Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Introvertās mākslas festivāls Ad Lucem piedāvā meditatīvu koncertu

Turpinot festivāla Ad Lucem īpašo tradīciju, ko 2010. gadā ar unikālu koncertu Nakts meditācija uzsāka izcilais britu čellists Metjū Bārlijs, arī šogad, 7.jūlijā, plkst. 19 beļģu komponista un čellista Žana Pola Desī skaņdarbu Ad Lucem Mežaparka Kokaru koncertzālē varēs klausīties guļus – iemiegot, pamostoties, nonākot citā, neikdienišķā uztveres dimensijā.

Pēc koncerta interesenti varēs padziļināt iespaidus, sirsnīgās sarunās, baudot tēju kopā ar mākslinieku Žanu Polu Desī – Beļģijas mūzikas dzīvē augsti novērtētu komponistu, čellistu un diriģentu, kurš paralēli mūziķa karjerai ieguvis maģistra grādu arī filozofijā un romāņu literatūrā.

Desī radošo pasauli ietekmējuši gan Džimija Hendriksa elektriskie transa stāvokļi un Džačinto Šelsi mūzikas skaņu plūdmaiņas, gan Stīva Reiha un Arvo Perta mūzika. Žanru saplūsme viņa daiļradē notiek neticami dabiski, viegli šķērsojot robežas starp klasisko, moderno, etnisko un populāro mūziku – reizēm pat dažādi žanri tiek atskaņoti vienlaicīgi. Žana Pola Desī muzikālie meklējumi apzināti ietiecas sakrālās mūzikas laukā, viņš arī daudzus gadus praktizē un pasniedz skaņas meditāciju.

Koncerta rīkotāji atgādina, ka iespēja noklausīties šo koncertu būs arī 8. jūlijā plkst. 19 Ventspils koncertzālē Latvija. Šis projekts apvieno divus Beļģijas muzikālās jaunrades līderus – komponistu un čellistu Žanu Polu Desī un baritonu Romēnu Dejēzu. Viņu izpildīto izvērsto skaņdarbu var raksturot kā iekšēju ceļojumu uz intīmu, īpaši smalku klausīšanās pasauli. Oriģināli 12. gadsimtā sieviešu balsīm rakstītā liriskā drāma Ordo Virtutum, kuru komponēja viduslaiku mistiķe, gaišreģe, galmu padomniece un pirmā sieviete komponiste Hildegarde fon Bingena, radusi mūsdienīgu interpretāciju kontemplatīvā skaņas liturģijā. Smeļoties iedvesmu 12. gadsimta sakrālajā mūzikā, tā apvieno gregorisko dziedājumu ar elektroniskās mūzikas skaņutelpu. Komponists Žans Pols Desī ar dziļu cieņu pievērsies viduslaiku partitūrai, kuras stāsts par labo un ļauno aizved uz cilvēka dvēseles augstākajām garīgajām sfērām, un iemiesojis to baritona balss, čella tembru un elektroniskas orķestrācijas saskaņās. 

Introvertās mākslas festivāls Ad Lucem ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa – miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Ad Lucem festivāls ir unikāls Latvijas un starptautiskā mērogā, sadarbībā ar izciliem māksliniekiem tas piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgākā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu. 

Biļetes uz koncertu pieejamas Biļešu paradīzes kasēs.

Bērniem ieeja no 7 gadu vecuma.

Koncerta rīkotāji aicina ierasties ērtā apģērbā, ņemot līdzi paklājiņus vai segas. 

Plašāka informācija par Introvertās mākslas festivālu Ad Lucem: facebook.com/festivals.adlucem/

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja