums par spēcīgu sievieti, kura noraida konformismu un pretojas moralizējošās sabiedrības spiedienam. 2018. gadā šajā teātrī Kristofs Lojs un diriģents Marks Albrehts iestudēja Ēriha Volfganga Korngolda Helianes brīnumu, kas izraisīja sensāciju mūzikas dzīvē un atgādināja par šīs pusaizmirstās operas eksistenci. Galveno lomu dziedāja Sāra Jakubjaka. Gan iestudējums, gan tā ieraksts tika novērtēti ar prestižām balvām. 

Kristofa Loja iecerēto triloģiju nākamajos gados noslēgs Franča Šrekera Dārgumu meklētājs. Režisors pieļauj iespēju, ka triloģija pārtaps par tetraloģiju un viņš tai pievienos Otorīno Respīgi Liesmu. Kristofs Lojs uzskata, ka šo operu varones uzdrošinās izjaukt sistēmu un ierasto lietu kārtību, turklāt viņas palīdz izpētīt biblisko vainas apziņu. 

Asins un iekāres poēma

Komponista Rikardo Dzandonai (1883–1944) Frančeskas da Rimini pirmizrāde notika Turīnā 1914. gadā. Viņš bija Pjetro Maskanji students un XX gadsimta sākumā tika uzskatīts par itāļu operas uzlecošo zvaigzni. Dzandonai partitūru izdevējs Tito Rikordi paredzēja viņam karjeras ceļu, kas būtu līdzīgs tam, kādu viņa tēvs Džūlio Rikordi jau agrāk bija bruģējis jaunajam Džakomo Pučīni. Lai sasniegtu mērķi, Tito Rikordi nežēloja līdzekļus un samaksāja astronomisku cenu par tiesībām izmantot skandalozu tā laika lugu kā pamatu Dzandonai operas libretam – Dantes Dievišķās komēdijas daļas Elle iedvesmoto Gabriēles D’Annuncio drāmu Frančeska da Rimini (tās pirmizrāde uz skatuves notika Romā 1901. gadā). Šīs asins un iekāres poēmas sižetā savijas nežēlīgas kaislības, brutālas pilsoņu kara ainas un laulības pārkāpēju pašiznīcinošā mīlas dēka, kas vainagojas ar greizsirdības motivētu dubultslepkavību. 31 gadu vecais Dzandonai jutās iedvesmots – Frančeskas da Rimini mūzikā ir dzirdamas renesanses madrigālu atskaņas, verisma operas dramatisms, Riharda Vāgnera Tristana un Izoldes un Kloda Debisī impresionisma ietekme.

Itālijas ziemeļos jau ilgu laiku plosās karš, daudzas ģimenes ir izputējušas. Skaistā, lepnā Frančeska pārstāv Polentas dzimtu no Ravennas. Lai glābtu ģimenes finansiālo stāvokli, viņai ir jāprecas ar aristokrātiskās, turīgās Malatestas dinastijas pārstāvi no Rimini. Par viņas līgavaini izraudzītais Džovanni ir vecs un nepievilcīgs, tāpēc viņa vietā pie Frančeskas kā precinieks dodas Džovanni izskatīgais brālis Paolo. Šis ļaunais plāns nostrādā: Frančeska iemīlas Paolo un domā, ka elegantais skaistulis ir viņas nākamais vīrs – jūtu pārņemta, viņa paraksta laulības līgumu. Patiesība drīz atklājas, un Frančeska nolemj atriebties. Viņa ir gan upuris, gan bīstamu notikumu ķēdes vaininiece, kura ir iestrēgusi starp uzticību un postošiem spēkiem. Kaisle plosa gan Frančeskas, gan Paolo dvēseli – mieru viņi atradīs tikai nāvē. 

Sāras Jakubjakas tēlotās Frančeskas mīļoto Paolo pirmizrādē atveidos amerikāņu tenors Džonatans Tetelmans, kuru savulaik Latvijā esam dzirdējuši duetā ar soprānu Kristīni Opolais.

Esi kā Izabella Ipēra!

Par iedvesmas avotu Frančeskas tēlam režisors Kristofs Lojs ir izraudzījies aktrises Izabellas Ipēras spēlēto varoni Pola Verhovena erotiskajā trillerī Viņa/Elle (2016) – nonākusi ekstrēmā situācijā, viņa rīkojas spēcīgi un negaidīti, graujot priekšstatus par sievietes uzvedības normām buržuāziskajā sabiedrībā.

"Man patīk egocentriski varoņi, un varbūt tāpēc man tik ļoti patīk Frančeska," saka Kristofs Lojs. "Sižetam attīstoties, Frančeskas rīcības konsekvence pastiprinās. Viņas pārliecība ir jaušama pirmajā tikšanās reizē ar Paolo – vīrieti, kuru viņa maldīgi uzskata par savu nākamo vīru. Frančeska redz Paolo, paceļ rozi un pasniedz to viņam, nepasakot ne vārda. Viņa vēl nezina, ka tiek apmānīta un viņai ir jāprecas ar viņa neglīto brāli, tomēr mēs jau esam pārliecinājušies, ka šī ir sieviete, kuru neierobežo buržuāziski noteikumi. Frančeska ir gatava cīnīties par visu, kas viņai sagādā laimi," skaidro režisors.

XX gadsimta sākumā, kad notika operas pirmizrāde, sabiedrībā valdīja diezgan strikts morālais kodekss. "Frančeska tam nevēlas pakļauties – viņa ir nelokāma un bezbailīga, viņa ir gatava doties uzbrukumā un izraisīt avāriju sistēmā. Frančeska ir proaktīva – viņa izvēlas rīkoties pati, nevis gaida mirkli, lai reaģētu uz citu cilvēku uzvedību. Mēs to redzam ne tikai mazajā ainā ar rozi, bet arī vēlāk, kad viņa nolemj krāpt savu vīru. Pat tajā veidā, kā Frančeska apjēdz savu lēmumu, viņa ir antiburžuāziska: viņa neprāto, ko domās viņas vīrs, bet jautā sev – kādas būs viņas rīcības sekas. Frančeska to uztver kā cenu par savām attiecībām ar Paolo. Pēdējā cēlienā viņa riskē ar visu, lai ļautos pēdējam nakts piedzīvojumam ar viņu. Frančeska zina, ka pēc tam nekas labs viņu negaida, un pieņem, ka par savu mīlestību viņiem nāksies samaksāt ar dzīvību. Frančeska ir dāvana auditorijai savas rīcības konsekvences dēļ. Frančeska izaicina mūs salīdzināt sevi ar viņu: vai mēs darītu to, ko dara viņa, vai ietu pavisam citu ceļu? Maz ticams, ka lielākā daļa no mums rīkotos kā viņa. Frančeska paplašina un atbrīvo mūsu domāšanu, viņa aicina pārkāpt tabu. Šis stāsts liek aizdomāties arī par vainas apziņu. Frančeskas vīrs uzskata sievu par laulības pārkāpēju un pats soda vainīgos. Cik lielā mērā Frančeska ir vainīga? Atbilde ir atkarīga no mūsu pašu uzskatiem," uzsver Kristofs Lojs. 

Ķermenis vibrē

Soprāns Sāra Jakubjaka stāsta, ka Frančeska atgādina viņai iepriekš tēloto Korngolda operas Helianes brīnums titulvaroni: "Frančeska un Heliane nonāk briesmīgos apstākļos. Viņas cīnās ar tumsas spēkiem, bet ir pietiekami stipras, lai atrastu ceļu uz gaismu. Varonēm ir dilemma – pieņemt, ka viņas ir kļuvušas par upuri, vai tiekties uz brīvību. Viņas izvēlas brīvību. Viņas nebaidās dzīvot ar pilnu jaudu. Ir situācijas, kuras var atrisināt tikai tad, kad cilvēks sāk orientēties tumsā. Visinteresantākie mirkļi ir tie, kuros tiek pārvarēts drūmums un grūtības, nevis tie, kuros Heliane un Frančeska satiekas ar savu mīļoto. Kad dziedāju Heliani, šķita, ka visas manas sajūtas ir sakusušas vienā un ķermenis vibrē līdz pašiem pirkstu galiem. Es to vēlētos no jauna piedzīvot ar Frančesku – izbaudīt absolūtu miera stāvokli uz skatuves."     

Frančeskas da Rimini mēģinājumos tika ievēroti stingri drošības noteikumi. Katru dienu tika veikti Covid-19 testi, tas ļāva procesā iesaistītajiem sadarboties nedaudz ciešāk, un skatuves mākslinieki varēja atteikties no masku valkāšanas. Berlīnes Vācu operas orķestris izrādē piedalās pilnā sastāvā, savukārt kora sniegums tiek pārraidīts tiešraidē no mēģinājumu telpas. Vēlāk Frančeskas da Rimini jauniestudējums tiks izdots DVD.

Frančeska da Rimini 
Pirmizrādes tiešraide no Berlīnes Vācu operas
Vietnē takt1.de 14. martā plkst. 20
www.deutscheoperberlin.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja