Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ģitāras stīgas kā apvārsnis sapinas kamolā. Tiks pirmatskaņots Krista Auznieka koncerts elektriskajai ģitārai

3. decembrī Lielajā ģildē un 4. decembrī Latgales vēstniecībā Gors diriģents Normunds Šnē un kamerorķestris Sinfonietta Rīga aicina uz koncertu Bēthovens, Vasks un Auznieka Koncerts elektriskajai ģitārai

Programmā ir iekļauts dižā vācu klasiķa Ludviga van Bēthovena Latvijā reti atskaņotās Lielās fūgas pārlikums stīgu orķestrim, Pētera Vaska vitāli enerģiskais opuss Musica appassionata un pirmatskaņojums – Krista Auznieka Koncerts elektriskajai ģitārai un orķestrim Apvārsnis kamolā. Solo šajā jaundarbā spēlēs Amerikas koncertmākslinieku ģildes konkursa laureāte, virtuozā un kritiķu apdziedātā korejiešu izcelsmes ģitāriste Dzji Dzji.

Lielās mūzikas balvas ieguvējs Krists Auznieks nule plūcis laurus 67. starptautiskajā Rostrum komponistu konkursā. Žūrijas vērtējumam tika piedāvāts šovasar Hanzas peronā izskanējušās kameroperas Tagadne. Time Present pirmizrādes programmā iekļautais opuss Are One. Tāpat kā darbs Uguns un Roze, kas pirms trim gadiem Kristam Auzniekam nodrošināja Lielās mūzikas balvu, arī kameroperas projekts tapis ciešā sadarbībā ar Normunda Šnē vadīto kamerorķestri. Nu kārta pienākusi arī ilgi gaidītajam koncertam elektriskajai ģitārai.

Daloties sajūtās par skaņdarba poētisko vīziju, Krists Auznieks saka: "Kad paveros apkārt, mana zeme un debesis saplūst taisnē: citkārt tās ir skaidri zilas un pieskaras mierpilnam okeānam, bet citreiz špaktelētas pienbaltas sienas, kas atduras daudzzīvokļu nama ceturtā stāva griestos. Ir reizes, kad apvārsnis ir tikai blāvā gaismā izplūdusi rakstāmgalda mala vai debesskrāpja piere, kas vēl tikai meklē debesis. Bet apvārsnis ir arī laiks, kurā satiekas vakardiena un rītdiena, bezgalīgi mazā punktā iespiežot tagadni. Manis paša stāsta līnija ir apvārsnis un es – kaut kur pa vidu – starp piedzimšanu un nāvi. Es atceros un atsaucos uz sākumu; es iedomājos un projecēju beigas. Apvārsnis ir tiklab mana individuālā griba kā pasaule, kurā esmu iemests, tās vēsture, gudrība un tās nezināšana; tās paradumi, vārds; tās lielā un mazā doma. Apvārsni paņemu rokās un satinu kamolā. Redzi? Cilvēks."

Darbs pie kompozīcijas norisinājies, autoram nonākot ciešā saskarē ar vācu filosofa Hansa Georga Gādamera pētījuma Patiesība un metode idejām. Komentējot savas daiļrades un Gādamera teksta mijiedarbību, Krists Auznieks uzsver: “…teksts, kurš stāsta par nozīmes un izpratnes izmaiņām konteksta rezultātā, pats pamazām izmainīsies. Un, ja skaņdarbu sāk ar vienu izpratni par pašu izpratni, tad līdz skaņdarba beigām, arī pabeidzot studēt Patiesību un metodi, izpratne būs pavisam cita – gan par Gādamera tekstu, gan par Apvārsni kamolā."

Rezumējot Krists Auznieks sniedz tēlainu skaņdarba semantiskā vēstījuma raksturojumu: "Ģitāras stīgas kā apvārsnis sapinas kamolā: tā arī cilvēka individuālā apziņa, pats Gādamers, kodolsprādziens, Lielais Sprādziens, visa Sākums un Gals. Orķestris ir šī sprādziena sekas, nākamība, pasaule, kaut kas lielāks par Vienu un par sevi."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja